Το Εθνικό Σχέδιο Μητσοτάκη για τη νέα τετραετία

Τον οδικό χάρτη για την Ελλάδα του 2027, με έμφαση στην οικονομία αλλά και στη δημόσια υγεία και στην παιδεία –δύο τομείς όπου υπήρξε υστέρηση λόγω της πανδημίας την πρώτη τετραετία– ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Με νωπή την εμφατική εντολή των πολιτών «να τα αλλάξει όλα για μια νέα, παραγωγική Ελλάδα», ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στο επίκεντρο της εικόνας την υπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, με ταυτόχρονη ανάδειξη όλου του κυβερνητικού σχεδίου της δεύτερης τετραετίας για την καταπολέμηση παθογενειών του παρελθόντος, τη σύγκρουση με νοοτροπίες και συμφέροντα που λειτουργούν ως τροχοπέδη για το κοινό καλό και την υλοποίηση όλων των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα.

Αντλώντας έμπνευση από το παρελθόν, ο πρωθυπουργός ακολούθησε το ιστορικό νήμα από τον «αστικό εκσυγχρονισμό» του Ελευθέριου Βενιζέλου, τον «ανορθωτικό» εκσυγχρονισμό» των δεκαετιών του ’50 και του ’60 και τον «πολιτικό εκσυγχρονισμό» της Μεταπολίτευσης, θέτοντας για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία το όραμά του για έναν «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» της χώρας.

Ήταν, όπως σχολίαζαν αργότερα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, η περιγραφή μιας Ελλάδας του 2027, καθώς θα οδεύει στο δεύτερο τέταρτο του 21ου αιώνα.

Market και YouthPass

Πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται το MarketPass και τους επόμενους μήνες, ενώ θα υπάρξει και YouthPass ύψους 150 ευρώ από τον Σεπτέμβριο, το οποίο μάλιστα θα αποκτήσει χαρακτηριστικά μόνιμου μέτρου.

Επίσης ανακοίνωσε νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από την Πρωτοχρονιά του 2024 αλλά και κοστολόγηση των πολιτικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα, ενώ επανέλαβε τον στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους.

Μιλώντας για μια «παραγωγική Ελλάδα», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον στόχο του «στην τετραετία ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ».

Το άρθρο 16 στο επίκεντρο

Στον άξονα της παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «θα κινηθούμε άμεσα για την προετοιμασία της μεγάλης αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Η εξαγγελία αυτή του πρωθυπουργού, για τη δημιουργία χώρου για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, στο πλαίσιο διακρατικών εκπαιδευτικών συμφωνιών, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, καθώς η υλοποίησή τηςθα αποτελέσει από μόνη της έναν πανίσχυρο μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα και μια επαναστατική τομή στα εκπαιδευτικά μας πράγματα.

Εκφράζοντας την ακλόνητη θέλησή του «η νέα διακυβέρνηση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προσδοκίες των πολιτών», επανέλαβε ότι με σκληρή δουλειά, στοχοθεσία και τα αποτελέσματα της πολιτικής θα επιδιώξει να διευρύνει την εμπιστοσύνη σε ακόμη μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε προς πάσα κατεύθυνση την ετοιμότητα αλλά και την εντιμότητα της κυβέρνησής του να προχωρήσει με τόλμη, ταχύτητα και αποφασιστικότητα, ώστενα αλλάξουν οι «στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών» – κάτι για το οποίο ωθεί η ίδια η κοινωνία. «Η κοινωνίαείναι ανυπόμονη για αλλαγές, έχει διαμορφώσει μια νέα κουλτούρα που ζητάει χειροπιαστά αποτελέσματα», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότιοι μεγάλες ιστορικές τομές υλοποιούνται μόνο σε περιβάλλον πολιτικών συναινέσεων και κοινωνικών συμμαχιών.

«Αυτή είναι μια προσπάθεια η οποία δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και κοινωνική. Αφορά οριζόντια όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής, έχοντας πάντα ως επίκεντρο τον πολίτη. Μία προσπάθεια που πρέπει να είναι συμπεριληπτική, προστατεύοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα τους πιο αδύναμους και προσφέροντας ορατά δικαιώματα σε ανθρώπους που μέχρι σήμερα τους θεωρούσαμε αόρατους», επισήμανε.

Πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός

Ο κ. Μητσοτάκης προσέδωσε καθαρό κοινωνικό πρόσημο στην προσπάθεια του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «είναι μια προσπάθεια που πρέπει να είναι και φιλόδοξη, αλλά και δίκαιη, καθώς η ανάπτυξη αυξάνει τον εθνικό πλούτο. Πρέπει σε αυτόν τον εθνικό πλούτο να έχουν όλοι μερίδιο».

Χαρακτήρισε, δε,παράλληλα την προσπάθεια εξίσου «ριζοσπαστική», διότι θα προάγει και θα καλλιεργεί νέες συλλογικές συμπεριφορές. Από τη φορολογική συμμόρφωση μέχρι τον σεβασμό στη ράμπα των ΑμεΑ.

Το εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα του 2027

·        Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου έως τέλος του 2023.

·        Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κάτω από το 140% έως το 2027.

·        Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% έως το 2027.

·        Αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ.

·        Μείωση των ανισοτήτων και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027.

·        Μέχρι το 2027, το 90% των περίπου 4.500 διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου θα έχει ψηφιοποιηθεί.

·        Εκκίνηση συνταγματικής αναθεώρησης από προτείνουσα Βουλή το 2025.

·        Αναβάθμιση αμυντικών εξοπλισμών με 24 μαχητικά Rafale, αναβάθμιση 83 F-16 σε «Viper», απόκτηση 3 φρεγατών Belharra, προμήθεια των ελληνικών F-35.

Άμεσα οικονομικά μέτρα

·        Από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις για όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης και σε αυτούς που έχουν οικογένεια.

·        Επέκταση του ΜarketPass για τους επόμενους μήνες, για την κάλυψη του 10% των μηνιαίων αγορών των περισσότερων νοικοκυριών.

·        Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα.

·        Πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.

·        Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης, στο τέλος του 2023, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, που θα αντληθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης.

·        Όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Αντιθέτως, θα τη λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη –και νόμιμη πλέον– αμοιβή τους.

Μεσοπρόθεσμα οικονομικά μέτρα

·        Μείωση των τεκμηρίων κατά 30%.

·        Υποχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμη μονάδα.

·        Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μέτρα στήριξης των νέων και για την παιδεία

Πέραν της αύξησης του κατώτατου και του μέσου μισθού, της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της αύξησης του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

·        Αύξηση του οικογενειακού επιδόματος των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και κατά επιπλέον 50 ευρώ από το 2ο παιδί.

·        YouthΡass ύψους 150 ευρώ σε κάθε νέο και νέα 18 και 19 ετών για ταξίδια και πολιτιστικές δράσεις, από τον Σεπτέμβριο.

·        Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η μελέτη για ένα εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων. Με άξονα ένα νέο μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών που θα ακολουθούν, στο εξής, όλα τα καινούργια σχολικά κτίρια.

·        Εξάμηνο πρόγραμμα κατάρτισης και διεθνούς πιστοποίησης 100.000 εργαζομένων και ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Μία πιστοποίηση-διαβατήριο για τις επιχειρήσεις αυτού του χώρου, που ήδη ζητούν όλο και περισσότερους εξειδικευμένους επαγγελματίες.

·        Ενεργοποιούνται οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος, που προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Ενώ θα προετοίμαζε το πλαίσιο για τη μελλοντική μεταρρύθμιση του άρθρου 16.

·        Κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών για 8.500 φοιτητές.

·        Συνέχιση του προγράμματος προσιτής στέγης «Σπίτι μου», που έχει ήδη προσφέρει 4.700 κατοικίες με φθηνά στεγαστικά δάνεια.

·        Αναβάθμιση-επέκταση τωναστικών συγκοινωνιών με τα νέα Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και τον εξηλεκτρισμό του στόλου των λεωφορείων.

·        Στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής κοινωνίας εφαρμόζονται με συνέπεια όλα τα Εθνικά Σχέδια, για τους πολίτες με αναπηρία, για την ισότητα των φύλων, για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ και το παιδί.

Συνταξιούχοι

Πέραν της συνέχισης της εφάπαξ στήριξης συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και της αναθεώρησης των κρατήσεων για εργαζόμενους συνταξιούχους, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε:

·        Μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές τους δαπάνες.

·        Αύξηση συντάξεων μεγαλύτερη του 3% από 1/1/2024.

Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

·        Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027.

·        Όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Αντιθέτως, θα την λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από την δεύτερη δηλωμένη –και νόμιμη πλέον– αμοιβή τους.

·        Μείωση των τεκμηρίων κατά 30%.

·        Υποχώρηση κατά μία ακόμη μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.

·        Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δημόσιοι υπάλληλοι

·        Εφαρμογή του νέου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

·        Ειδικά επιδόματα για θέσεις ευθύνης, εργαζόμενους με παιδιά.

Μέτρα στήριξης της οικογένειας

·        Αύξηση του οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και κατά 50 ευρώ επιπλέον από το 2ο παιδί και πάνω, στους δημόσιους υπαλλήλους.

·        Πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.

Υγεία – ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ

·        Συγκροτείται ειδική ομάδα από 250 δικυκλιστές-διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων, παρέχοντας ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες.

·        Προσλαμβάνονται 800 διασώστες στο ΕΚΑΒ.

·        Διατίθεται εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής για κάλυψη κενών στο προσωπικό σε περισσότερες από 50 περιοχές της Ελλάδας.

·        Μισθώνονται εναέρια μέσα και πληρώματα για υπηρεσίες έρευνας, διάσωσης και πρωτογενούς διακομιδής από απομακρυσμένες περιοχές.

Θεσμοί, κράτος και δημοκρατία

·        Κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

·        Εθνική στρατηγική διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων, με επιστροφή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον κρατικό έλεγχο από το Υπερταμείο, όπου τις είχε μεταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

·        Σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής στον πρωθυπουργό για θέματα τεχνητής νοημοσύνης από τα πιο λαμπρά ελληνικά μυαλά εντός και εκτός συνόρων.

Μεγάλα έργα υποδομών

·        Το Μετρό της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται.

·        Το Μετρό της Αθήνας επεκτείνεται.

·        Υλοποιείται ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου.

·        Υλοποιείται ο άξονας Ε-65 στην Κεντρική Ελλάδα.

·        Κατασκευάζεται ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη.

·        Νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

·        Διπλή ανάπλαση του Βοτανικού.

·        Νέος περιφερειακός Θεσσαλονίκης (fly-over).

·        5.700 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα σε κάθε περιφέρεια της χώρας, που ξεπερνούν τα 60 δισ., με 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης.

 

της Έλλης Τριανταφύλλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο