Γιατί είναι κρίσιμη η επόμενη τετραετία για τη χώρα

Σε φάση απογείωσης θα εισέλθει η οικονομία της χώρας εφόσον δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή, καθώς η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη «έσβησε» τις συνέπειες των μνημονίων και έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, ώστε η Ελλάδα να περιληφθεί στους πρωταγωνιστές των εξελίξεων, με άξονες την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για τα εισοδήματα των πολιτών και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Από τα στοιχεία της περιόδου Ιουλίου 2019-Απριλίου 2023, προκύπτει ότι η ελληνική οικονομία έχει ισχυροποιηθεί με εντυπωσιακό τρόπο και είναι ενδεικτικό ότι το 2022 εμφανίστηκε… πρόωρο πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 200 εκατ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ! Προαπαιτούμενο για τη βελτίωση των επιδόσεων και τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης αποτελεί η συνέχιση της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή το… πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πρωτογενή ελλείμματα, υψηλότερο κόστος δανεισμού, διατήρηση του χρέους σε υψηλά επίπεδα και «πάγωμα» των επενδύσεων.

Σε «εχθρικό» περιβάλλον

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίτευξη υψηλότερων στόχων, κατά την τετραετία που πέρασε, έλαβε χώρα κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, καθώς εκδηλώθηκε η πανδημία, η οποία απαίτησε τη δαπάνη κρατικών πόρων άνω των 51 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια ήρθε και η κρίση με την ενέργεια, τον υψηλό πληθωρισμό και τα… ιπτάμενα επιτόκια, λόγω των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στην παρούσα φάση, η ελληνική οικονομία διαθέτει ένα ισχυρό «οπλοστάσιο», ώστε να συνεχιστεί η ανάπτυξη και να μειωθούν το δημόσιο χρέος και η ανεργία. Ειδικά ως προς την ανάπτυξη, αυτή κρίνεται βιώσιμη, καθώς στηρίζεται στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ενώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας «τρέχει» με διπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Επενδυτική βαθμίδα

Υπ’ αριθμόν ένα στόχος για την οικονομία αυτήν τη στιγμή είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία βρίσκεται προ των πυλών, ως αποτέλεσμα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία, της πλήρους άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών, της πρόωρης αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της επιστροφής στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με ταυτόχρονη ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας.

Τα παραπάνω επιτεύγματα γίνονται ακόμη πιο σπουδαία, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε το σύνολο των φόρων και των επιβαρύνσεων που είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική περίοδο του 2019. Επιπλέον, η αντίδραση της Ελλάδας όσον αφορά την ανάπτυξη κατά την πανδημική κρίση ήταν αρκετά εντυπωσιακή. Μάλιστα, η χώρα μας είναι μία από αυτές που κατά τη διετία 2021-2022 πέτυχαν ισχυρή ανάπτυξη, ενώ σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας η σωρευτική ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ έως το 2026 θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 10%. Ήδη, με τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην οικονομία, όλοι οι διεθνείς οίκοι αναγνωρίζουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης «τρέχουν» με πολύ υψηλότερο ποσοστό, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και εκτιμήσεις.

Με βάση τα επιτεύγματα των τελευταίων τεσσάρων ετών, το σχέδιο για την επόμενη τετραετία βασίζεται στη δημιουργία ισχυρών μηχανισμών, για να αποφευχθούν οι συνέπειες διεθνών κρίσεων και να στηριχθούν γενναία και αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οδικός χάρτης

Η επόμενη τετραετία στηρίζεται σ’ έναν νέο οδικό χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει ισχυρές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές επιδόσεις, δημιουργία πολλών και καλών νέων θέσεων απασχόλησης, προσέλκυση επενδύσεων, βελτίωση της θέσης και του κύρους της χώρας, αναβάθμιση και μετασχηματισμό της οικονομίας.

Τα μέτρα στήριξης για την επόμενη τετραετία αποτιμώνται σε 9 δισ. ευρώ, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπερβούν το συγκεκριμένο ποσό, καθώς οι προβλέψεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας είναι πολύ συντηρητικές. Στήριγμα για την επίτευξη των στόχων αποτελούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και του ΕΣΠΑ, ενώ στρατηγικός στόχος είναι να αυξηθεί η συμβολή των εξαγωγών στο 70% του ΑΕΠ και να προσελκυστούν ετήσια τουριστικά έσοδα 30 δισ. ευρώ. Επιπλέον, με το ιστορικό ρεκόρ των επενδύσεων, εκτιμάται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των επόμενων τεσσάρων ετών ίσως είναι πολύ συντηρητικοί.

Ειδικά για το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ο συνολικός προϋπολογισμός για 392 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί διαμορφώνεται στα 12,33 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι, εφόσον δεν υπάρξει… περιπέτεια μετά τις εκλογές και έρθει νωρίς η επενδυτική βαθμίδα, θα απελευθερωθούν κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, τα κεφάλαια που θα επενδυθούν την επόμενη τετραετία θα κινηθούν μεταξύ 120 και 150 δισ. ευρώ.

Όλα τα προαναφερόμενα, εφόσον επιβεβαιωθούν, αναμένεται να οδηγήσουν τη χώρα σε μια ξέφρενη κούρσα ανάπτυξης, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η αποκλιμάκωση του χρέους και η διαμόρφωση βιώσιμων προοπτικών για την οικονομία θα αποτελέσουν τα εχέγγυα για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πληρωμών για τόκους δανείων. Σημειώνεται ότι από το 2032 αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι σχετικές δαπάνες, αφού λήγει η 20ετής περίοδος χάριτος που είχαν δώσει οι δανειστές προς την Ελλάδα, οπότε θα προκύψει η ανάγκη για αρκετά υψηλότερες πληρωμές.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο