Γράφει η Ραφαέλα Παπαγεωργίου

Συνθήκες Σαχάρας φέρνει στο προσκήνιο το κύμα καύσωνα «Κλέων», που προβλέπεται να είναι πολύ επιθετικό ακόμη και για ένα δεκαπενθήμερο, με ακραία υψηλές θερμοκρασίες, που θα αγγίξουν ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου με το δεύτερο κύμα να κορυφώνεται από την επόμενη εβδομάδα και να χτυπάει 44άρια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ξεκινούν από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, ενώ οι εξάρσεις σε επίπεδο καύσωνα αναμένονται το διήμερο Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Ιουλίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην Political o μετεωρολόγος και διδάκτωρ του ΑΠΘ, Μιχάλης Σιούτας, την Παρασκευή και το Σάββατο θα διανύσουμε το πρώτο κύμα καύσωνα, που θα κυμαίνεται στους 40 με 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Κυριακή θα παρουσιαστεί μία μικρή ύφεση της θερμοκρασίας. Ενεοί, όμως, θα μείνουμε με το νέο ακόμη πιο ισχυρό κύμα από τη Δευτέρα 17 Ιουλίου με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο στην ενδοχώρα, και θερμοκρασίες, που θα κυμανθούν από 42 έως και 44 βαθμούς Κελσίου.

Και ενώ η ενδοχώρα θα «καίγεται» με τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες, η κατάσταση στις Κυκλάδες και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου θα είναι λίγο καλύτερη με τη θερμοκρασία να πέφτει στους 6 με 8 βαθμούς  αγγίζοντας 35άρια, όπως μάλιστα τόνισε ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, μιλώντας στην Political. «Αυτό, όμως, που μας προβληματίζει περισσότερο είναι η εμμονή του καιρού, το γεγονός ότι αν ο καιρός πάρει μία κατεύθυνση, την κρατάει για πολύ καιρό, όπως αποδεικνύεται και τα τελευταία χρόνια στη Νότια Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Αρναούτογλου. Πέραν της επιθετικότητας του επερχόμενου καύσωνα «Κλέων» και της μεγάλης διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών, ανησυχητική κρίνεται και η κόπωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, λόγω της μεγάλης θερμικής πίεσης και της πρώτης σημαντικής ζέστης, που σημειώθηκε προ ολίγων ημερών.

Δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή

Αναφορικά με το θέμα των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, που οδηγούν σε ένα κύμα καύσωνα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι απόρροια και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και άλλων παραγόντων. Όπως επισήμανε ο κ. Αρναούτογλου (φωτό), τα τελευταία χρόνια ο πλανή-
της θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν και η κλιματική αλλαγή ανεβάζει ολοένα και περισσότερο τις θερμοκρασίες, εξ ου και η θερμότερη ημέρα που καταγράφηκε πρόσφατα. Το ζητούμενο είναι τα οικοσυστήματα να μπορέσουν να προσαρμοστούν γρήγορα σε αυτή την αλλαγή και να υπάρξει συνεννόηση, ώστε να βρεθεί μια κοινή συνιστώσα.

Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών

Παράλληλα, ο κ. Σιούτας κάνει λόγο για ενίσχυση βοριάδων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, γεγονός που πρέπει να μας ανησυχήσει και να επιστήσουμε την προσοχή, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών είναι αυξημένος. Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε στην Political ο Βαγγέλης Λαθύρης, (φωτό) Ανθυποπυραγός Πυροσβεστικού Σώματος, βάσει στοιχείων των προηγούμενων ετών, και του θερμού σκηνικού, που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες, περιοχές όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα – και κυρίως η Κως και η Ρόδος – και ενδεχομένως οι Κυκλάδες θα βρίσκονται στο επίπεδο 4, δηλαδή σε πολύ υψηλό κίνδυνο. «Εάν την Παρασκευή και το Σάββατο οι θερμοκρασίες αγγίξουν τους 40 με 42 βαθμούς, πιθανολογείται να κηρυχθούν σε κατάσταση συναγερμού (επίπεδο 5) η Κρήτη, η Αττική, και τα Δωδεκάνησα», κατέληξε ο Ανθυποπυραγός.

Το θερμό σκηνικό των προηγούμενων ετών

Για να υπάρξει κάποια σύγκριση του επερχόμενου καύσωνα του Ιουλίου με αυτούς των προηγούμενων ετών, όπως σημείωσε και ο κ. Αρναούτογλου, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί, κάτι που αναμένεται γύρω στις 23 Ιουλίου, και ακολούθως να εκτιμηθεί. Όπως έχει γίνει ευρέως γνωστό αυτό το θερμικό φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Η θερμή εισβολή, που θα σκεπάσει την Ευρώπη, έχει γίνει ήδη αισθητή στις περιοχές της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και Ιταλίας. Παράλληλα, μεγάλο μέρος της Ισπανίας, Νότιας Γαλλίας, Σαρδηνίας, Κορσικής και Σικελίας μέχρι την Τετάρτη, Πέμπτη θα έχει καλυφθεί από αυτές τις θερμές αέριες μάζες, που από την Τετάρτη και έπειτα θα επηρεάσουν και την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει κόκκινο!

Το Σάββατο (15/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην Κεντρική Μακεδονία και στο εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα, τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

 

Δημοσιεύτηκε στην Political, στις 11/7/23