Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, υποστηρίζουν, ότι η Κίνα θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, συνεχίζοντας την προσπάθειά της να αμφισβητήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα θα διατηρήσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία, σε διπλωματικό, αμυντικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ, έστω και αν περιορίσει τη δημόσια υποστήριξή της» αναφέρεται στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της ετήσιας ακρόασης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για τις παγκόσμιες απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως στις απειλές που προέρχονται από την Κίνα και τη Ρωσία. Εκτιμάται ότι η Κίνα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα στρατιωτικά και άλλα πλεονεκτήματά της για να εκφοβίζει τους αντιπάλους της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ότι μπορεί να αυξηθούν οι διελεύσεις από τον Πορθμό της Ταϊβάν ή οι υπερπτήσεις πυραύλων πάνω από το νησί.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν μπόρεσε να προμηθεύσει μυστικά τη Ρωσία με μια μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών, αναφέρεται στην έρευνα που πραγματοποίησε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Βάσει του τηλεοπτικού δικτύου, η παρτίδα αυτή η οποία περιλάμβανε 100 εκατομμύρια σφαίρες και 300 χιλιάδες βλήματα πυροβολικού, εστάλη μυστικά μέσω Κασπίας Θαλάσσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των δημοσιογράφων του Sky News τον Ιανουάριο από ιρανικά λιμάνια απέπλευσαν δύο εμπορικά πλοία με προορισμό το Αστραχάν της Ρωσίας: το «Μούσα Τζαμίλ» και το «Μπεγκέι», που μετέφεραν 200 κοντέινερ με πολεμοφόδια.

Πηγή στις μυστικές υπηρεσίες δήλωσε στο Sky News ότι και τα δύο πλοία ήταν υπό ρωσική σημαία. Το φορτίο κατά την άποψη της εν λόγω πηγής, περιλάμβανε πυρομαχικά για εκτοξευτές ρουκετών, όλμους και πολυβόλα, καθώς και κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Για την μεταφορά του φορτίου σύμφωνα με την πηγή η Μόσχα πλήρωσε μετρητοίς.

«Η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Ιράν ως πίσω βάση», δήλωσε η πηγή ασφαλείας, περιγράφοντας τους στενούς στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Το ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού πλοίων της Marine Traffic δείχνει επίσης ότι οι πλεύσεις των δύο πλοίων από το Ιράν στο Αστραχάν πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο. Είναι επίσης ορατά σε δορυφορικές φωτογραφίες. Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές το περιεχόμενο του φορτίου και τα στοιχεία που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή.

Οι ρωσικές αρχές και η εταιρεία στην οποία ανήκουν τα πλοία δεν απάντησαν στο αίτημα του Sky News να σχολιάσει το ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ