Οι αρχές στην Ουκρανία, λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για λόγους ασφαλείας, καθώς αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου.

Το υπουργείο Παιδείας της χώρας, ανακοίνωσε ότι από χθες εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση στα σχολεία, ενώ οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να κάνουν τηλεργασία. Παράλληλα, αστυνομικοί θα κάνουν περιπολίες σε κεντρικούς δρόμους, όπως αναφέρει το CNN.

«Τα σχολεία της Ουκρανίας έχουν λάβει οδηγίες να πραγματοποιήσουν μαθήματα μέσω του διαδικτύου, «ως προληπτικό μέτρο»,», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Παιδείας, Σέρχιβ Σκάρλετ. Συγκεκριμένα, στο Κίεβο, έχει αναπτυχθεί ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας για όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

«Οι μαθητές θα παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα και στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Η απόφαση λήφθηκε «λόγω της αυξημένης απειλής για βομβαρδισμούς και πιθανές προκλητικές ενέργειες, παραμονή της πρώτης επετείου από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας.

Στα περισσότερα δημόσια κτίρια και τις επιχειρήσεις, θα εφαρμοστεί τηλεργασία, με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις υποδομής ζωτικής σημασίας. Η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και οι συναλλαγές σε τράπεζες και ταχυδρομεία θα είναι περιορισμένες ενώ οι αστυνομικοί θα αυξήσουν τις περιπολίες σε μέρη όπου θα μπορούσε να συγκεντρωθεί πλήθος.

Τα κτίρια φιλοξενίας, όπου οι πολίτες μπορούν να φορτίσουν τα κινητά τους και να ζεσταθούν, θα λειτουργήσουν κανονικά, όλο το εικοσιτετράωρο. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης Ιχόρ Τερέχοβ, έσπευσε να δηλώσει ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα κάνουν αύριο οι ρωσικές δυνάμεις.

«Πολλοί άνθρωποι διερωτώνται: Τι θα συμβεί; Δεν μπορώ να τους πω τι θα συμβεί, γιατί εξαρτάται από τον αντίπαλό μας, τον εχθρό μας», υποστήριξε ο Ουκρανός δήμαρχος σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media. «Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι έχει (ο Πούτιν) στο κεφάλι του, κανείς δεν ξέρει», πρόσθεσε.

Tην ίδια στιγμή πάντως, η Ουκρανία διαθέτει πράκτορες στον στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι παρά τις προσπάθειες, η Ρωσία θα αποτύχει.

Ο Μπουντάνοφ έδωσε συνέντευξη στη διαδικτυακή εφημερίδα Ukrainian Pravda που δημοσιεύθηκε σήμερα 23 Φεβρουαρίου. Όπως υποστήριξε, μέλη του στενού κύκλου γύρω από τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας.

Πιο αναλυτικά, όπως υποστήριξε, οι άνθρωποι αυτοί έρχονται σε συμφωνία με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, θέλοντας να διασφαλίσουν το μέλλον τους στην εποχή μετά την ήττα του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος δεν έδωσε ούτε τα ονόματα, ούτε τον αριθμό των πρακτόρων στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου.

«Δεδομένου ότι η κατάσταση στη Ρωσική Ομοσπονδία στην πραγματικότητα χειροτερεύει κάθε μέρα, γίνεται πιο εύκολο κάθε μέρα να βρίσκουμε ανθρώπους πρόθυμους να συνεργαστούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η Ρωσία έχει φιλόδοξους στόχους για μεγάλη επίθεση, αλλά θα αποτύχει, λέει ο Μπουντάνοφ. Όταν ρωτήθηκε για την ύπαρξη εγγυήσεων ότι οι πράκτορες δεν κοροϊδεύουν την ουκρανική πλευρά, απάντησε: «Λοιπόν, αυτό ελέγχεται πολύ εύκολα. Δεν πιστεύουμε στα λόγια, αλλά μόνο στα γεγονότα».