Ελάχιστες χιλιάδες ακίνητα που αποτελούν α’ κατοικία κινδυνεύουν να βγουν στον πλειστηριασμό, καθώς το νέο πλαίσιο που έχει φέρει η κυβέρνηση προστατεύει όσους ρυθμίζουν και αφήνει εκτεθειμένους όσους… αδιαφορούν.

Σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών έχει δημιουργηθεί μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαρρέουν ακατάσχετα ότι θα πλειστηριαστούν τα… πάντα!

Ειδικότερα, οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από τους πλειστηριασμούς έχουν ως εξής:

1 Ο Άρειος Πάγος εξέδωσε απόφαση σχετικά με το αν θα μπορούν και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων που αποτελούν α’ κατοικία, καθώς είχαν εκδοθεί αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις μέχρι την τελική, προ δύο εβδομάδων.

2 Ο νόμος για τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας ισχύει εδώ και δεκαετίες, καθώς ένας ιδιώτης-δανειστής όταν δεν μπορεί να καλυφθεί χρηματικά από τον δανειζόμενο, προχωρά με βάση τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος σε κατάσχεση και πλειστηριασμό.

3 Ο νόμος για τη λειτουργία χρηματοοικονομικών ομίλων που μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ψηφίστηκε το 2015 από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο των… κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας από τους δανειστές, λόγω της εξαΰλωσης του τραπεζικού συστήματος και ως αποτέλεσμα της «περήφανης» διαπραγμάτευσης του α’ εξαμήνου του 2015, που οδήγησε την οικονομία στα… βράχια.

4 Το 2017, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφάρμοσε τους υποχρεωτικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με στόχο να δώσει περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία. Ο νόμος προέβλεπε την αυτεπάγγελτη δίωξη και σύλληψη με τη διαδικασία του αυτόφωρου, για όσους τους παρεμποδίζουν! Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη διαδικασία συνελήφθη ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης!

5 Τα… 700.000 ακίνητα που επικαλούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αποτελούν α’ κατοικία και… επιμένουν ότι θα πάρουν τον δρόμο του πλειστηριασμού τελικώς είναι 600.000 ακίνητα πάσης φύσεως.
Από αυτά, τα 300.000 είναι οικιστικά και τα υπόλοιπα 300.000 ανήκουν σε άλλες κατηγορίες ακινήτων, όπως βιομηχανικά ή άλλα επαγγελματικά, αποθήκες, πάρκινγκ, οικόπεδα και αγροτεμάχια.

6 Από τα 300.000 ακίνητα που έχουν δοθεί ως εξασφάλιση σε προβληματικά δάνεια, το 85% είναι σε ρύθμιση και, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, «κανένα πραγματικά ευάλωτο νοικοκυριό δεν κινδυνεύει να βρεθεί εκτός της α’ κατοικίας».

7 Το 83% των δανείων έχουν ρυθμιστεί με συναινετικό τρόπο μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτή.

8 Από τον προηγούμενο μήνα, τα ευάλωτα νοικοκυριά (περί τα 30.000) μπορούν να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, απ’ όπου μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό ευάλωτου νοικοκυριού και να αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος 4916/2022.

9 Οι πλειστηριασμοί γίνονται μετά από δύο-τρία χρόνια, καθώς πάντα προηγείται η διαδικασία είσπραξης και, εφόσον εξαντληθεί κάθε πρόσφορο μέσο για τη ρύθμιση της οφειλής, τότε προχωρούν οι διαδικασίες… τελικού σταδίου. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αφορούσε δημοσιογράφο, για την οποία είχε βγει διαταγή κατάσχεσης και είχε οριστεί πλειστηριασμός, ο οποίος καθυστέρησε λόγω του «παγώματος» των διαδικασιών την περίοδο της πανδημίας.

10 Ο νόμος εξασφαλίζει αφενός την αναστολή του πλειστηριασμού, αφετέρου την καταβολή κρατικής επιδότησης για την πληρωμή της δόσης του δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα ενταχθεί στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Σύμφωνα με τη λύση αυτή, εξασφαλίζεται ότι οι ευάλωτοι οφειλέ-
τες μπορούν να πετύχουν τη διατήρηση της πρώτης κατοικίας για 12 χρόνια μέσω σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα της δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου μετά τη λήξη της προαναφερόμενης περιόδου.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο