Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, άνοιξε εκ νέου θέμα κυβέρνησης ανοχής, απευθυνόμενος σε ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ.

Για την πιθανότητα κυβέρνησης ανοχής, ο κ. Τσίπρας είπε: «Από εκεί και πέρα η εναλλακτική για την χώρα είναι η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πρώτο κόμμα και το ΚΙΝΑΛ που είναι εφικτό αν βγαίνουν οι αριθμοί. Αν δεν βγαίνουν θα πρέπει και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς να αναλάβουν την ευθύνη. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη έχει και υποχρεώσεις, ευθύνες. Και το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25. Το ΚΚΕ θα είναι σίγουρα στη Βουλή το ΜέΡΑ25 δεν ξέρω αν θα είναι στη Βουλή.».

«Θα είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος», είπε, επισημαίνοντας πως «Αν υπολείπονται  5 – 10  βουλευτές για να έχουμε πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά με σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη για το αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση  ή θα πάρουν την ευθύνη να ανοίξουν το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές να επανέλθει και να συνεχίσει όσα έκανε τα 4 αυτά χρόνια».

«Νομίζω ότι ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, δεν αφορά την πραγματικότητα, αλλά αφορά τις δικές του εμμονές» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. . «Αυτές δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης»,  η οποία δεν έγινε αποδεκτή ούτε το 2015. όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «και για αυτό αποχώρησε ο κ. Βαρουφάκης».

Επιπλέον, παρατήρησε, πως το νόμισμα που έχουμε στην τσέπη μας δεν φτάνει για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, αλλά σε κάθε περίπτωση σχολίασε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται από το πουθενά», θέλοντας να υπογραμμίσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματός του.

Ακόμη, επικαλέστηκε πρόσφατη έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch, σύμφωνα με την οποία, οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία. «Ας μην δημιουργούμε μόνοι μας αβεβαιότητες εκεί που δεν υπάρχουν» τόνισε ο κ. Τσίπρας, προτάσσοντας το «να επουλώσουμε τις πληγές της οκταετίας των μνημονίων».

Εν τω μεταξύ, “Θα πάμε στη Βουλή και θα καταψηφίσουμε όποια κυβέρνηση μας παρουσιαστεί” διεμήνυσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα, απαντώντας αναφορικά με το ενδεχόμενο παροχής ψήφου ανοχής προς μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τον κ. Τσίπρα “ένα τεράστιο ΌΧΙ”.

“Δεν υπάρχει ανοχή. Υπάρχει Σύνταγμα και νόμοι και κοινοβουλευτική διαδικασία” περιέγραψε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε, λέγοντας πως “μετά τις εκλογές συγκαλείται η Βουλή και έρχεται μία κυβέρνηση και ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης , εκεί δεν υπάρχει «παρών», στα νομοσχέδια υπάρχει. Όταν έχεις ψήφο υπάρχει «ναι» ή «όχι». Ο μόνος δρόμος για να δείξεις ανοχή είναι να μην προσέλθεις”.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως “θα πάμε στη Βουλή και θα καταψηφίσουμε όποια κυβέρνηση μας παρουσιαστεί”, ενώ ερωτηθείς για τους λόγους που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πέρασε από την “κυβέρνηση ηττημένων” σε αυτήν της “κυβέρνησης ανοχής”, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εκτίμησε πως “είναι μια υποχώρηση εκ μέρους του”.

“Μέχρι τώρα έλεγε ότι αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σεβαστούν τη λαϊκή βούληση και αυτό είναι μία στενάχωρη σκέψη γιατί, ουσιαστικά, τι μας ζητούσε; Να πούμε ψέματα. Να σας πούμε ψηφίστε μας για να καταργήσουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ψηφίστε μας για να καταργήσουμε την αγορά των κόκκινων δανείων «Ηρακλής», να βάλουμε στη θέση του αυτό που εμείς λέμε στο σύστημα με τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης που το ονομάζουμε «Οδυσσέας», ψηφίστε μας για να κάνουμε μετά πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα που δεν θα τα κάνει αυτά, γιατί έχει δηλώσει ότι δεν θα τα κάνει αυτά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε λέγοντας για τον κ. Τσίπρα πως “από εκεί έκανε μία υποχώρηση και είπε, εντάξει να μας ανεχτείτε”.

“Ε όχι, δεν θα σας ανεχτούμε. Καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή. Εμείς δεν μπαίνουμε στη Βουλή για να παίξουμε τέτοια παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού” δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, προσθέτοντας πως “αυτά τα περί ηττημένων, δεν τα δέχομαι, γιατί στην απλή αναλογική δεν υφίστανται”.

Για το αν φιλοδοξεί να γίνει Πρωθυπουργός, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως “ως  αρχηγός κόμματος δεν δικαιούμαι να πω ότι δεν έχω, γιατί όταν ζητάς ψήφο από τον λαό ζητάς ψήφο για να κυβερνήσεις” συμπληρώνοντας παράλληλα πως “έχω ιερή υποχρέωση ως Γραμματέας του ΜέΡΑ25 να ζητώ ψήφο για κυβέρνηση”.

Κληθείς να σχολιάσει την απήχηση του κόμματός του στην νέα γενιά, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εκτίμησε πως “η μάχη είναι δύσκολη γιατί, δυστυχώς, όπως και στη μη προεκλογική περίοδο, στο κοινοβούλιο για παράδειγμα, έχουμε έλλειμμα Δημοκρατίας”. “Μία από τις μεγάλες στεναχώριες μου στη Βουλή είναι ότι 4 χρόνια δεν γίνεται διάλογος, έχουμε μία σειρά από μονολόγους. Κάτι αντίστοιχο γίνεται καις την προεκλογική περίοδο. Υπάρχει κακοφωνία, δεν υπάρχει σοβαρός διάλογος, υπάρχει δαιμονοποίηση, υπάρχουν fake news..” παρατήρησε, ενώ διευκρίνισε για το σύστημα “Δήμητρα” πως “είναι ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών το οποίο «χτίζετε» πάνω στο taxisnet”.

“Είναι το ίδιο σύστημα της εφορίας στο οποίο μπαίνετε και πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο σας, τα τέλη κυκλοφορίας. Δε θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα εσείς. Το κάθε ΑΦΜ είτε είναι προσωπικό είτε είναι εταιρικό θα έχει αυτομάτως, όπως ο κ. Πιερρακάκης φτιάχνει τις πλατφόρμες, και μία πλατφόρμα. Έχεις και έναν κωδικό για το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ που είναι κομμάτι του taxisnet. Το ΔΗΜΗΤΡΑ είναι σύστημα σε ευρώ” ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Για τις αλλαγές που δύναται να επιφέρει το σύστημα “Δήμητρα”, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πως “επειδή αυτό το σύστημα είναι στημένο πάνω στο ΑΦΜ σας δεν πληρώνετε χαράτσια στην Εθνική, στην Eurobank, στην Πειραιώς”. “Αυτή τη στιγμή ξέρετε ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει γύρω στα 2 δισεκατομμύρια το χρόνο, εσείς, εγώ, οι ακροατές μας, χαράτσια στις τράπεζες για να κάνουμε μεταφορές ο ένας στον άλλον. Αυτό το σύστημα ο βασικός του στόχος είναι, επειδή δεν στηρίζεται στο τραπεζικό σύστημα, είναι ένα σύστημα δημοσιονομικό, στηρίζεται πάνω στο σύστημα της εφορίας, στην ΑΑΔΕ” ισχυρίστηκε ο κ. Βαρουφάκης, διαβεβαιώνοντας πως “είναι και απολύτως ασφαλές. Δηλαδή, αν, ο μη γένετο, πάθει κάτι μία τράπεζα αυτό το σύστημα, επειδή είναι ανεξάρτητο από το τραπεζικό, είναι αλώβητο από οποιαδήποτε τραπεζική κρίση”.