«Με προϋπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, ώστε να υπάρχει αριθμητική και λαϊκή νομιμοποίηση», υπάρχει «προοπτική διακυβέρνησης με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου», ισχυρίζεται ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου.

Ταυτόχρονα, θεωρεί «παραδειγματική την εντιμότητα» του Παύλου Πολάκη και κρίνει ότι «δεν υφίσταται θέμα διαγραφής».

Η υπόθεση με τον συνάδελφό σας, Παύλο Πολάκη, κρίνετε πως έβλαψε την παράταξη; Η Κρήτη, το νησί σας, πώς εξέλαβε το θέμα;

Αναφορικά με τον πολύ αγαπητό φίλο και συνάδελφο Παύλο Πολάκη, να σας πω ότι πολλοί Kρητικοί αντέδρασαν στην εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας, αλλά θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα καταλάβουν ότι τα κόμματα έχουν κανόνες που ορίζονται συλλογικά. Στο πρόσφατο συνέδριο ψηφίστηκε ένα συγκεκριμένο καταστατικό, στο οποίο συμφωνήσαμε ότι θα πειθαρχήσουμε όλοι. Βάσει λοιπόν αυτού του καταστατικού, ο συνάδελφος Παύλος Πολάκης παραπέμφθηκε στα αρμόδια όργανα του κόμματος για να αποφασίσουν.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι με τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του υφίσταται θέμα διαγραφής. Αξίζει να σημειώσω ότι ο Παύλος Πολάκης είναι ένας πολιτικός που η εντιμότητά του είναι παράδειγμα.

Ανατιμήσεις στην αγορά πλήττουν την ελληνική κοινωνία, ήδη πληγωμένη από μια δεκαετή περίοδο λιτότητας και μια τρίχρονη πανδημία. Πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Για τη βίαιη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια μιλάμε συνεχώς. Τα επίσημα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Εδώ και ενάμιση χρόνο, που η κρίση ακρίβειας έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια αδιέξοδη και κοινωνικά άδικη πολιτική: επιδότηση της αισχροκέρδειας των καρτέλ και μέτρα που όχι μόνο δεν ανακουφίζουν τους πολίτες, αλλά ανατροφοδοτούν νέες μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

Μάλιστα δεν πρόκειται για διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά για σαφείς πολιτικές επιλογές, κάτι που κάνει επιτακτική ανάγκη για την κοινωνία την πολιτική αλλαγή. Προτεραιότητα είναι η κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα και η προστασία της α’ κατοικίας των ευάλωτων, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Από κει και πέρα, πρέπει να αντιμετωπιστούν δύο πράγματα. Τα συσσωρευμένα χρέη ιδιωτών και επαγγελματιών και η πάταξη της αισχροκέρδειας. Τόσο η μείωση του ΦΠΑ όσο και του ΕΦΚ είναι μέτρα απολύτως κοστολογημένα. Αναφορικά με τους μισθούς, αυτοί θα πρέπει να αυξηθούν. Οπότε θεωρούμε απαραίτητη την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και θέσπιση της ετήσιας τιμαριθμικής προσαρμογής και 10% αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Τέλος, θα αποκαταστήσουμε την αδικία για τους συνταξιούχους,που η κυβέρνηση Μητσοτάκη τούς στέρησε 7 δισ. ευρώ, τη 13η σύνταξη και μείωσε τα αναδρομικά τους.

Το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο και δη σε νησιωτικές περιοχές, όπως η δική σας. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Δυστυχώς, η δοκιμασία της πανδημίας φαίνεται ότι δεν δίδαξε τίποτα στην κυβέρνηση. Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι χειρότερη από ποτέ. Για το ζήτημα έχουμε παρέμβει κοινοβουλευτικά επανειλημμένως, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση, τις διαλυμένες κλινικές, τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία και την εξουθένωση του υγειονομικού προσωπικού. Όμως ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη δεν είχε ποτέ στόχο την ενίσχυση της δωρεάν υγείας και την πρόσβαση όλων σε αυτήν, αλλά την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων του χώρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογημένο πρόγραμμα για την Υγεία, με την πρόβλεψη σε βάθος 4ετίας να αυξηθούν στα 2 δισ. οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και να προστεθούν περίπου 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημασία, βέβαια, δεν έχει μόνο η ανεύρεση πόρων, αλλά και πώς θα διανεμηθούν αυτοί οι πόροι.

Ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει ενίσχυση των υποστελεχωμένων δομών του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης της περίθαλψης για τους πολίτες, ενίσχυση της ΠΦΥ με διπλασιασμό των ΤΟΜΥ, προσλήψεις υγειονομικών, αύξηση του μισθού των νεοδιόριστων ιατρών και, φυσικά, ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ποιους θεωρείτε εν δυνάμει κυβερνητικούς σας εταίρους σε μια προοδευτική διακυβέρνηση και με ποιους όρους;

Είναι σαφές ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθαρή νίκη στις εκλογές, για να μπορούμε μετέπειτα να μιλάμε για προοδευτική διακυβέρνηση. Στον πυρήνα αυτής της διακυβέρνησης είναι η προστασία των αδύναμων, η μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της πολύπαθης μεσαίας τάξης, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη παντού.

Υπάρχει η προοπτική διακυβέρνησης με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, με την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, ώστε να υπάρχει και η αριθμητική, αλλά και η λαϊκή νομιμοποίηση.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο