Μεγάλο στοίχημα για μας, λέει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας, είναι η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή: «Η σταθερή μας στόχευση είναι η απεμπλοκή από τα ορυκτά καύσιμα και η σταδιακή στροφή σε πηγές ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αυτή η συνεπής μας στάση καταδεικνύεται, μεταξύ άλλων, και στο οραματικό πρότζεκτ με τον πρώτο σταθμό “πράσινου” υδρογόνου,για το οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Motor Oil.

Στην περιοχή της Μεγαλόπολης, είναι σε εξέλιξη προγράμματα υποστήριξης και οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τη ΔΕΗ. Μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου υλοποιούνται προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων, δίνονται ισχυρά κίνητρα επενδύσεων, αφού το μεγαλύτερο ύψος επιδοτήσεων–με ποσοστό πάνω από 70%–δίνεται στην περίπτωση εγκατάστασης επιχειρήσεων στη Μεγαλόπολη».

Επίσης, συνεχίζει ο κ. Νίκας, «προχωρούν, επιπλέον, δύο επιχειρηματικά πάρκα, ενώ έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από πάνω από 10 σημαντικές μεγάλες επιχειρήσεις για την εγκατάστασή τους εκεί.

Αισιοδοξία μεγάλη για όλη την Αρκαδία και την Πελοπόννησο αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι ήδη εγκαθίστανται οι δύο πρώτες φαρμακοβιομηχανίες στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, που αναμένεται να απασχολήσουν πάνω από 1.000 άτομα συνολικά.

Η Μεγαλόπολη είναι μια πόλη με συγκριτικά πλεονεκτήματα, με ένα σπουδαίο Αρχαίο Θέατρο, μια πίστα μοτοκρός από τις καλύτερες στην Ελλάδα, στα οποία ήδη επενδύει η Περιφέρεια, με στόχο την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, την προβολή και την προσέκλυση επισκεπτών».

Αναπτυξιακά έργα

Παραθέτουμε έργα της Περιφέρειας που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται, βάσει στοιχείων που μας έδωσαν από το γραφείο του περιφερειάρχη:

·       Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, έργο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 168.640.000 ευρώ. Το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών και με ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα, δίνει ανάσα αισιοδοξίας στους κατοίκους της Περιφέρειας.

·       Η μονάδα της Παλαιόχουνης είναι σε πλήρη λειτουργία. Οι μονάδες της Καλλιρόης και της Σκάλας μπαίνουν σε δοκιμαστική λειτουργία εντός του καλοκαιριού του 2023. Όλοι οι Δήμοι της Πελοποννήσου μπορούν πλέον να παραδίδουν τα απορρίμματά τους στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

·       Υπογραφή και έναρξη του έργου ΣΔΙΤ Μαρίνας Ναυπλίου, προϋπολογισμού 25.000.000 ευρώ. Η κατασκευή της Μαρίνας Ναυπλίου, με εγκαταστάσεις περιβαλλοντικά φιλικές, αφού στον σχεδιασμό προβλέπονται βιοκλιματικά «πράσινα» κτήρια, αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή ώθηση σε όλη την ανατολική Πελοπόννησο, να λειτουργήσει ως πόλος έλξης του τουρισμού κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού, να προσφέρει θέσεις εργασίας, να ωφελήσει την Αργολίδα και ολόκληρη την Πελοπόννησο. Η κατασκευή ξεκινά εντός του 2023 με μέγιστο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και έναρξη λειτουργίας της μαρίνας 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών (παράδοση: καλοκαίρι του 2025).

·       Αγορά 11 ηλεκτρικών οχημάτων για τη μετακίνηση προσωπικού και στελεχών της Περιφέρειας καθώς και εγκατάσταση σταθμών φόρτισης και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

·       Διοικητήριο Μεσσηνίας. Με προϋπολογισμό 10.472.034 ευρώ, ένα 6ώροφο κτίριο της δεκαετίας του 1970 θα γίνει «έξυπνο» κτίριο, φιλικό στο περιβάλλον, βιοκλιματικό, ασφαλές, όπως και ενεργειακά αυτόνομο, καθώς θα θερμαίνεται και θα ψύχεται με τη μέθοδο της γεωθερμίας. Τώρα είναι στη φάση υλοποίησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024.

·       Αντικατάσταση του οδοφωτισμού στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο με φωτιστικά LED, προϋπολογισμού 8.680.000 ευρώ, το οποίο ήδη υλοποιείται. Θα παραδίδεται σταδιακά εντός του 2023.

·       Μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης θα δοθούν δυνατότητες και κίνητρα στον επιχειρηματικό κλάδο, με σκοπό οι νέες επιχειρήσεις να κάνουν στροφή προς την πράσινη και βιώσιμη μετάβαση. Οι πρώτες προσκλήσεις προς επιχειρήσεις θα γίνουν εντός του 2023, με τις αξιολογήσεις, τις εντάξεις και τις εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων να ακολουθούν σε διάστημα μόλις λίγων μηνών.

·       Ένταξη του Διοικητηρίου Λακωνίας στο πρόγραμμα «Green Building», με το οποίο το κτίριο αναβαθμίζεται ενεργειακά.Προσεχώς υπογράφεται η σύμβαση και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες αναβάθμισης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2023.

·       Για το 2021-2029 έχουν εξασφαλιστεί 120.000.000 ευρώ για ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (ΟΧΕ) και βιώσιμες αστικές αναπλάσεις και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

·       Πάνω από 100.000.000 ευρώ επενδύονται μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην Πελοπόννησο, μέσω προγραμμάτων, όπως: «Σχέδια βελτίωσης», «νέοι γεωργοί», «μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και άλλα, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνται και εφαρμόζονται πιλοτικές δράσεις, αξιοποιούνται νέες τεχνολογίες, για γεωργία ακριβείας, ευφυή γεωργία, που αφορούν την άρδευση των καλλιεργειών, τη διαχείριση του νερού, την εκτίμηση παραγωγής, την επιτήρηση των καλλιεργειών.Ήδη οι πρώτες προσκλήσεις προς επιχειρηματίες/αγρότες είναι στον αέρα, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να γίνονται εντός του 2023.

·       Προβλέπονται 700.000 ευρώ για τη μελέτη ανάδειξης και προστασίας του ποταμού Ευρώτα –στο τμήμα από τη βόρεια γέφυρα εισόδου της Σπάρτης μέχρι και τη συμβολή του Ευρώτα με τον ποταμό Κνακίωνα–, μέσω της οποίας προβλέπονται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, χώροι αναψυχής – πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι κτλ. και γενικότερα η ανάδειξη της περιοχής του ιστορικού ποταμού σε περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πάρκο καθώς και σε χώρο αναψυχής.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας μάς είπε χαρακτηριστικά:Ως Περιφερειακή Αρχή είμαστε προσηλωμένοι σε έργα και δράσεις που στοχεύουν στον περιορισμό των συνεπειών στο κλίμα από τις ανθρώπινες –οικονομικές και άλλες– δραστηριότητες.Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας, για τις επόμενες γενιές που θα ζήσουν στον τόπο αυτόν.

Βιοκλιματικά κριτήρια

Ο Παναγιώτης Ε. Νίκας εξηγεί ότι στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου«προωθούμε την ανανέωση του στόλου των υπηρεσιακών οχημάτων με ηλεκτρικά, την ενεργειακή αναβάθμιση των διοικητηρίων –στη Σπάρτη και την Καλαμάτα, σε πρώτη φάση– με βιοκλιματικά κριτήρια και με την αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η γεωθερμία και τα φωτοβολταϊκά.Στον δρόμο για την ενεργειακή αναβάθμιση, προχωρούμε σε αυτοματοποίηση και συντήρηση του συστήματος οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, στην προώθηση έργων στον πρωτογενή τομέα για τη διασφάλιση των υδάτινων πόρων, όπως και στη χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιχειρήσεων με επιδίωξη την καινοτομία και την αειφορία».

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο