Ενέργεια, Κατασκευές, Τουρισμός, Εξαγωγές, Επενδύσεις και… Τουρκία διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την ανάπτυξη της οικονομίας τα προσεχή χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών αναμένεται να επιταχύνουν ή να… φρενάρουν τη δυναμική που έχει αποκτήσει η χώρα.

Οι τραγικές εξελίξεις με τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ντόμινο εξελίξεων για την Ελλάδα, ενώ οι τιμές της ενέργειας αποτελούν τη βάση για να βελτιωθούν οι προσδοκίες των κλάδων της οικονομίας αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών, προσπαθούν να προσεγγίσουν και να αποτιμήσουν τα νέα δεδομένα, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Στην παρούσα φάση, η ελληνική οικονομία διαθέτει ισχυρούς «συμμάχους», οι οποίοι μπορούν να ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική μέσα στην επόμενη διετία, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή στα επίπεδα προ της εκδήλωσης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο είχε μηδενικές εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά από 30 και πλέον χρόνια.
  2. Η τιμή της κιλοβατώρας έχει προσγειωθεί σε επίπεδα ακόμη και κάτω από τα 0,10 ευρώ, γεγονός που δίνει βαθιά ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  3. Ο Προϋπολογισμός αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικά χαμηλότερο έλλειμμα και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση προχωρά σε ένα ενισχυμένο πακέτο παροχών, αφού ευνοείται από το θετικό κλίμα που επικρατεί στις τιμές της ενέργειας.
  4. Φέτος, ο… κόσμος να χαλάσει, θα «τρέξουν» προγράμματα τουλάχιστον 21 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, ενώ ουσιαστικό στήριγμα αναμένεται να αποτελέσουν οι επενδύσεις.
  5. Ο τουρισμός αναμένεται και φέτος να διατηρήσει την ισχυρή δυναμική του, κάτι που αποδεικνύεται από τις προκρατήσεις που έχουν ξεκινήσει να γίνονται, αλλά και από το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση του περασμένου Ιανουαρίου είναι αυξημένη κατά 5%, σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019.
  6. Την επόμενη τριετία αναμένεται να σημειωθεί «έκρηξη» της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, αγγίζοντας τους κλάδους του τσιμέντου, της μεταλλουργίας, των οικοδομικών υλικών, του real estate κ.ο.κ.
  7. 7. Οι υψηλές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία και η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελούν οδηγό για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται στο υψηλό 100 μηνών (1.100 μονάδες), καθώς μεγάλα διεθνή αλλά και εγχώρια χαρτοφυλάκια εκδηλώνουν ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο εστιάζεται κυρίως σε Τράπεζες, Ενέργεια, Κατασκευές, καθώς και σε άλλους κλάδους, με φόντο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πάντως, η ισχυρή ανοδική πορεία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς συνδέεται και με φήμες για πολύ δυνατά επιχειρηματικά deals, τα οποία βρίσκονται προ των πυλών.

Ανατροπές… μέσω Τουρκίας

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς για την ελληνική οικονομία, καθώς αναμένεται να ασκήσουν επίδραση σε μια σειρά από τομείς.

Ειδικότερα:

  1. Την τελευταία περίοδο καταγράφεται μια σημαντική στροφή ρευστών διαθεσίμων από μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους προς τη χώρα μας, λόγω της μεγάλης ανατροπής που επέρχεται στην οικονομία της γειτονικής χώρας.
  2. Επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, τα οποία τους τελευταίους μήνες είχαν θορυβηθεί λόγω της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά πιθανό να επανεξετάσουν τη στάση τους και να βάλουν την Ελλάδα στις κορυφαίες θέσεις των προτιμήσεων, στοιχηματίζοντας στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
  3. Σημαντικός αριθμός τουριστών που θα κατευθυνόταν προς τα νότια ή ακόμη και τα δυτικά παράλια της Τουρκίας αναμένεται να αλλάξει… πλάνα και να επιλέξει ως προορισμό την Ελλάδα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές εταιρείες της ελληνικής οικονομίας, μετά τη ριζική αντιστροφή του κλίματος σε σχέση με τη χώρα μας, θα διερευνήσουν τη συμμετοχή τους σε κατασκευαστικά projects, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον κλάδο των μετάλλων.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο