Tράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων έχουν δώσει τον… λόγο τους στην κυβέρνηση ότι θα υπάρξει μορατόριουμ

Η προοπτική ακόμη και των διπλών εκλογών οδηγεί σε αναβολή τους πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα, καθώς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων έχουν δώσει τον… λόγο τους στην κυβέρνηση ότι θα υπάρξει μορατόριουμ, προκειμένου να μη διαταραχθεί το προεκλογικό κλίμα.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο «Π», το ζήτημα των πλειστηριασμών α’ κατοικίας αφορά πολύ λίγες και μεμονωμένες περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ρυθμιστεί 746.000 δάνεια, ενώ έχουν υποβληθεί 15.000 αιτήσεις για υπαγωγή στη διαδικασία της δεύτερης ευκαιρίας και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μέσα στους προσεχείς μήνες. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι η αναστολή πλειστηριασμών αφορά όσους έχουν ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ, οι οποίοι θα μπορούν να… κοιμούνται ήσυχοι, καθώς δεν πρόκειται να τους ενοχλήσουν οι πιστωτές. Αυτή η κατηγορία δανειοληπτών είναι και η πιο τυχερή, καθώς με αυτόν τον τρόπο «αγοράζει» πολύτιμο χρόνο. Επιπλέον, σε ειδικές περιπτώσεις θα βγαίνουν στο «σφυρί» περιουσίες έως 80.000 ευρώ, οι οποίες αφορούν καραμπινάτες περιπτώσεις μπαταχτσήδων και μεγαλο-οφειλετών.

Σιωπηρή αναστολή

Οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται σιωπηρά τουλάχιστον έως το τέλος Μαΐου, αλλά, πρακτικά, αν προκύψει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ο χρόνος μετατίθεται έως το τέλος Ιουλίου. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο δεν γίνονται πλειστηριασμοί, καθώς τα δικαστήρια και τα συμβολαιογραφικά γραφεία είναι κλειστά. Μάλιστα, στην περίπτωση που υπάρξει και το ακραίο ενδεχόμενο τρίτης εκλογικής αναμέτρησης προς το τέλος Αυγούστου, θα υπάρξει και νέα αναβολή, πιθανότατα έως και τις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι τράπεζες όσο και οι διαχειριστές απαιτήσεων (servicers) έχουν συμφωνήσει ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να γίνουν κατασχέσεις σε μικρές περιουσίες, καθώς ήδη τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Έτσι, οι πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για όσους δανειολήπτες έχουν αξία περιουσίας άνω των 100.000 ευρώ ή κατά περίπτωση έως 80.000 ευρώ και αφορούν βίλες, ακριβά οικόπεδα, βιομηχανικά κτίρια, logistics, εκτάσεις κ.λπ. Σημειώνεται ότι για φέτος έχουν προγραμματιστεί περίπου 40.000 πλειστηριασμοί, ενώ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μόλις 1 στα 5 ακίνητα καταλήγει στην… επώδυνη αυτή διαδικασία. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι διαχειριστές απαιτήσεων εξαντλούν όλα τα περιθώρια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με τον οφειλέτη, ώστε να συμφωνηθεί μια ρεαλιστική αναδιάρθρωση του χρέους, είτε με διμερή ρύθμιση είτε μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ασπίδα προστασίας

Οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί δεν ανατρέπονται, ωστόσο υπάρχουν χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι κινδυνεύουν, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν αρκετά «όπλα», προκειμένου να… αμυνθούν.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, για να γίνει έξωση σε κάποιον οφειλέτη, πρέπει αυτός να μην έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση ή να μην έχει ανταποκριθεί για πολύ καιρό στις ρυθμισμένες οφειλές ή να… αδιαφορεί πλήρως στις επανειλημμένες οχλήσεις των πιστωτών ή να έχει αλλάξει διεύθυνση και να μην έχει λάβει γνώση των στοιχείων επικοινωνίας. Από κει και πέρα, το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας των πλειστηριασμών θέτει πλέον προ των ευθυνών τους οφειλέτες, καθώς βρίσκονται εκτεθειμένοι, εάν και εφόσον δεν έχουν ενταχθεί στο εξωδικαστικό συμβιβασμό, έτσι ώστε να σώσουν την περιουσία τους και κυρίως την α’ κατοικία.

Έτσι, όσοι δανειολήπτες δεν έχουν λάβει ειδοποίηση σχετικά με την ημερομηνία πλειστηριασμού του ακινήτου τους, μπορούν να την καθυστερήσουν, για να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανασταλεί ο πλειστηριασμός αποτελεί η υποβολή δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr, Αντιθέτως, όσοι έχουν λάβει ειδοποίηση με ημερομηνία πλειστηριασμού, δεν μπορούν να γλιτώσουν τη διαδικασία.

Η διαδικασία για τη «δεύτερη ευκαιρία»

Η διαδικασία υπαγωγής του δανειολήπτη στη ρύθμιση για τη δεύτερη ευκαιρία αποτελεί αυτήν τη στιγμή τη μοναδική διέξοδο για όσους θέλουν να σώσουν την περιουσία τους. Οι οφειλέτες, πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1. Στην περίπτωση πλειστηριασμού, όπου η αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι μεγαλύτερη από το προσφερόμενο τίμημα και δεν καλύπτει την απαίτηση της τράπεζας ή της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, τότε, αν η οφειλή αφορά στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο, το υπόλοιπο παραμένει ως απαίτηση από τον δανειστή. Σ’ αυτήν την περίπτωση, το ποσό μπορεί να εισπραχθεί όποτε θέλει ο πιστωτής. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε εκδίδεται διαταγή πληρωμής, η οποία έχει ισχύ για 20 χρόνια.

2. Με βάση τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και υπό την προϋπόθεση τήρησης της συμφωνίας από τον δανειολήπτη, σώζονται τα περιουσιακά στοιχεία από τον πλειστηριασμό.

3. Όταν δεν τηρείται η ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης εντάσσεται στη διαδικασία της πτώχευσης και χάνει την περιουσία του, αλλά δεν μπορούν να τον… κυνηγούν οι πιστωτές, σε βάθος 20ετίας. Δηλαδή, με την υποβολή της σχετικής αίτησης σταματά οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση του πιστωτή.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο