Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνει 250 στρατιωτικά αεροσκάφη και πάνω από 10.000 στρατιώτες, εκλαμβάνεται ως μήνυμα στη Μόσχα σχετικά με τις αποτρεπτικές δυνατότητές του.

Την έναρξη της άσκησης ανακοίνωσε επίσημα τη Δευτέρα η γερμανική Πολεμική Αεροπορία (Luftwaffe).

Στη διάρκεια της άσκησης «Air Defender 2023», διάρκειας δύο εβδομάδων, μαχητικά αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν αμυντικούς ελιγμούς στον γερμανικό και ευρωπαϊκό εναέριο χώρο υπό τη διοίκηση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Η στρατιωτική άσκηση θα επιδείξει τη δύναμη του ΝΑΤΟ και της διατλαντικής συμμαχίας», επισήμανε ο αντιπτέραρχος Ίνγκο Γκέρχαρτς, αρχηγός της Luftwaffe.

«Είμαστε μια αμυντική συμμαχία και σε περίπτωση επίθεσης, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το έδαφος του ΝΑΤΟ και αυτό πρέπει απλώς να το αποδείξουμε», διεμήνυσε ο αντιπτέραρχος στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RBB. Επέμεινε πάντως, ότι η άσκηση δεν συνιστά απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία προτάθηκε για πρώτη φορά από τη Γερμανία το 2018, και σχεδιάστηκε τα επόμενα χρόνια.

Ο Γκέρχαρτς ανέφερε ότι η Γερμανία έχει επίγνωση των ευθυνών της και θέλει να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης. «Αναλαμβάνουμε τώρα την ευθύνη, δείχνουμε ότι παίρνουμε κάτι στα χέρια μας» σχολίασε.

Στη διάρκεια της άσκησης, οι αεροπορικές δυνάμεις 25 χωρών θα εξασκηθούν σε κοινές επιχειρήσεις, απαντώντας σε προσομοίωση επίθεσης σε χώρα του ΝΑΤΟ.

Από τα 250 στρατιωτικά αεροσκάφη που συμμετέχουν, τα 100 είναι αμερικανικά, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών F-35 και F-16. Η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία θα μετάσχει με 90 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μεταγωγικών A400M, Eurofighters και μαχητικών Tornado.

Οι περιοχές θα χρησιμοποιούνται μόνο για έως και τέσσερις ώρες την ημέρα σε διάφορες ώρες και θα είναι κλειστές για την πολιτική εναέρια κυκλοφορία κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, ανέφερε το ΝΑΤΟ. Οι εμπορικές πτήσεις μέσω του γερμανικού εναέριου χώρου θα δουν αλλαγές και μικρές καθυστερήσεις.

Δυνάμεις από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα (η 347 Μοίρα «ΠΕΡΣΕΑΣ»), την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, την Τουρκία, την Τσεχία και τη Φινλανδία θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σενάρια προσομοίωσης ενεργοποίησης του Άρθρου 5.