O Μαρίνος Σκανδάμης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, διδάκτωρ Νομικής και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ, περιγράφοντας το πολιτικό διακύβευμα που θα καθορίσει τον νικητή των εκλογών, εξαρχής υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής σελίδας στο πολιτικό γίγνεσθαι, υποστηρίζοντας πως «το σύστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αναδειχθεί σε απόλυτη τροχοπέδη για την πρόοδο της χώρας».

Παράλληλα, παίρνει θέση για το «ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης» και λέει με έμφαση: «Για εμάς δεν υπάρχει “πρώτος γύρος” εκλογών. Απλά υπάρχουν εκλογές στις 21 Μαΐου. Αυτό και μόνον ισχύει συνταγματικά και πολιτικά».

Ποιο είναι το πολιτικό διακύβευμα που θα καθορίσει τον νικητή των εκλογών;

Στις ερχόμενες εκλογές, η πατρίδα μας πρέπει να αλλάξει σελίδα. Σε επίπεδο θεσμικό και δημοκρατικών ελευθεριών, το παρακράτος των υποκλοπών, η έλλειψη πολυφωνίας και πλουραλισμού των κυριαρχικών ΜΜΕ, η διαρκής κυβερνητική παρέμβαση και προσβολή του ρόλου της Δικαιοσύνης και των Ανεξαρτήτων Αρχών έχουν αμαυρώσει διεθνώς την εικόνα της χώρας μας και την έχουν καταβαραθρώσει σε κάθε διεθνή κατάταξη για την ποιότητα της δημοκρατίας. Σε επίπεδο αναπτυξιακό και κοινωνικό, η συγκυβέρνηση της ΝΔ με τα μεγάλα συμφέροντα, οι ξένες επενδύσεις με τα χρήματα των Ελλήνων καταθετών, η εκτόξευση του κόστους ζωής, η κατακρήμνιση του μισού πληθυσμού μας στο να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, έχουν παραγάγει ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο που δουλεύει μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς φίλους της κυβέρνησης. Από την απάντηση των εκλογέων στο δίλημμα πρόοδος ή συντήρηση, δηλαδή από τη μια ΠΑΣΟΚ της κοινωνικής ισορροπίας ή από την άλλη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιθεσμικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους, θα καθορισθεί το μέλλον της χώρας.

Θεωρείτε ότι είναι εφικτό το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί μια μετεκλογική συνεργασία με την προϋπόθεση που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να μην είναι πρωθυπουργός ο επικεφαλής του κόμματος που θα κόψει πρώτο το νήμα των εκλογών;

Αυτό που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ως δήθεν ενάντιο στην πολιτική παράδοση της χώρας αποτελεί μια διαδεδομένη πρακτική σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί δηλαδή όπου, μετά από εκλογές απλής αναλογικής, συγκροτούνται κυβερνήσεις περισσότερων κομμάτων και όπου ακόμη και ο αρχηγός του τρίτου κόμματος μπορεί να οριστεί πρωθυπουργός, υπό την αναγκαία βέβαια προγραμματική σύγκλιση και πολιτική συμφωνία. Το ΠΑΣΟΚ, με όρους πολιτικής ωριμότητας και ενσωμάτωσης των αρχών της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, επιδιώκει μια τέτοια μετεκλογική συνεργασία με επίκεντρο την κοινωνία και τις ανάγκες της. Είναι προφανές ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν, θέλοντας να σύρουν τη χώρα σε διαρκείς εκλογές, μέχρι να πετύχουν την παραίτηση του εκλογικού σώματος. Αυτό ούτε υπεύθυνο είναι ούτε ώριμο. Είναι όμως καθαρός πολιτικός τυχοδιωκτισμός.

Γιατί μπαίνει ως όρος για την επίτευξη συνεργασίας μόνο ο πρώτος γύρος των εκλογών;

Για εμάς δεν υπάρχει «πρώτος γύρος» εκλογών. Απλά υπάρχουν εκλογές στις 21 Μαΐου. Αυτό και μόνον ισχύει συνταγματικά και πολιτικά. Οι προσπάθειες κάποιων να χρησιμοποιούν βολικές δημοσκοπήσεις, που μετρούν γνώμες για ποσοστά δεύτερων εκλογών, με καταφανώς λανθασμένο μεθοδολογικά τρόπο –απορώ που δεν ελέγχει κανείς τις δημοσκοπικές εταιρείες–προκαλούν θυμηδία. Διότι οι εκλογές του Μαΐου θα έχουν παραγάγει ένα σημαντικό πολιτικό αποτέλεσμα, οι επιπτώσεις και η δυναμική του οποίου δεν μπορούν να αποτιμηθούν πολιτικά πριν από το βράδυ των ερχόμενων εκλογών. Η ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ θα αποτρέψει κάθε προσπάθεια όσων σχεδιάζουν αμέτρητες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε ιδεολογικό επίπεδο, η επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας μπορεί να γίνει και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Έχει επανειλημμένα διατυπωθεί και είναι ξεκάθαρο από τον πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατατρύχεται από την αγωνία να καταλάβει ή να διαμοιράσει κυβερνητικές θέσεις με κάθε τίμημα. Η προγραμματική συμφωνία πρέπει να συμβαδίζει με τις αρχές, τις αξίες και την ιδεολογία του κόμματός μας. Μια συμφωνία δηλαδή που θα ξαναφέρνει τον πολίτη και την κοινωνία στο επίκεντρο των κυβερνητικών πολιτικών και θα δίνει ελπίδα και την προοπτική στους πολλούς και όχι τους λίγους. Μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί παρά να έχει σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο