Έρχονται καλύτερες μέρες για το Χρηματιστήριο με αυτοδυναμία της ΝΔ.

Σε φάση νέας σημαντικής απογείωσης, και μάλιστα με… φόρα, βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς μια σειρά εξελίξεων που συνθέτουν την «ακτινογραφία» των κλάδων της στέλνουν ισχυρά μηνύματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Ξένοι οίκοι επισημαίνουν ότι η εξασφάλιση ισχυρής αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, και μάλιστα εντός του έτους. Μάλιστα, την περασμένη τρίτη, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός της Morgan Stanley πρόβλεψε ότι η Ελλάδα, υπό τις παρούσες συνθήκες και χωρίς να υπάρξουν ανατροπές λόγω έκτακτων καταστάσεων στο διεθνές περιβάλλον, θα συνεχίσει να έχει μια διετία… άνετης ανάπτυξης με ποσοστά 2,5% φέτος και 2,2% το 2024. Η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι σταθερή και βιώσιμη, λόγω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προβλέπονται και νέα ρεκόρ στην προσέλκυση επενδύσεων. Επιπλέον, αναμένεται απότομη προσγείωση του πληθωρισμού στο 3,6% σε μέσα επίπεδα, ενώ, από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρουσιάζει την πιο ραγδαία πτώση δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη, ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

«Ρυθμιστής» οι εκλογές

Τον Μάιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε μικρή υποχώρηση, καθώς σε αυτό συνέβαλε η αβεβαιότητα σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάιο υποχώρησε ελαφρώς στις 108,1 μονάδες, έναντι 108,7 μονάδες τον Απρίλιο. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ήπιας υποχώρησης των προσδοκιών στους κυριότερους τομείς, με εξαίρεση τις Κατασκευές, όπου σημειώνεται έντονη βελτίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μικρή πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος οφείλεται στο γεγονός ότι επιδεινώθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες, αλλά αυτό συνέβη πριν από το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Σημειώνεται ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται σε υψηλά επίπεδα από την αρχή του έτους, ενώ τον Μάιο η πτώση του ήταν αρκετά μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ευρωζώνη.

Σε… φόρμα

Η διαφοροποίηση της Ελλάδας σε σχέση με τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και τις προσδοκίες για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας αποτυπώνεται στην πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά και των κρατικών ομολόγων, ενώ από την ανάλυση της πορείας των κλάδων είναι διάχυτη η άποψη ότι τα καλύτερα είναι μπροστά.

Στο σκέλος των μετοχών, ο Μάιος ήταν ένας από τους καλύτερους μήνες για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα, το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου η Ελλάδα ήταν παγκόσμιος «πρωταθλητής» κερδών, με αιχμή κυρίως τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Από την άλλη πλευρά, οι θετικότατες προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας με παράλληλη προεξόφληση της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίες, αποτυπώνονται και στο κόστος δανεισμού. Σημειώνεται ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται κάτω από το 3,80% και διαπραγματεύεται στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο αμερικανικό, ενώ είναι αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με αντίστοιχους τίτλους της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας!

Από την άλλη πλευρά, με βάση την εικόνα των κλάδων της οικονομίας τον εκλογικό Μάιο, φαίνεται ότι οι εξελίξεις θα κινηθούν σε σαφώς πιο θετικό έδαφος, μέσα στους προσεχείς μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στο διεθνές περιβάλλον.

Τα «μηνύματα» της καταγραφής του ΙΟΒΕ

Οι θετικές προβλέψεις εδράζονται στα εξής πρόδρομα μηνύματα που στέλνουν οι κλάδοι της πραγματικής οικονομίας, έτσι όπως καταγράφονται από το ΙΟΒΕ:

1. Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σημαντικά, κάτι που συνδέεται με τις υψηλές προσδοκίες για τη φετινή τουριστική κίνηση, όπου αναμένονται νέα ιστορικά ρεκόρ σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων.

2. Στη Βιομηχανία καταγράφονται θετικές προβλέψεις για την παραγωγή, κατά τους προσεχείς μήνες. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία μειώθηκε ελαφρώς, κάτι που συνδέεται με την αβεβαιότητα που υπήρχε για το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο δεν είχε καταγραφεί, αφού είχε κλείσει το ερωτηματολόγιο στις 21 Μαΐου.

3. Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις τείνουν να μηδενιστούν, καθώς επίκειται… τσουνάμι νέων έργων, που θα απαιτήσουν πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές ενισχύθηκε αισθητά τον Μάιο, στις 156,6 μονάδες από 148,5 μονάδες τον Απρίλιο.

4. Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούσαν σημαντικά, καθώς κάτι τέτοιο συναντάται σχεδόν πάντα σε προεκλογικές περιόδους. Οι προσδοκίες στους επιμέρους κλάδους είναι μεικτές, με τον κλάδο Τροφίμων-Ποτών-Καπνού και τα Πολυκαταστήματα να κινούνται πτωτικά και τους λοιπούς κλάδους να κινούνται αντίθετα.

5. Η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη απογειώθηκε σε υψηλό 21 μηνών, δηλαδή στα επίπεδα του Ιουλίου 2021. Οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν αισθητά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση, ενώ βελτιώθηκαν σημαντικά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές. Επιπλέον, ενισχύθηκε η πρόθεση για αποταμίευση.

Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται ότι μια άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, με ισχυρή αυτοδυναμία, θα ωθήσει προς υψηλότερα επίπεδα τους κλάδους που κινούνται ανοδικά και θα περιορίσει δραστικά, έως το σημείο εξάλειψης, τις αρνητικές προσδοκίες.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο