Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για προσφυγή στις κάλπες στις 21 Μαΐου, ο Κώστας Καραγκούνης δηλώνει αποφασιστικά πως «τώρα που μπήκαμε στην τελική ευθεία, η ΝΔ θα επικρατήσει με άνεση». Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π», απαντά αιχμηρά στον Ν. Ανδρουλάκη για τον «άγνωστο Χ», λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «τερατογένεση και υποτίμηση της λαϊκής κυριαρχίας». Παράλληλα, τονίζει με νόημα πως ο «λαϊκισμός δεν είναι προνόμιο μόνον της Αριστεράς, αλλά ενδημεί και στην άκρα Δεξιά».

Αναμφισβήτητα, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Πιστεύετε πως το γεγονός αυτό μπορεί να θέσει ακόμα και σε αμφισβήτηση την πρωτιά της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου;

Το δυστύχημα των Τεμπών ήταν πράγματι ένα σοκαριστικό γεγονός για την ελληνική κοινωνία και προφανώς επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα. Από την άλλη θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις. Ο λόγος είναι προφανής. Χρονικά βρισκόμαστε πολύ κοντά στο δραματικό αυτό γεγονός, οπότε οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν περισσότερο τον θυμό και την οργή των πολιτών απέναντι στην τραγωδία, παρά την συνειδητή πολιτική τους επιλογή.

Ειδικά στην αρχή, πράγματι η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μια πίεση στα ποσοστά της, η οποία όμως δεν φάνηκε να ενίσχυσε την αξιωματική αντιπολίτευση. Μεταφράστηκε ως αδιευκρίνιστη ψήφος, η οποία περνά στο πεδίο των αναποφάσιστων και παραμένει εκεί, χωρίς να οδηγείται στα υπόλοιπα κόμματα. Συνεπώς, αυτήν τη στιγμή δεν είναι δόκιμο να βγάλουμε συμπεράσματα, μπορούμε όμως να αξιολογήσουμε τα υπάρχοντα δεδομένα.

Ποια είναι αυτά τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή;

Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτο κόμμα και μάλιστα με αξιοσημείωτη διαφορά. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την υπεροχή της ακόμη και στις επτά ποσοστιαίες μονάδες. Και, δεύτερον, η πίεση που δέχθηκε το πρώτο διάστημα φαίνεται ότι, όσο περνά ο χρόνος, αυτή ισορροπεί. Συμπερασματικά και για να δώσω την απάντηση στο ερώτημά σας πιστεύω ότι, τώρα που μπήκαμε στην τελική ευθεία των εκλογών, που απομακρυνόμαστε χρονικά από το γεγονός της τραγωδίας και που μπαίνουν τα διακυβεύματα κάθε εκλογικής αναμέτρησης, όπως είναι η οικονομία, η καθημερινότητα και η εξωτερική πολιτική, η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει με άνεση και σημαντική διαφορά.

Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, θα επιδιώξετε κυβέρνηση συνεργασίας ή τρίτες κάλπες;

Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να μείνω στο ισχυρό διακύβευμα των πρώτων εκλογών, διότι το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της δεύτερης. Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων εκλογών, όπως άλλωστε το περιέγραψε και ο πρωθυπουργός, είναι αν θα κατοχυρώσουμε όσα πετύχαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αν θα συγκρουστούμε ακόμη πιο γενναία με το κακό παρελθόν, αν θα νικήσουμε λάθη και εμπόδια ή θα γυρίσουμε πίσω στις λάθος επιλογές.

Οπότε, η αυτοδυναμία για μας είναι εθνική αναγκαιότητα. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν οι πολίτες, διότι δεν επιτρέπονται πειραματισμοί και επιπόλαιες επιλογές. Ό,τι γράψει η πρώτη κάλπη είναι σε μεγάλο βαθμό δεσμευτικό. Μετά, τίποτε δεν διορθώνεται. Με αυτή την έννοια απαντώ και στο ερώτημά σας. Οι πολίτες θα στείλουν ξεκάθαρα το μήνυμα και από το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης τι θέλουν για την επόμενη τετραετία. Επειδή αυτό που με ρωτάτε είναι εν τοις πράγμασι υποθετικό, αντίστοιχα προσωπικά πιστεύω ότι θα έχουμε αυτοδυναμία. Διαφορετικά θα σεβαστούμε τη βούληση των πολιτών και αναλόγως θα πράξουμε.

Θεωρείτε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραμείνει πιστός στη στάση του όσον αφορά τους όρους που έχει θέσει για να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας και μετά την πρώτη κάλπη ή θα αναθεωρήσει το βράδυ της πρώτης Κυριακής;

Και να ήθελε να παραμείνει πιστός σε αυτά που λέει, μετά τις εκλογές, επιτρέψτε μου για την έκφραση, όλα αυτά θα πάνε περίπατο. Για τον απλούστατο λόγο ότι θα έχουν μεσολαβήσει η βούληση και η νομιμοποίηση του ελληνικού λαού. Φανταστείτε να επαληθευθούν τα ποσοστά που δίνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις και η Νέα Δημοκρατία να καταγράψει ένα ισχυρό προβάδισμα. Θα συνεχίσει ο κ. Ανδρουλάκης να επιμένει στον «άγνωστο Χ» για πρωθυπουργό και όχι αυτόν που θα έχει επιλέξει μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες ο ελληνικός λαός; Αυτό πράγματι θα αποτελούσε μια πολιτική τερατογένεση και ευθεία υποτίμηση της κρίσης της λαϊκής κυριαρχίας. Ας αναλογιστούμε τι μας λέει ο κ. Ανδρουλάκης. Ψηφίστε με για να επιβάλω για πρωθυπουργό ένα πρόσωπο που δεν θα είναι ορισμένο απευθείας από τον λαό, αλλά δοτό μέσα από πολιτικούς συμβιβασμούς και κομματικούς υπολογισμούς, για να μην πω τίποτε χειρότερο. Αυτά δεν αντέχουν στην πολιτική και δημοκρατική λογική. Την επαύριον των εκλογών όλα όσα λέγονται θα ξεχαστούν, γιατί θα έχει μιλήσει ήδη ο λαός.

Υπάρχει περίπτωση στις επόμενες κάλπες να ξαναζήσουμε το σενάριο των εκλογών του 2012;

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε αυτήν τη στιγμή, δεν προκύπτει ένα τέτοιο σενάριο. Άλλωστε δεν έχουμε τις ίδιες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες με το 2012. Ούτε σε μνημόνια βρισκόμαστε, ούτε σε έκτακτες οικονομικές συνθήκες. Δόξα τω Θεώ, η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά και αυτή η κυβέρνηση, παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών, πέτυχε πολύ σπουδαία πράγματα. Μειώσαμε δεκάδες φορολογικά βάρη, περιορίσαμε κατά 35% τον ΕΝΦΙΑ, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης, και τη φορολόγηση στη γονική παροχή, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις, περιορίσαμε την ανεργία κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξήσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 780 ευρώ, αυξήσαμε κατά 7,75% τις συντάξεις και τις εκδίδουμε πλέον σε δύο μήνες και όχι σε δύο χρόνια, στηρίξαμε μέσα στην πανδημία επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ανέργους διαθέτοντας 43 δισ. ευρώ, σταθήκαμε δίπλα στους αγρότες μας με παραπάνω από 400 εκατομμύρια, φορολογήσαμε τους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και στηρίξαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προχωρήσαμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, φέραμε υπερδιπλάσια ανάπτυξη του μέσου ευρωπαϊκού όρου, πετύχαμε την ταχύτερη αποκλιμάκωση δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη, είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα οπλικά συστήματα και ανακτήσαμε το γεωπολιτικό μας κύρος. Θα χρειαζόμουν ώρες να απαριθμήσω τα όσα κάναμε σε τέσσερα χρόνια. Συνεπώς, όλα αυτά δεν παραπέμπουν στο 2012, γι’ αυτό και δεν μπορεί να επαναληφθεί ένα τέτοιο σενάριο.

Βλέπετε πιθανό να υπάρξει κυβέρνηση ειδικού σκοπού;

Οι κυβερνήσεις ειδικού σκοπού είναι εξ ορισμού θνησιγενείς. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, που το έχει δοκιμάσει, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Κατέρρευσαν πολύ σύντομα. Οπότε, κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν μπορεί να υπάρξει.

Πώς ερμηνεύετε το γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την τραγωδία των Τεμπών καταγράφεται σαφής ενίσχυση της λεγόμενης αντισυστημικής ψήφου;

Διότι ένα από τα ζητούμενα που αναδείχθηκε με τρόπο οδυνηρό από την τραγωδία των Τεμπών είναι και η επιτακτική ανάγκη για ακόμα πιο αποτελεσματική σύγκρουση με τις εστίες του βαθέος κράτους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις οποίες φωλιάζουν ακόμη παθογένειες του χθες.

Και ξέρετε, το ότι αυτήν τη σύγκρουση που τα κόμματα εξουσίας – άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο– καθυστερούν να την κάνουν επιτρέπει την ευδοκίμηση τέτοιων αντισυστημικών φωνών. Ειδικά όταν αυτές οι φωνές εκμεταλλεύονται με λαϊκίστικο τρόπο τέτοια δραματικά γεγονότα. Εμείς ιστορικά έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια σύγκρουση. Ίσως μάλιστα να είμαστε οι μόνοι, διότι την πιστεύουμε.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν επίσης άνοδο των κομμάτων της Δεξιάς, εκτός της ΝΔ. Τι λέτε γι’ αυτό; 

Ο λαϊκισμός δεν είναι προνόμιο μόνο της Αριστεράς.Ενδημεί και στους χώρους της άκρας Δεξιάς.

Είναι γεγονός ότι οδεύουμε προς τις εκλογές μέσα σε κλίμα πόλωσης και τοξικότητας. Πώς θα γεννηθούν μετεκλογικές συνεργασίες μετά από τέτοιο κλίμα;

Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν μετεκλογικές συνεργασίες. Πιστεύω ότι στις δεύτερες κάλπες θα επιτύχουμε την αυτοδυναμία.Σε κάθε περίπτωση, τη λύση τη δίνει πάντα ο λαός με το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης. Και το αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό από όλους.

Είστε ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε επαφή με την κοινωνία και σε ανοικτή επικοινωνία με την αγορά. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που σας μεταφέρουν αυτήν τη στιγμή οι πολίτες;

Νομίζω ότι δεν θα πρωτοτυπήσω. Η ακρίβεια και η συμπίεση των εισοδημάτων είναι το βασικότερο πρόβλημα. Γι’ αυτό και οι πολιτικές μας εκεί εστιάζουν.

Το ερώτημα που βασανίζει τους καταναλωτές είναι πότε θα σταματήσουν οι ανατιμήσεις των προϊόντων στα ράφια. Τι απαντάτε;

Δεν είμαστε μακριά από αυτή την ημέρα. Άλλωστε, ο πόλεμος και οι συνέπειές του δεν θα κρατήσουν για πάντα. Μέχρι τότε, η δική μας κυβέρνηση θα συνεχίζει τις πολιτικές τόνωσης της ρευστότητας και ενεργούς ζήτησης της οικονομίας.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο