Στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 21ης Μαΐου, ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης, επιχειρεί να «χαρτογραφήσει» το πολιτικό τοπίο. Ο έμπειρος πολιτικός, επιχειρώντας να αποστασιοποιηθεί από την πόλωση και την«ποδοσφαιροποίηση», όπως λέει, της προεκλογικής περιόδου, επισημαίνει τις δυσκολίες που μας περιμένουν ως χώρα και ως πολίτες την επόμενη μέρα.

Ταυτόχρονα, δεν αποκλείει τα σενάρια αποστασίας και υπογραμμίζει πως για τη ΝΔ «η βασική της στρατηγική είναι ο εκβιασμός των εκλογέων για την επίτευξη της αυτοδυναμίας».

Όπως διαμορφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση, πώς θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να κάνει τη διαφορά και να διεκδικήσει το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που διεκδικεί; 

Είναι αλήθεια πως, στο έντονα πολωτικό περιβάλλον που δημιουργούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και ενισχύουν τα περισσότερα ΜΜΕ, είναι δύσκολο γιατί ποδοσφαιροποιείται η προεκλογική περίοδος και δεν επιτρέπεται ο πολιτικός διάλογος για τα μεγάλα θέματα που μας αφορούν, ως χώρα και ως κοινωνία.
Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από την ένταση της προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τις προτάσεις μας, που δίνουν λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα. Η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι μια δύσκολη μέρα, γιατί:

1.Στα εθνικά μας θέματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά και τις εκλογές στην Τουρκία θα επανέλθει η ένταση από την Άγκυρα, αλλά και από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, που θα επιδιώξουν να βρεθούν λύσεις για να κλείσει η, επικίνδυνη για τη συνοχή του ΝΑΤΟ, σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Και παρά τα καλά λόγια για τη χώρα μας από τους συμμάχους μας, ξέρουμε ότι δεν συμφωνούν με όλες τις θέσεις μας.

2. Στην οικονομία, όλο και περισσότερο πλησιάζουμε προς το 2008-2009. Μάλιστα, αν δεν είχε ρυθμιστεί το δημόσιο χρέος, θα είχαμε και πάλι χρεοκοπήσει. Η οικονομία συντηρείται από την υπερφορολόγηση, λόγω ακρίβειας, των καταναλωτών, τα επιδόματα που φορτώνουν το δημόσιο χρέος, τους κοινοτικούς πόρους.
Μόνο η αύξηση των επιτοκίων, η δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και το τέλος της δημοσιονομικής χαλαρότητας, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, θα δημιουργήσουν μεγάλα αδιέξοδα.

3. Στην πλειοψηφία των πολιτών, τα εισοδήματα έχουν μειωθεί, τουλάχιστον κατά 7,4% το 2022, όπως είπαν η Eurostat και ο ΟΟΣΑ, με αποτέλεσμα να έχει φτωχοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και να εξαφανιστεί ο βασικός παράγοντας της αύξησης του ΑΕΠ στη χώρα μας, η ιδιωτική κατανάλωση.

4. Στην ποιότητα της δημοκρατίας και στη λειτουργία των θεσμών έχουμε σημαντική υποχώρηση, ειδικά με τις υποκλοπές, και είναι δύσκολο να αποκατασταθούν η διαφάνεια και η αξιοπιστία στη λειτουργία τους.

5. Υπάρχει δραματική οικονομική και κοινωνική απόκλιση της περιφέρειας από το κέντρο.

6. Το φυσικό περιβάλλον δέχεται μεγάλη πίεση από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και κυβερνητικές επιλογές.

Πόσο βάσιμη είναι η σεναριολογία περί κινήσεων για «αποστασία» βουλευτών; 

Την καλλιέργησε με διαρροές και υπαινιγμούς η κυβέρνηση και, αν πιστέψουμε τον Κυριάκο Βελόπουλο, φαίνεται ότι κάποια βάση υπάρχει.

Είναι αδιανόητο το πάθος με το οποίο διαχειρίστηκε την εξουσία η κυβέρνηση της ΝΔ. Και μόνο η διατήρηση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, λόγω της πανδημίας, μέχρι σήμερα –παρ’ ότι έχει δεχτεί επικρίσεις από την ΕΕ–, για να μπορεί να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις την υλοποίηση πολλών συμβάσεων για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, αποκαλύπτει τη μεγάλη επιθυμία να διατηρήσει την εξουσία. Η βασική της στρατηγική είναι ο εκβιασμός των εκλογέων για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, δηλαδή το καθεστώς της αποκλειστικής και αδιαφανούς διαχείρισης της εξουσίας. Δεν βλέπω να έχει πιθανότητες να πετύχει ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο.

Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας, το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει μέχρι το τέλος στο «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας»;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία, είναι πολύ μεγάλα – μάλιστα τα επιδείνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεπώς, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, που θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, την οποία θεωρεί πετυχημένη, δεν μπορεί να δώσει λύσεις.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι μονόδρομος, μάλιστα αν η συνεργασία περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες να υπάρξουν λύσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που θα καθορίσει τις κυβερνητικές συνεργασίες είναι το πρόγραμμα που θα υλοποιήσουν. Ένα πρόγραμμα με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την περιφερειακή σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή είναι αδήριτη ανάγκη. Αυτό θα καθορίσει τις κομματικές συνεργασίες και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την υλοποίησή του.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας έχουν αποτύχει ως πρωθυπουργοί και θα πρέπει να διευκολύνουν τα κόμματα να βρούνε λύσεις.

Από τη στιγμή που ο καβγάς με τη ΝΔ έχει «χτυπήσει κόκκινο», πώς μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος την επόμενη μέρα των εκλογών; 

Είναι γεγονός ότι τόσο η οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης όσο και η υποβάθμιση του κράτους δικαίου, με έμφαση στις παρακολουθήσεις, φέρνει τα δύο κόμματα σε ευθεία σύγκρουση. Όμως αν θυμηθούμε τον κ. Σαμαρά τις παραμονές των εκλογών του 2012 να λέει ότι«με το διεφθαρμένο και προδοτικό ΠΑΣΟΚ ποτέ», και το βράδυ των εκλογών να δηλώνει ότι«το ΠΑΣΟΚ είναι ιστορικό κόμμα, με μεγάλη προσφορά στη χώρα», τότε καταλαβαίνουμε τις σκοπιμότητες των δηλώσεων πριν από τις εκλογές και τις επιλογές μετά τις εκλογές.
Ακόμη καλύτερα, αν θυμηθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ για τα άλλα κόμματα, και κυρίως για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο «βολικός βάρβαρος», ενώ τώρα τον θεωρούν ως τον βολικό κυβερνητικό εταίρο, μπορούμε να καταλάβουμε την υποκριτικότητα των δύο αυτών κομμάτων.

Συνεπώς, αν τα δύο κόμματα, που θα συγκεντρώσουν μεγάλα εκλογικά ποσοστά, δεν φερθούν υπεύθυνα, βρίσκοντας κυβερνητική λύση, τότε εμείς, όπως τονίζει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχοντας πάντα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών σε απόλυτη προτεραιότητα, θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο