«Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα», μας απαντά ο Κώστας Ζαχαριάδης στο ερώτημα, «αν θα απέκλειε μια επάνοδο του Αλέξη Τσίπρα», είτε«ως εγγυητής της ενότητας» του ΣΥΡΙΖΑ είτε «ως ιδρυτής νέου κόμματος», θεωρώντας ότι «παραμένει ενεργός πολιτικός με εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια».

Παράλληλα, κατακεραυνώνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επειδή«αρνείται τη συνεργασία και στις αυτοδιοικητικές εκλογές», «παίζοντας το παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη».

Ο Αλέξης Τσίπρας, που ταυτίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήθηκε από την προεδρία. Μήπως το κόμμα σας είναι «εν κενώ»; Πώς πορεύεται από εδώ και πέρα; 

Το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου και του Ιουνίου, καθώς και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μηθέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμβολίζουν το τέλος ενός ιστορικού κύκλου όχι μόνο για το κόμμα μας, αλλά και ευρύτερα για το πολιτικό σύστημα. Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρουσία τους είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, σημάδεψαν την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια. Μπαίνουμε λοιπόν σε μια νέα εποχή, ξεκινώντας από ένα δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα αλλά από τη θέση ευθύνης που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να ανασυγκροτηθεί, να αλλάξει και να προχωρήσει κρατώντας τις αξίες του και αναγνωρίζοντας τα λάθη του. Αν αυτό γίνει με θάρρος και ειλικρίνεια, η ανάκαμψη είναι ρεαλιστικός και εφικτός στόχος.

Θα αποκλείατε το ενδεχόμενο επανόδου του κ. Τσίπρα, είτε για να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης είτε ως ιδρυτής ενός άλλου κόμματος;

Με αυτά που έχουμε ζήσει τα τελευταία 15 χρόνια, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Πίστευε κανείς το 2008, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναλάμβανε την ηγεσία του ΣΥΝ, ότι θα ζήσουμε αυτήν τη συγκλονιστική πολιτική διαδρομή, για την οποία όλοι είμαστε περήφανοι; Δεν είναι ο ρόλος μου να κάνω προβλέψεις ούτε είναι σωστό να κάνω έμμεσες υποδείξεις για το τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, θέλω όμως να διαβάσετε ξανά τη δήλωσή του στο Ζάππειο…

Ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ότι δεν θα συνεχίσει ως πρόεδρος του κόμματος μας, δεν αποσύρεται από την πολιτική. Είναι και παραμένει ενεργός πολιτικός με εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια. Οι ηγέτες δεν χρειάζονται καρέκλα για να ηγηθούν ή για να παρέμβουν. Πιστεύω ότι όλοι μαζί πρέπει να εργαστούμε για να πετύχει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά, πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε για να γίνει ξανά ο χώρος μας πλειοψηφικός. Αυτό θα γέμιζε πιστεύω με μεγάλη χαρά και τον Τσίπρα, όταν βλέπεις το παιδί σου να πατάει γερά στα πόδια του, χωρίςαναγκαστικά να του κρατάς το χέρι, πάντα χαίρεσαι.

Στον ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχουν πολλές ιδεολογικές τάσεις. Ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί νέος πρόεδρος, τελικά θα είναι ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ή ένα κεντροαριστερό, κατά τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα;

Η νέα ηγεσία θα κριθεί για το ιδεολογικό και πολιτικό της στίγμα και πρέπει να ψηφιστεί με βάση αυτό. Προσωπικά πιστεύω ότι σταθερή επιδίωξή μας πρέπει να είναι να εκφράσουμε πλειοψηφικά τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο της χώρας, να κυβερνήσουμε την Ελλάδα ξανά, να είμαστε η πρώτη επιλογή των πολιτών από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο.

Είμαστε κόμμα εξουσίας, κόμμα κυβερνητικό και όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι λάθος να αναδιπλωθούμε και να πάμε προς τα πίσω, να κλειστούμε στα μικρότερα τείχη μιας εύκολης γωνίας του πολιτικού μας συστήματος. Καθαρές γραμμές, συνεκτικές προτάσεις, σοβαρότητα, αξιοπιστία, θετικός προγραμματικός λόγος. Όχι θολερότητα, όχι αμφισημία, όχι συμπεριφορές που βάζουν το εγώ πάνω από το εμείς, όχι a lacarte εφαρμογή των συλλογικών αποφάσεων. Αυτός πρέπει να είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και χρειαζόμαστε μια μεγάλη, ιστορική τομή σε σχέση με το παρελθόν.

Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο. Πώς κρίνετε ότι πρέπει να πολιτευτεί σε αυτόν τον εκλογικό στίβο ο ΣΥΡΙΖΑ και με ποιες συμμαχίες στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς;

Τα χρίσματα με τη μορφή περασμένων δεκαετιών έχουν ξεπεραστεί.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι βουλευτικές εκλογές. Τα πρόσωπα και τα προγράμματα παίζουν απολύτως καθοριστικό ρόλο. Νομίζω ότι τα χρίσματα θα τα δώσουν οι πολίτες με βάση το πρόγραμμα και τη φερεγγυότητα των προσώπων.Αυτό αφορά κυρίως τους μικρούς και τους μεσαίους δήμους της χώρας.

Στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες, η μάχη είναι διαφορετική, πιο σκληρή και με βαθύτερες κομματικές επιρροές. Εκεί θα συζητήσουμε κι εμείς περισσότερο κομματικά.

Το ΠΑΣΟΚ αρνείται τη συνεργασία και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, παίζει το παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη και στις αυτοδιοικητικές, κατεβάζοντας καθαρά κομματικές υποψηφιότητες, αντί όλοι μαζί να αναζητήσουμε ευρύτερες λύσεις για να διαφοροποιηθεί ο αυτοδιοικητικός χάρτης. Αυτό είχαν κάνει Παπανδρέου, Φλωράκης και Κύρκος στις δημοτικές εκλογές του 1990 και ενώ λίγους μήνες πριν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχα σαρώσει εκλογικά. Η απόφαση του κ.Ανδρουλάκη χαροποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πολύ περισσότερο που με τον εκλογικό νόμο ένας δήμαρχος με ποσοστό άνω του 43% εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο