Ο Ηλείος οικονομολόγος Νίκος Καλάκος ανήκει σε μια μικρή και ξεχωριστή λίστα ανθρώπων που γνωρίζουν την κοινωνική ασφάλιση της Ελλάδας όσο κανένας άλλος. Κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από την ΑΣΟΕΕ και μεταπτυχιακού διπλώματος στη Στατιστική, εργάστηκε αρκετά χρόνια σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), απ’ όπου αποχώρησε ως Γενικός Διευθυντής το 2018.

Παράλληλα, υπηρέτησε με σεβασμό και το συνδικαλιστικό κίνημα ως πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων. Έπειτα από σαράντα χρόνια εργασίας, αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη γενέτειρά του, την Ηλεία, διεκδικώντας με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή.

Σήμερα μιλά στο «Π» για την υποψηφιότητά του, για το διακύβευμα των εκλογών, για την ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και για τους μύθους που επικαλείται η αντιπολίτευση στο Ασφαλιστικό.

Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών της 21ης Μαΐου;

Τα πράγματα είναι απλά. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουμε στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, της ισχυρής εθνικής άμυνας, του ψηφιακού κράτους και των αυξημένων μισθών και συντάξεων ή θα επιστρέψουμε στα χρόνια της υπερφορολόγησης, της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και της «έντιμης φτώχειας». Την πρώτη επιλογή την εκφράζουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τη δεύτερη επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Αλέξης Τσίπρας. Άρα η απάντηση στο δίλημμα είναι εύκολη.

Γιατί το κόμμα σας δεν θέλει την απλή αναλογική και τις κυβερνήσεις συνεργασίας;

Η ιστορία της Ελλάδας δείχνει ότι η απλή αναλογική δεν ευδοκίμησε ποτέ ως εκλογικό σύστημα και δεν απέφερε και αποτελέσματα, γι’ αυτό και στη Μεταπολίτευση όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις πορεύτηκαν ως αυτοδύναμες με την ενισχυμένη αναλογική. Κακά τα ψέματα, η ψήφιση της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ομολογία ήττας. Έβλεπαν ότι δεν θα ξανακερδίσουν εκλογές και επιδίωξαν να ανακόψουν τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει διαρκώς ότι έβαλε σε τάξη το Ασφαλιστικό της Ελλάδας, ότι δεν έκοψε συντάξεις και ότι η Νέα Δημοκρατία τα βρήκε όλα έτοιμα. Τι απαντάτε σε αυτό;

Φυσικά, τίποτα δεν ισχύει από αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρύψει τις ευθύνες του, διότι με τον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου πετσόκοψε τις συντάξεις και έφερε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους χαμηλοσυνταξιούχους με την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Επίσης, με την ίδρυση του ΕΦΚΑ προκάλεσε ένα χάος στην απονομή και την έκδοση των συντάξεων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν μέχρι και πέντε χρόνια να εκδοθούν. Όταν το 2017 προέβλεψα αυτή την κατάσταση, ο τότε υπουργός Εργασίας με παρέπεμψε στο Πειθαρχικό. Σήμερα δικαιώνομαι. Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν βρήκε τίποτα έτοιμο, αλλά παρέλαβε ένα χάος που το έβαλε σταδιακά σε σειρά και βελτίωσε θεαματικά τον χρόνο απονομής των συντάξεων, δίνοντας φέτος και αυξήσεις με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κατηγορεί επίσης για την Πατρών-Πύργου. Αυτό πώς το σχολιάζετε;

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά έλυσαν ένα πρόβλημα ζωής και θανάτου για την Ηλεία, την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος. Το 2020, η πρόοδος των εργασιών ήταν μόλις στο 0,1%, εκτελούνταν μόνο οι μισές εργολαβίες, διότι οι άλλες μισές ήταν βαλτωμένες εξαιτίας των χειρισμών του κ. Σπίρτζη και της γνωστής ιστορίας με τον Καλογρίτσα. Η κυβέρνηση κατάφερε να διαπραγματευτεί επιτυχώς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να επανεντάξει το έργο στην Ολυμπία Οδό, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 2025, οι πολίτες της Ηλείας θα απολαμβάνουν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο χάρη στη Νέα Δημοκρατία. Αν το έργο είχε μείνει στις εργολαβίες του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα θα είχε εκτροχιαστεί με τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση. Το ότι το έργο εκτελείται κανονικά, την ώρα που όλα έχουν σταματήσει, το οφείλουμε στη Νέα Δημοκρατία.

Γιατί ένας Ηλείος να ψηφίσει Νίκο Καλάκο;

Έπειτα από 40 χρόνια εργασίας στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, ζητάω την ψήφο των συμπολιτών μου για να βοηθήσω την Ηλεία να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Δεν μπαίνω στην πολιτική για να βγάλω λεφτά ή να λύσω τα επαγγελματικά μου, διότι έχω ήδη ολοκληρώσει την εργασιακή μου καριέρα. Είμαι εδώ για να αποκτήσουν οι Ηλείοι ισχυρή φωνή στο Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση και να μη νιώθουν ότι δεν τους ακούνε.

 

Συνέντευξη στην Ευτυχία Κόλβερη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο