Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π», ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, αναλύει τους προγραμματικούς στόχους της επόμενης τετραετίας,τα σχέδια για τη συμπρωτεύουσα και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ αποκαλύπτει ποια ήταν η δυσκολότερη εκλογική αναμέτρηση που έζησε στη μακρόχρονη πολιτική διαδρομή του.

Παράλληλα, αυτό που πιστεύει και τονίζει κατηγορηματικά είναι ότι «η αυτοδυναμία δεν είναι ούτε αλαζονεία, ούτε κομματική σκοπιμότητα, αλλά είναι επιτακτική εθνική αναγκαιότητα».

Σε λίγες μέρες οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες. Ποιο είναι, τελικά, το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Στην κάλπη της 21ης Μαΐου θα κριθούν τα πάντα. Τόσο η πρότασή μας για αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν «προοδευτική κυβέρνηση», ακόμη και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Από τη μία ένας ξεκάθαρος δρόμος που πάει τη χώρα μας σταθερά μπροστά και από την άλλη ένα συνονθύλευμα θέσεων και υποσχέσεων που πάει στο άγνωστο, το απόλυτο κενό, την ακυβερνησία, το χάος.

Εφόσον υπήρξε η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, και μάλιστα λειτούργησε ομαλά σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα, εν μέσω μνημονίων, γιατί σήμερα η ΝΔ επιμένει εμφατικά στην αναγκαιότητα των αυτοδύναμων κυβερνήσεων;

Δεν μπορεί η χώρα, στο σημερινό περιβάλλον της διεθνούς αβεβαιότητας και των απρόβλεπτων τουρκικών προκλήσεων, να μην έχει κυβέρνηση που μπορεί να παίρνει γρήγορα τις αναγκαίες αποφάσεις. Δεν μπορεί να έχει μια κυβέρνηση αιχμάλωτη σε κομματικά παζάρια, που μπορεί να παραλύσει ή να καταρρεύσει την ώρα μιας μείζονος κρίσης. Γι’αυτό η αυτοδυναμία δεν είναι ούτε αλαζονεία, ούτε κομματική σκοπιμότητα, αλλά επιτακτική εθνική αναγκαιότητα.

Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε στις κάλπες του Ιουλίου, θα πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση ή σε κυβέρνηση συνεργασίας;

Αν υπάρχει μια παράταξη που δεν θέλει αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις είναι η Νέα Δημοκρατία. Το αποδείξαμε διαχρονικά, με την αντίθεσή μας στην απλή αναλογική. Με ένα καλό αποτέλεσμα την 21η Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει, σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα συγκροτήσει ισχυρή κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το βράδυ της 21ης Μαΐου, καταφέρουν να αθροίσουν 151 βουλευτές, τότε θα επιμείνετε για εκλογές τον Ιούλιο;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως, αν του βγαίνουν τα «κουκιά», ο κ. Τσίπρας θα συγκροτήσει όποια κυβέρνηση μπορεί. Ακόμα και μια κυβέρνηση που –όπως είπε– δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, μια κυβέρνηση ανοχής. Ο τόπος, όμως, χρειάζεται ισχυρή, βιώσιμη, αποτελεσματική κυβέρνηση με ενιαίο λόγο και συγκροτημένο σχέδιο πορείας, ικανή να παίρνει αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς.

Πώς είναι το κλίμα στη συμπρωτεύουσα; Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών αυτήν τη στιγμή;

Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο ανακτά, αλλά και ενισχύει τις δυνάμεις της. Οι πιο πολλοί –και ιδίως οι πιο αδύναμοι– θεωρούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα την ακρίβεια. Ξέρουν, όμως, πως είναι πανευρωπαϊκό,είναι εισαγόμενο και όχι ελληνικό φαινόμενο. Και βέβαια αντιλαμβάνονται ότι είναι απάτη να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για «ακρίβεια Μητσοτάκη», όταν η χώρα μας αφενός έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη και αφετέρου έχει διαθέσει ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης της κοινωνίας.

Εκτιμάτε πως το πρόβλημα της ακρίβειας θα αποτυπωθεί στις κάλπες και με ποιον τρόπο; Θα υπάρξει ψήφος οργής προς τη ΝΔ;  

Ξέρουμε τις δυσκολίες και τη δυσφορία που προκαλεί η ακρίβεια στους συμπολίτες μας και εξαντλούμε κάθε προσπάθεια, αφενός, για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και, αφετέρου, για να στηρίξουμε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι επομένως θλιβερό να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για κουπόνια, όταν με την «Κάρτα Αγορών» μια τετραμελής οικογένεια παίρνει 52 ευρώ τον μήνα για τα ψώνια της.

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η ΝΔ καταγράφει σημαντικές απώλειες προς τα δεξιά της, και συγκεκριμένα προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βόρεια Ελλάδα. Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς; 

Ακόμα κι αν έχουν εντοπιστεί τέτοιες τάσεις, είναι βέβαιο πως θα αναστραφούν στον δρόμο για τις κάλπες. Κι αυτό γιατί κάθε ψήφος διαμαρτυρίας αβαντάρει τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να συνυπολογιστεί στην απόφαση του καθενός μας. Πρώτ’ απ’ όλα γιατί οι Μακεδόνες πονέσαμε στις Πρέσπες για τη Μακεδονία και δεν θέλουμε να πονέσουμε και σε Πρέσπες για το Αιγαίο. Γιατί δεν έχουμε περιθώρια υποχωρήσεων και παραχωρήσεων στις αξιώσεις των γειτόνων μας. Γιατί θέλουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και όχι αρνητές της ενίσχυσής τους. Γιατί θέλουμε απροσπέλαστα τα σύνορά μας στον Έβρο και αντιτασσόμαστε στους σαμποτέρ του φράχτη. Γιατί έχει και η θάλασσα σύνορα και τα θέλουμε απαραβίαστα.

Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, σε ποια θέματα εστιάζει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία; 

Στόχος μας είναι να ανατοποθετήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για τη Θεσσαλονίκη δρομολογήσαμε σχέδιο 30+ έργων που εξασφαλίζει νέα εικόνα και προοπτική, με ισόρροπη ανάπτυξη. Στη Δυτική Μακεδονία σπάμε την απομόνωση και προωθούμε νέο παραγωγικό πρότυπο με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη. Μετατρέπουμε, παράλληλα, τη Θράκη σε πυλώνα ασφάλειας για την πατρίδα, ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, χώρο δυναμικής ανάπτυξης με νέες λιμενικές, οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές.

Έχετε ζήσει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στον πολιτικό σας βίο. Ποια από όλες έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη σας περισσότερο και γιατί;  

Η… πρώτη, όταν εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ήταν το βάπτισμα του πυρός…

Είστε ένας πολύ έμπειρος πολιτικός, με 20έτη κοινοβουλευτική θητεία, κι έχετε διατελέσει υπουργός με κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη μακρά πολιτική διαδρομή σας; 

Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές ήταν η νύχτα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, που στοίχισε την απώλεια 57 συμπολιτών μας, κυρίως νέων. Γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις το κακό είναι συντελεσμένο και δεν γιατρεύεται. Δεν μένει παρά να κάνεις ό,τι μπορείς για να εντοπιστούν τα αίτια, να καταλογιστούν οι ευθύνες και να γίνουν τα πάντα, προκειμένου να μη συμβεί ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σάς ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της Μακεδονίας-Θράκης. Ποιο ήταν το πιο δύσκολο έργο σας εκεί, αλλά και το πιο σημαντικό επίτευγμά σας; 

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό –και ευχαριστώ τον πρωθυπουργό που μου έδωσε τη δυνατότητα να μετέχω σ’ αυτό– το γεγονός ότι στα χρόνια αυτά δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση ένα οραματικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ανάταξης της πόλης μου και της Βόρειας Ελλάδας, με έργα υποδομών για την ανάπτυξη, την υγεία, την παιδεία, τη βελτίωση της καθημερινότητας.Ασχολήθηκα, όμως, και με θέματα που κάποιοι έλεγαν ότι «δεν είναι δουλειά υπουργού», όπως για παράδειγμα η διασφάλιση μόνιμου καθαρισμού του Θερμαϊκού, και χαίρομαι που το πέτυχα.

Όσοι σας γνωρίζουν καλά λένε πως διατηρείτε πολύ καλή επαφή με τη νέα γενιά. Ισχύει; Τι μήνυμα στέλνετε στους σημερινούς 17άρηδες, που θα πάνε για πρώτη φορά στην κάλπη; 

Κλειδί στη σχέση με τους συμπολίτες μου είναι το «ακούω». Και οφείλω να πω ότι ακούω πολύ σημαντικές επισημάνσεις, ιδέες και προτάσεις από τις νέες και τους νέους μας. Υιοθετώ πολλά από όσα με αφορούν προσωπικά, προωθώ κάθε δημιουργική πρότασή τους και καμαρώνω γι’ αυτό. Θέλω λοιπόν να πω στα παιδιά που τώρα ψηφίζουν για πρώτη φορά να αξιοποιήσουν –να μην εγκαταλείψουν– το δικαίωμά τους αυτό. Ξέρω ότι έχουν παράπονα, έχουν διαφωνίες με όλους μας, αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει φυγή. Ξέρουν ποιοι μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να κάνουν πράξη τα όνειρά τους.

Θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξη με ένα δικό σας μήνυμα προς τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους… 

Πρώτα απ’ όλα, να ξέρουν πως δεν αγνοούμε ούτε την κριτική, ούτε τα παράπονά τους. Αναγνωρίζουμε τα λάθη που κάναμε και δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Μπορεί να ζητούν πολύ περισσότερα απέναντι σε καθημερινά προβλήματα. Μπορεί να βλέπουν καθυστερήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα που τους αφορούν άμεσα. Μπορεί να αναζητούν το ιδανικό. Καλά κάνουν: Ποιον όμως μπορεί να πιστέψουν; Ποιο είναι το αποτέλεσμα της σύγκρισης ανάμεσα στις δύο τετραετίες; Ποιος μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες για τη συλλογική πρόοδο και την ατομική προκοπή; Ποιος μπορεί να κάνει την πατρίδα μας πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά; Αυτά πρέπει να σκεφτούν οι πολίτες και να πράξουν το καλύτερο για τους ίδιους αλλά και για την πατρίδα μας!

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη 

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο