Πώς και γιατί προκαλούν με παρεμβάσεις σε Άγιον Όρος, Θράκη και Έβρο

Φάκελος-φωτιά για ροή ρωσικού χρήματος στο Άγιον Όρος

Τον φάκελο που αφορά έρευνα για τη μεταφορά ρωσικών χρημάτων σε μοναστήρια του Αγίου Όρους και η οποία είχε αρχίσει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, χωρίς να καταλήξει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα,ανοίγει και πάλι η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Κι αυτό γιατί το τελευταίο εξάμηνο έχει εντοπιστεί κίνηση ασυνήθιστα μεγάλων χρηματικών ποσών, ύψους δεκάδων ή ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Η νέα έρευνα χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο στοιχείο ότι συμπίπτει χρονικά με την ανάδειξη, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, του κόμματος ΝΙΚΗ, για το οποίο υπάρχουν καταγγελίες για διασυνδέσεις με μονές του Αγίου Όρους, που διατηρούν στενούς δεσμούς με το ρωσικό καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν. Από την προηγούμενη έρευνα, που ολοκληρώθηκε πριν από έξι μήνες, όπως τόνισε στο «Π» αρμόδια πηγή, «υπήρξαν ισχυρές ενδείξεις, αλλά δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά να επιβεβαιώσουν πλήρως πληροφορίες που θέλουν οι συναλλαγές να εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, οργανωμένης προσπάθειας διείσδυσης της Ρωσίας στο Άγιον Όρος… Η προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις για διαμόρφωση φιλορωσικού κλίματος σε χώρες των Βαλκανίων(μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα)έχει εκφραστεί κυρίως μέσω επιχειρηματικών ή και πολιτικών κύκλων».Παραπέμπει δε στις (σχετικά) πρόσφατες επισημάνσεις των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ για μεταφορά από τη Ρωσία 300 εκατ. δολαρίων σε «κόμματα και πολιτικούς», στο διάστημα από το 2014 κι έπειτα.

Ύποπτες μεταφορές 

Και η προηγούμενη, αλλά και η νεότερη, σημερινή, έρευνα διεξάγεται για ύποπτες μεταφορές χρημάτων από το εξωτερικό προς ατομικούς λογαριασμούς μοναχών του Αγίου Όρους. Οι συναλλαγές, που το τελευταίο χρονικό διάστημα θεωρούνται ύποπτες και ερευνώνται από τα στελέχη της Αρχής, ανέρχονται σε 20. Πρόκειται, όπως εντοπίστηκε από την προηγούμενη έρευνα, για κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών από τράπεζες και εταιρείες μεταφοράς κεφαλαίων του εξωτερικού, με τα χρήματα να καταλήγουν όχι σε λογαριασμούς μοναστηριών που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν δεχθεί επισκέψεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, αλλά σε ατομικούς λογαριασμούς μοναχών του Αγίου Όρους. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι οι συγκεκριμένες συναλλαγές κρίθηκαν ύποπτες από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, κυρίως επειδή επρόκειτο για μεταφορές ασυνήθιστα μεγάλων χρηματικών ποσών, ύψους δεκάδων ή ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Σε μία περίπτωση, δε, όπως προέκυψε από την προηγούμενη έρευνα, εντοπίστηκε έμβασμα που ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο ευρώ. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, τα χρήματα προορίζονταν για τη χρηματοδότηση ιεραποστολής στην Αφρική, κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαιώθηκε.

Τα χρήματα που βρέθηκαν κατατεθειμένα στους λογαριασμούς των μοναχών, όπως απέδειξε η έρευνα,δεν προέρχονται από νομικά ή φυσικά πρόσωπα για τα οποία, από τον Φεβρουάριο του 2022, έχουν τεθεί σε ισχύ κυρώσεις εξαιτίας του πολέμου.

Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου: Οι «δωρεές Ρώσων δισεκατομμυριούχων δεν είναι καθόλου τυχαίες…»

Αποκαλυπτικά για τη ροή ρωσικών κεφαλαίων προς Μονές του Αγίου Όρους είναι τα όσα αναφέρονται σε εκθέσεις αρμόδιων αρχών, που έχουν συνταχθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με αυτές: Τον Μάιο του 2022 οι υγιείς δυνάμεις της Εκκλησίας διαπίστωναν τότε ροές χρήματος από το Άγιον Όρος σε παραεκκλησιαστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ενίοτε χωρίς να τηρούνται ούτε τα προσχήματα: λιμουζίνες –κάποιες με ρωσικές πινακίδες– πηγαινοέρχονταν σε διάφορες περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας αλλά και πολύ νοτιότερα. Σταδιακά, το σχέδιο αγκαλιάστηκε από ορισμένες μονές. Αλλά και από εγχώριους επιχειρηματικούς παράγοντες που αγαπούν μεν την Ορθοδοξία, αλλά ακόμη περισσότερο το να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις της κυβέρνησης και του κράτους. Ιδίως, π.χ., σε ό,τι αφορά τα έργα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αγάπη των εν λόγω παραγόντων για την Ορθοδοξία (που, άλλωστε, συνδέει Ελλάδα και Ρωσία) φτάνει μέχρι του σημείου να οραματίζονται την είσοδο του σκοταδισμού στη Βουλή. Ώστε όχι μόνο να έχουν «φωνή», αλλά κυρίως για να μην εξασφαλίσει το πρώτο κόμμα μια πλειοψηφία που θα του επιτρέπει να κυβερνήσει χωρίς να υπόκειται σε μελλοντικούς εκβιασμούς.

Τα στόματα άνοιξαν…

Η Εκκλησία, όμως, έχει πολλά υγιή κύτταρα. Και τα στόματα άνοιξαν εδώ και καιρό. «Πλούσιοι Ρώσοι και οι αποκαλούμενοι ολιγάρχες πάντα έρχονταν στο Άγιο Όρος. Όλοι το ξέρουν αυτό, όχι μόνο εγώ. Έχουν χαρίσει πολλά χρήματα σε μερικά μοναστήρια, ιδιαίτερα στον Άγιο Παντελεήμονα. Δεν ήταν τυχαία η παρουσία τους, ούτε οι δωρεές τους ήταν τυχαίες», δήλωσε ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίος, στη γερμανική εφημερίδα «Βild», αλλά και επανέλαβε προσφάτως στην ΕΡΤ. Τα στοιχεία για τις μονές υπό ρωσική επιρροή υπάρχουν σε εκθέσεις των ελληνικών αρχών. Αφορούν κυρίως την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, καθώς και τις Μονές Βατοπεδίου και Φιλοθέου. Σε ό,τι αφορά τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος, είναι γνωστό ότι από το 2011 έχει ιδρυθεί στη Μόσχα το Ίδρυμα Υποστήριξης της Μονής Παντελεήμονος από τον τότε πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στους δωρητές του ιδρύματος περιλαμβάνονται ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλα μεγάλα ονόματα της Ρωσίας. Εξέχουσα θέση στη λίστα των χορηγών κατέχουν, μεταξύ άλλων, οι δισεκατομμυριούχοι Μπόρις και Αρκάντι Ρότενμπεργκ, παιδικοί φίλοι του Πούτιν.

Διείσδυση του ρωσικού στοιχείου εντοπίζουν επίσης οι εκθέσεις των ελληνικών αρχών και στη Μονή Βατοπεδίου. Οι σχέσεις με το Κρεμλίνο θεωρούνται εξαιρετικές. Φιλορωσικό πρόσημο και προσωπικές σχέσεις με στελέχη του Κρεμλίνου χαρακτηρίζουν και τη Μονή Φιλοθέου. Όταν το δίμηνο Δεκεμβρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022 η μονή πέρασε δύσκολες στιγμές λόγω των αυξημένων κρουσμάτων Covid-19, το Κρεμλίνο αντέδρασε αμέσως. Αεροπλάνο με ιατρικό προσωπικό και φάρμακα απογειώθηκε από τη Μόσχα για να βοηθήσει τους μοναχούς του Αγίου Όρους. Mια ιδιαίτερη περίπτωση χρηματοδότη του αποτελεί και ο ακροδεξιός ολιγάρχης Κονσταντίν Μαλοφέγεφ. Ο ιδιοκτήτης του υπερσυντηρητικού ρωσικού καναλιού Tsargrad ίδρυσε το 2007 τον οργανισμό «Άγιος Βασίλειος ο Μέγας», που χρηματοδοτεί μέσω δωρεών Μονές της Αθωνικής Πολιτείας. Είναι ο γνωστός ολιγάρχης που αγάπησε τόσο την Ελλάδα, που μόλις ανέβηκαν στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έστησε δίκτυο περιφερειακών σταθμών με άτομα από τη «σχολή δημοσιογραφίας» του ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις-κλειδιά.

Μητσοτάκης: Ναι, υπήρξε παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η ΝΔ –κατά τη διάρκεια του προεκλογικού της αγώνα– στη Θράκη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε υψηλό ποσοστό στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ιδιαίτερα στη Ροδόπη, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάγγειλε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι υπήρξε ευθεία ανάμειξη του τουρκικού προξενείου στις εκλογές, το οποίο, όπως είπε, υποστήριξε δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τη Ροδόπη αναμένεται να επισκεφθούν η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τη μειονότητα, καθώς και ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος,ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ προγραμματίζεται περιοδεία και του κ. Μητσοτάκη στην περιοχή.

Στη Ροδόπη ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το υψηλότερο ποσοστό του στην Επικράτεια, 33,18% έναντι 27,05% της ΝΔ, και ήταν ο μοναδικός νομός στον εκλογικό χάρτη της 21ης Μαΐου που δεν βάφτηκε μπλε. Πρώτος σε ψήφους ήταν ο Οζγκιούρ Φερχάτ, ακολούθησαν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης της ΝΔ και οΙλχάν Αχμέτ του ΠΑΣΟΚ.

Η εκλογή του κ. Φερχάτ προκάλεσε αμέσως αναταράξεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επικεφαλής της δημοτικής ομάδας «ΠΟΛΗτική Ανατροπή» και στέλεχος του κόμματος, Ελένη Λαφτσή, αντέδρασε αμέσως και με ανάρτηση στο Facebook έκανε λόγο για «ωμή και αισχρή παρέμβαση» του τουρκικού προξενείου. Απέδωσε το αποτέλεσμα των εκλογών «στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι του ως βουλευτή στη Ροδόπη. Θα σας στενοχωρήσω, αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!».

Η κα Λαφτσή είναι σύζυγος του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάκη Χαρίτου, ο οποίος το 2019 εξελέγη πρώτος με 5.792 ψήφους, με δεύτερο τον κ. Φερχάτ με 5.384 ψήφους (διαφορά 408 σταυροί). Στις εκλογές της 21ης Μαΐου,ο κ. Φερχάτ έλαβε 12.208 ψήφους, που αντιστοιχούν στο 50% της μειονοτικής ψήφου, και ο κ. Χαρίτου –που έμεινε εκτός Βουλής– 3.902. Από τα άλλα κόμματα ο κ. Στυλιανίδης έλαβε 10.390 ψήφους και ο κ. Αχμέτ 5.689, παρά την αντιπαράθεσή του εδώ και περίπου έναν χρόνο με το τουρκικό προξενείο.

Η μειονότητα στη Ροδόπη και στην Ξάνθη εξέλεξε 4 βουλευτές, από δύο σε κάθε νομό, έναν με τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα με τον ΠΑΣΟΚ: Φερχάτ και Αχμέτ στον πρώτο νομό, Ζεϊμπεκ και ΜπαράνΜπουρχάν στον δεύτερο.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χωρισμένη προ πολλού σε δύο σφοδρά αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με το ένα να υποστηρίζει τον κ. Χαρίτου. Το άλλο, στο οποίο συμμετέχει και η συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπή Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, συμφοιτήτρια και στενή φίλη του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζει τον κ. Φεράτ. Οι τριβές ήταν συνεχείς. Τον Ιανουάριο παραιτήθηκε από τη Συντονιστική Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης ο Θανάσης Καλογιαντσίδης, καταγγέλλοντας τον νυν βουλευτή ότι εξαιτίας της προσωπικής του φιλοδοξίας παγίδεψε το κόμμα σε έναν πολιτικό κατήφορο που καταλήγει στο τουρκικό προξενείο της περιοχής. Ένα από τα πρόσφατα περιστατικά που καταλογίζουν στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu για την εκπαίδευση της μειονότητας και συγκεκριμένα για τη λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων, αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα».

Παρέμβαση για το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο οποίος σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρθηκε σε «χαρακτηριστικές ανησυχητικές περιπτώσεις» σχετικά με τις «διεργασίες και τα αποτελέσματα στους κόλπους της μειονότητας στον Νομό Ροδόπης». Η παρέμβασή του είχε ευρύτερο χαρακτήρα, καθώς καυτηρίασε τον «ψηφοθηρικό κυνισμό και την εργαλειοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος, ως μέσα για την κατάκτηση αλλότριων στόχων», κάνοντας αναφορά και στην «προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παραεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων», υπονοώντας προφανώς τη ΝΙΚΗ.

«Λύκος με… προβιά» και στο μεταναστευτικό η Τουρκία

Η έντονη κινητικότητα, που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο από μετανάστες που αναζητούν κάθε ευκαιρία να περάσουν στη χώρα μας (σ.σ. άρα σε ευρωπαϊκό έδαφος), δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό στην υπηρεσιακή ελληνική κυβέρνηση.

Είναι προφανές πως τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί εσχάτως στην ελληνοτουρκική μεθόριο δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά του 2020 και τον «υβριδικό πόλεμο» που εξαπέλυσε στην πατρίδα μας η γειτονική χώρα. Ωστόσο, πρόκειται για περιστατικά διόλου αμελητέα και καταφανώς υποκινούμενα, παρά τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη (7/6) όταν απομακρύνθηκαν από νησίδα του ποταμού Έβρου περίπου 330 άτομα που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να φτάσουν ανενόχλητα στην Ελλάδα.

«Γυρίστε πίσω»

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στελέχη της τουρκικής χωροφυλακής Jandarma καλούσαν με ντουντούκες τους μετανάστες να επιστρέψουν πίσω στα εδάφη της γειτονικής χώρας, εκεί δηλαδή απ’ όπου ξεκίνησαν. Προηγήθηκε τηλεφώνημα του Έλληνα υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη, στον νέο υπουργό ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, όπου συζητήθηκε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και σε θεωρητικό επίπεδο φάνηκε να προκύπτει σημείο επαφής ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αυτό που διαπιστώνουν τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες συνοριοφύλακες είναι ότι στις νησίδες κατά μήκος του ποταμού Έβρου συγκεντρώνονται όλο και πιο συχνά επίδοξοι παράνομοι μετανάστες. Πρόκειται για αλλοδαπούς που κατευθύνονται στα συγκεκριμένα σημεία από τα κυκλώματα, πάντα με την… ανοχή του «Σουλτάνου» και με την Άγκυρα να εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο ασκείται πολιτική πίεση στην Ελλάδα να διασώσει (σ.σ. άρα και να υποδεχθεί στο έδαφός της) άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αναζητούν μία καλύτερη μοίρα. Και μπορεί σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρσι οι ροές να είναι μειωμένες, τα τουλάχιστον τρία περιστατικά με είσοδο ή απόπειρα εισόδου στην ελληνική επικράτεια παράνομων μεταναστών (σ.σ. ή ακόμη και προσφύγων που επιλέγουν αυτή την οδό), μέσω νησίδων του Έβρου, είναι αρκετά για να ακουστεί το καμπανάκι του κινδύνου.

Οι τρεις διασώσεις

Στην πρώτη περίπτωση, όλα έγιναν την 1η Ιουνίου με τη διάσωση 135 ατόμων από νησίδα κοντά στη Νέα Βύσσα, με τις ελληνικές Αρχές να εντοπίζουν πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν 53 ανήλικοι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκε για την παρουσία των αλλοδαπών στη νησίδα τουλάχιστον από την 29η Μαΐου και συγκεκριμένα μέσα από τηλεφωνήματα που έγιναν στο 112 και μέσω email που έφτασε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Η διάσωσή τους έγινε λίγα 24ωρα αργότερα, με πληροφορίες από τις Αρχές να αναφέρουν ότι υπήρξε μετακίνηση από το τουρκικό στο ελληνικό τμήμα της νησίδας.

Η δεύτερη περίπτωση, όπου έτυχε και μεγαλύτερης προβολής από τα ΜΜΕ, ήταν στις 4 Ιουνίου, με την ΕΛ.ΑΣ. να διασώζει από νησίδα στην περιοχή Μαράσια 91 μετανάστες (32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 ανηλίκους), με την πρώτη πληροφορία για τις κινήσεις τους να φτάνει με email (σ.σ. μέσω του Frontex) από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Alarm Phone». Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, πρόκειται για άτομα που εγκλωβίστηκαν στα σύνορα επί επτά ημέρες, χωρίς φαγητό και πόσιμο νερό.

Τέλος, η τρίτη περίπτωση αφορά σε παρουσία περίπου 30 μεταναστών σε νησίδα κοντά στη Νέα Βύσσα, με την «Alarm Phone» να ενημερώνει και πάλι, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι βρέθηκαν εκεί ύστερα από επιχείρηση επαναπροώθησής τους από τις ελληνικές Αρχές στην Τουρκία.

Γιαλαμάς: «Πάντα σε επαγρύπνηση»

Μιλώντας στο «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, εξέφρασε την αγωνία του για τις κινήσεις που κάνει η τουρκική πλευρά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ανησυχούμε μήπως ξεκινήσουν περισσότερες οργανωμένες μεταναστευτικές ροές. Δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαία τα τρία περιστατικά που καταγράφηκαν με λίγες ημέρες διαφορά». Τόνισε δε ότι «είμαστε συνηθισμένοι να αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές το καλοκαίρι, αλλά, όταν συναντάμε 100 άτομα πάνω σε μία νησίδα, πρόκειται για κάτι διαφορετικό». Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου έστειλε μήνυμα πως «είμαστε στην πρώτη γραμμή και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στη γείτονα χώρα».

Οι περιοχές που αυτήν τη στιγμή δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις είναι τα Μαράσια, η Νέα Βύσσα, το Πέταλο και οι Φέρρες, με τα μέτρα να είναι αυξημένα από ελληνικής πλευράς, καθώς διαπιστώνεται καθημερινά ότι ομάδες –άλλες λίγων ατόμων κι άλλες άνω των 100– προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την πτώσης της στάθμης του ποταμού Έβρου, επιχειρώντας παράνομη διέλευση με βάρκες και στη συνέχεια με τα πόδια στην ενδοχώρα. Πρόκειται για ομάδες που δεν δρουν αυτοβούλως, αλλά υπό την καθοδήγηση διακινητών που δεν διστάζουν να βάλουν μπροστά ανήλικα παιδιά, για να προκαλέσουν τις ελληνικές Αρχές να προβούν σε διάσωση. Κομβικό ρόλο παίζει και η Στρατοχωροφυλακή, καθώς, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, «οι κινήσεις τους εντοπίζονται σε στρατιωτικοποιημένες ζώνες, όπου η Jandarma δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε κανέναν χωρίς την άδειά της».

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να «χαμηλώσουν» το θέμα, επισημαίνοντας ότι φαίνεται μια καλή πρόθεση να μην υπάρξει εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από πλευράς της Τουρκίας, αλλά οι ελληνικές Αρχές παραμένουν σε εγρήγορση. Το γεγονός, πάντως, ότι στα μέσα της εβδομάδας σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρέθηκε ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, προκειμένου να αποτιμήσει κι αυτός από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αν μη τι άλλο δείχνει έστω «πορτοκαλί» συναγερμό.

Jandarma: Στην υπηρεσία «Σουλτάνου» και διακινητών

Υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής γίνονται –σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες– οι κινήσεις των διακινητών αλλά και των επίδοξων παράνομων μεταναστών εντός του εδάφους της γειτονικής χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη της επονομαζόμενης Jandarma, όχι μόνο δεν απομακρύνουν τους μετανάστες από τη μεθόριο, αλλά επιδιώκουν την εξώθησή τους σε ελληνικά εδάφη. Όπως είχε φανεί ήδη από την κρίση Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020 (σ.σ. τον επονομαζόμενο υβριδικό πόλεμο), η τουρκική Στρατοχωροφυλακή αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχος των κυκλωμάτων διακίνησης, δρώντας ως «πραιτοριανοί» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με απλά λόγια, η Jandarma, όποτε της ζητηθεί, εξυπηρετεί τα σχέδια του «Σουλτάνου» για εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού σε βάρος της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα ένοπλο σώμα περίπου 276.000 ανδρών, με στρατιωτική εκπαίδευση και δομή, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και στην ουσία λογοδοτεί μόνο στον Τούρκο πρόεδρο, που φρόντισε για την αναβάθμισή του. Δεν είναι τυχαίο ότι πολιτικός προϊστάμενος της Jandarma είναι ο υπουργός Εσωτερικών, που παραδοσιακά αποτελεί έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του «Σουλτάνου». Το σώμα της Χωροφυλακής έχει τις ρίζες του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (σ.σ. έτσι εξηγείται και η αδυναμία που επιδεικνύει ο «Σουλτάνος»), όπου ήταν οργάνωση επιτήρησης του νόμου με την ονομασία «Subasi». Στη σύγχρονη εποχή, το 1930 ιδρύθηκε η Οργάνωση Χωροφυλακής, ενώ το 1956 μετατράπηκε σε Γενική Διεύθυνση και ξεκίνησε η αναβάθμισή της, μέχρι που φτάσαμε εν έτει 2022 να έχει και περίπου 1.500 θωρακισμένα οχήματα αλλά και περισσότερα από 50 ελικόπτερα για τις αποστολές της.

Επισήμως τα καθήκοντά της είναι η διατήρηση της δημόσιας τάξης σε περιοχές που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Αστυνομίας (σ.σ. κυρίως στις αγροτικές περιοχές της Τουρκίας), η εξασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας και ο έλεγχος των συνόρων. Στην πράξη, βέβαια, αυτό που φαίνεται είναι ότι αποτελεί το «μακρύ χέρι» του Ερντογάν, αναλαμβάνοντας ακόμη και στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων (στη Συρία κατά των Κούρδων). Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι μεγάλο τμήμα του οπλισμού της Jandarma είναι τουρκικής κατασκευής και περιλαμβάνει –όπως προαναφέραμε– από τεθωρακισμένα οχήματα (όπως το Kobra και το Kipri) μέχρι επιθετικά ελικόπτερα (το Τ-129 ΑΤΑΚ), αλλά και πλήθος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (όπως το Bayraktar TB2).

Το «δήθεν» λίφτινγκ του ΣΥΡΙΖΑ και οι… σκιές της Ροδόπης

Και ενώ το ελαφρύ «λίφτινγκ» που επιχειρεί η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε εξέλιξη, βαριά είναι η «σκιά» που πέφτει πάνω σε αυτό που έμοιαζε με τη μοναδική επιτυχία του κόμματος, την ώρα που όλα γύρω έδιναν εικόνα «ναυαγίου». Η εκλογική νίκη στη Ροδόπη και η εκλογή-περίπατος του Φερχάτ Οζγκιούρ θεωρούνται από πολλούς «δάκτυλος» του τουρκικού προξενείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα, με τον Νίκο Φίλη να κάνει λόγο για «σκληρά αντιδραστικό λόγο και ΚΥΠατζίδικους-ασφαλίτικους ισχυρισμούς απέναντι στον σύντροφο Οζγκιούρ», που –σύμφωνα με τον ίδιο– σημαίνουν «επιδίωξη κρίσης και όξυνσης στις σχέσεις της Ελλάδας με τη μουσουλμανική μειονότητα. Σημαίνουν υποδαύλιση εθνοτικού μίσους και βούτυρο στο ψωμί της τουρκικής ηγεσίας να εγείρει ζητήματα σχετικά με τη μειονότητα».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χρεώνει στη Νέα Δημοκρατία τις αντιδράσεις για την εκλογή Οζγκιούρ στη Ροδόπη, στοχεύει όμως… λάθος. Κι αυτό καθώς οι πρώτοι που αντέδρασαν είναι στελέχη και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

«Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω, αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!» έγραψε την επομένη κιόλας των εκλογών η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή και σύζυγος του πρώην βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Χαρίτου, Ελένη Λαφτσή, για το αποτέλεσμα.

Ο Θανάσης Καλογιαντσίδης, στέλεχος μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο της Νομαρχιακής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, που παραιτήθηκε καταγγέλλοντας «παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ στο τουρκικό προξενείο» τέσσερις ολόκληρους μήνες πριν από τις εκλογές, επανήλθε μετά το αποτέλεσμα του Μαΐου, γράφοντας: «Δεν επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της ΝΔ στον Νομό Ροδόπης, αλλά το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής επί των κατοίκων του συγκεκριμένου νομού. Με μια συμπαγώς κατευθυνόμενη ψήφο πριμοδοτήθηκε ο Φερχάτ Οζγκιούρ ο οποίος πλειοψήφησε, με σημαντική διαφορά, του συνυποψηφίου του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου».

Τέλος, σε αρθρογραφία του στη «Real News», ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του κόμματος το 2019, Τέρενς Κουίκ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στον γαλάζιο χάρτη των εκλογικών αποτελεσμάτων της 21ης Μαΐου, το ροζ κόκκινο στην περιοχή της Ροδόπης, στη Θράκη, δεν είναι απλά του ΣΥΡΙΖΑ. Στη θέση αυτού του χρώματος θα μπορούσε να μπει είτε η τουρκική σημαία είτε η φωτογραφία του Ερντογάν».

Ο Φερχάτ Οζγκιούρ παρέμεινε πρώτος στη λίστα υποψηφίων της Ροδόπης που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται πως στην Κουμουνδούρου όχι μόνο δεν «ιδρώνει το αυτί τους», αλλά αντίθετα υπερασπίζονται την επιλογή αυτή. Ο Νίκος Φίλης μάλιστα, φιλοξενούμενος στο Action24, απαξίωσε το θέμα, χαρακτηρίζοντας «προσωπική άποψη» του Οζγκιούρ τα περί «τουρκικής μειονότητας».

 

των Άκη Ελιμιώτη, Κώστα Παπαδόπουλου, Αντώνη Αναστασόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο