Την ανησυχία της για την «υπερβάλλουσα χρήση βίας» απέναντι στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, εξέφρασε νωρίτερα την Παρασκευή, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς και κάλεσε τη Γαλλία να σεβαστεί το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν.

«Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που είχαν ως στόχο τις δυνάμεις της τάξης» ανέφερε η Επίτροπος στην ανακοίνωσή της. «Όμως οι σποραδικές βίαιες ενέργειες ορισμένων διαδηλωτών ή άλλες αξιόμεμπτες πράξεις από άλλα άτομα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης δεν επιτρέπεται να δικαιολογούν την υπερβολική χρήση βίας από τους κρατικούς παράγοντες. Οι πράξεις αυτές δεν αρκούν επίσης για να στερηθούν οι ειρηνικοί διαδηλωτές το δικαίωμά τους στο συνέρχεσθαι», πρόσθεσε.

«Επαφίεται στις αρχές να επιτρέψουν την αποτελεσματική άσκηση αυτών των ελευθεριών, προστατεύοντας τους ειρηνικούς διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις διαδηλώσεις αυτές από την αστυνομική βία και από τα βίαια πρόσωπα που δρουν εντός ή στο περιθώριο των συγκεντρώσεων», συνέχισε η Μιγιάτοβιτς.

Τις τελευταίες ημέρες, δικηγορικοί σύλλογοι, ενώσεις δικαστών και πολιτικοί της Αριστεράς κατήγγειλαν την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσαν σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν «να βάλει τέλος στην αστυνομική βία εναντίον των δημοσιογράφων».

Η Μιγιάτοβιτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τη σύλληψη και κράτηση ορισμένων διαδηλωτών και ατόμων που βρίσκονταν κοντά στις διαδηλώσεις, αμφισβητώντας «την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα των μέτρων». Απαντώντας στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Νταρμανέν, σχολίασε ότι «η παράλειψη ανακοίνωσης μιας διαδήλωσης δεν αρκεί αφ’ εαυτής για να δικαιολογήσει την καταπάτηση του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης, ούτε τις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται στους συμμετέχοντες».

Ο Γάλλος υπουργός είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η συμμετοχή σε μια διαδήλωση που δεν έχει αναγγελθεί εκ των προτέρων συνιστά «αδίκημα» για το οποίο οι συμμετέχοντες μπορεί να συλληφθούν. Ο Νταρμανέν δήλωσε σήμερα ότι ξεκινούν 11 δικαστικές έρευνες για συμβάντα αστυνομικής βίας την τελευταία εβδομάδα, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων.

Εν τω μεταξύ, σε γκάφα υπέπεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που καλείται να αντιμετωπίσει τους εξαγριωμένους πολίτες που διαμαρτύρονται για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η γκάφα μπορεί να έμενε απαρατήρητη – ή τέλος πάντων θα περνούσε στα ψηλά – αν ο ίδιος ο Μακρόν δεν προσπαθούσε να τη διορθώσει άμεσα και μάλιστα στον τηλεοπτικό αέρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη να κουνά τα χέρια του και να κάνει χειρονομίες, φορώντας ένα πολυτελές ρολόι στον αριστερό του καρπό. Λίγο αργότερα, το ρολόι εξαφανίστηκε, ενώ ο ίδιος συνέχισε να μιλά στον ίδιο τόνο.

Η αλλαγή της εικόνας «χτύπησε» στο μάτι αρκετών θεατών και μάλιστα σε μία περίοδο που η ευμάρεια του Γάλλου προέδρου έχει βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτών, μετά και την απόφασή του να επιβάλλει την αύξηση των ορίων ηλικίας μονομερώς, κάνοντας χρήση ειδικής συνταγματικής διάταξης.

Ο Μακρόν φορά ένα ρολόι της γαλλικής εταιρείας Bell&Ross με μπλε καντράν και μαύρο λουράκι. Το συγκεκριμένο ρολόι κοστίζει 2.120 ευρώ.

Η αφαίρεση του ρολογιού έγινε 11 λεπτά μετά την έναρξη της συνέντευξης, όταν ο Μακρόν έβαλε το αριστερό του χέρι κάτω από το τραπέζι, ενώ συνέχισε να απαντά σε ερωτήσεις. Όταν επανέφερε το χέρι του πάνω στο τραπέζι, το ρολόι είχε εξαφανιστεί.

Διαφορετική πάντως εξήγηση έδωσε το Ελιζέ, που υποστήριξε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αφαίρεσε το ρολόι του επειδή χτυπούσε στο τραπέζι, ενώ έκανε τις χειρονομίες του. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος υπεραμύνθηκε του νέου ασφαλιστικού, λέγοντας ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι απαραίτητη και ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστεί αργότερα, μέσα στον χρόνο, παρά την έντονη αντίθεση της γαλλικής κοινωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ