Λίγες ώρες πριν λάβει η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, συναντήσαμε τον βουλευτή Έβρου Χρήστο Δερμεντζόπουλο, όπου σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π» μιλήσαμε για τη νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα, για το μεταναστευτικό και τα προβλήματα των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας.
Έχοντας πλέον την κοινοβουλευτική εμπειρία των προηγούμενων τεσσάρων ετών, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς βλέπετε τη νέα Βουλή; Εκτιμάτε ότι ο πολυκομματισμός θα προάγει τον κοινοβουλευτισμό;
Η νέα Βουλή μάς βρίσκει με μια αρκετά διαφορετική σύνθεση. Μια οκτακομματική Βουλή, με παρουσία τεσσάρων μικρότερων αντισυστημικών κομμάτων. Ήδη από την προεκλογική περίοδο, τα δείγματα γραφής τους δεν είναι θετικά. Είναι κόμματα με διχαστικό αφήγημα, έμφαση στον λαϊκισμό, χωρίς προγραμματικό λόγο και σχέδιο.
Αμφιβάλλω, λοιπόν, κατά πόσο η παρουσία αυτών των κομμάτων θα προάγει τον κοινοβουλευτισμό. Εξάλλου, όπως έχει αποδειχθεί, πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνει απαραίτητα δημοκρατική πολυφωνία, αλλά ίσως να προκληθεί πολιτική κακοφωνία.
Το σημαντικότερο,βέβαια, είναι πως οι Έλληνες ψήφισαν για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πλέον, έχουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιεί το πρόγραμμα που έδωσε προς κρίση στον ελληνικό λαό στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες.
Κατά την άποψή σας, τι είναι αυτό που συντέλεσε καθοριστικά στον πολυκομματισμό της Βουλής;
Αρχικά, να αναφέρουμε πως δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Συμβαίνει σε αρκετές χώρες. Στη χώρα μας όμως είναι προϊόν ενός τοξικού κλίματος που καλλιεργήθηκε την προηγούμενη περίοδο από την αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ακόμα και σε περιόδους σημαντικών κρίσεων, με την έκφραση διχαστικού λόγου τροφοδότησε ακραίες δυνάμεις που βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Η κατάρρευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε πολιτικό χώρο σε κομματικούς σχηματισμούς που επένδυσαν στον λαϊκισμό απέναντι στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Είτε αυτό έχει να κάνει με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την υγειονομική κρίση είτε με την πληθωριστική κρίση και τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από μια πλήρη κυβερνητική θητεία, κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της ΝΔ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης και μετά. Κατά τη γνώμη σας, πού οφείλεται η ιστορική νίκη της παράταξής σας;
Είναι γεγονός πως οι Έλληνες πολίτες επιβράβευσαν τη συνέπεια λόγων και έργων. Είδαν έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση να είναι δίπλα στους πολίτες, να αναγνωρίζουν και να διορθώνουν τα σφάλματά της. Να υλοποιούν τις υποσχέσεις τους, ενώ παράλληλα να διαχειρίζονται υποδειγματικά αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις. Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς διαπίστωσαν πως υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα,που αφορά το σύνολο των πολιτών.
Η ιστορική νίκη της παράταξής μας προήλθε, λοιπόν, ως προϊόν της σχέσης εμπιστοσύνης που χτίσαμε με τους πολίτες. Μια παράταξη που γνωρίζει τα προβλήματα των πολιτών και γνωρίζει τον τρόπο να διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον.
Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ; Εκτιμάτε ότι η Κουμουνδούρου θα μπορέσει να ανασυσταθεί και να επιτελέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Είναι μια προσπάθεια που αφορά τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε πολιτικός σχηματισμός, μετά από μια αποτυχία, οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του και να προβαίνει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αρκετά σημαντικός για τη Δημοκρατία μας, δυστυχώς όμως κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο παρατηρήθηκε, αντί μιας γόνιμης πολιτικής αντιπαράθεσης, να επικρατεί ισοπεδωτική κριτική και καλλιέργεια τοξικού κλίματος. Παρατηρήθηκε απροθυμία συναίνεσης ακόμα και σε ζητήματα που ιστορικά πάντα υπήρχε ομοθυμία. Θέλω να πιστεύω πως αυτό μπορεί να αλλάξει, όμως τα δείγματα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν,ως προς αυτό, πολλές επιφυλάξεις.
Προέρχεστε από μια μεγάλη και δύσκολη εκλογική περιφέρεια. Το μεταναστευτικό ζήτημα και ειδικότερα ο φράχτης στο Έβρο πρωταγωνίστησαν στην προεκλογική αντιπαράθεση. Όταν ξέσπασε το ζήτημα με τον φράχτη, πώς αντέδρασε η τοπική κοινωνία;
Ο Έβρος ταλανίζεται εδώ και χρόνια από το μεταναστευτικό ζήτημα. Με κυβέρνηση όμως Νέας Δημοκρατίας και με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είδε επί του πρακτέου μέτρα για την αντιμετώπισή του. Η απόφασή μας για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων δεν έμεινε στα λόγια. Προχωρήσαμε στη συνεργασία Στρατού και Αστυνομίας, στις προσλήψεις συνοριοφυλάκων, στην επιδιόρθωση-επέκταση και δημιουργία νέου φράχτη. Κυρίως όμως είδε μια κυβέρνηση με ξεκάθαρο αποτρεπτικό μήνυμα, με μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική απέναντι στην εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων και στα δίκτυα διακινητών. Η απόφαση για τη δημιουργία του φράχτη είναι μια απόφαση που απολαμβάνει θετική ανταπόκριση από τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας. Γνωρίζουν ότι είναι ένα αποτρεπτικό μέσο που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Για τον λόγο αυτόν επικρατεί μεγάλη δυσφορία απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να βάλουν αναχώματα στην προσπάθεια αυτή. Αναχώματα όπως η προσπάθεια ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μη λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η κατασκευή του φράχτη. Γεγονός που εξόργισε μεγάλο μέρος των πολιτών του νομού.
Το κόμμα Νίκη κατέγραψε υψηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα. Από την επαφή σας με την τοπική κοινωνία, είχατε αντιληφθεί πριν από τις εκλογές τη δυναμική της συγκεκριμένης παράταξης;
Δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο ένας πολιτικός φορέας να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα πατριωτικά και θρησκευτικά συναισθήματα των πολιτών. Είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, είχαμε προειδοποιήσει για τέτοιου είδους φαινόμενα. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει έμπρακτα την κοινωνική της ευαισθησία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος. Έτσι θα συνεχίσουμε απέναντι σε φωνές κομματιδίων, που μοναδικό στόχο έχουν τη ψηφοθηρία.
Όπως διαμορφώνεται ο νέος χάρτης μετά τις εκλογές, στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό που φτάνει σχεδόν το 13%. Σας ανησυχεί αυτό;
Η αλήθεια είναι πως το ποσοστό που αναφέρετε τον Ιούνιο του 2012 ήταν 14,5% (ΑΝΕΛ & Χρυσή Αυγή) και το 2015 κυμαινόταν στο 11%, με τη διαφορά πως η Νέα Δημοκρατία εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο 29%, ενώ τώρα στο 40%. Πρόκειται κυρίως για μια συζήτηση που επιχειρεί να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να στραφεί μακριά η συζήτηση από τη συντριπτική του ήττα. Το νικηφόρο αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας φανερώνει μια σημαντική διεύρυνση της επιρροής της, εκφράζοντας έναν ευρύτερο χώρο του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και υπεύθυνου πατριωτισμού. Η πολιτική αντιμετώπιση τέτοιων πολιτικών κομματιδίων γίνεται ενισχύοντας τη δημοκρατία μας, αποφεύγοντας το τοξικό κλίμα και αντιμετωπίζοντας ανισότητες. Με αυτόν τον τρόπο πολιτικά βαδίζουμε και αυτό το παράδειγμα θα συνεχίσουμε να δίνουμε.
Γνωρίζω καλά ότι διατηρείτε ισχυρή επαφή με τους πολίτες του Έβρου. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή και ζητούν μέριμνα από εσάς;
Ίσως κάποιος που δεν γνωρίζει καλά την περιοχή μας να πιστεύει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Έβρο είναι το μεταναστευτικό. Η αλήθεια βέβαια είναι πως το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή, αλλά όχι το κορυφαίο. Το κεντρικό και το βόρειο κομμάτι του νομού αντιμετωπίζουν σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα, που προκύπτουν κυρίως από τη γειτνίαση με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Μια γειτνίαση που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην εμπορική λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων και οδηγεί,μεταξύ άλλων, σε μια εσωτερική μετανάστευση στο νότιο μέρος του νομού (Αλεξανδρούπολη).
Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι να διοχετεύσουμε την αναπτυξιακή τάση που σημειώνεται στην Αλεξανδρούπολη και στο υπόλοιπο κομμάτι του νομού. Προφανώς απαιτούνται κίνητρα, βελτίωση των υποδομών (οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο), αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών (εκσυγχρονισμός των δομών υγείας, δημιουργία πρότυπων σχολικών μονάδων). Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την περιοχή μας, ο πρωθυπουργός είναι γνώστης των ζητημάτων της, καθώς έπειτα από πρωτοβουλία του ιδίου είχε συσταθεί Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, το πόρισμα της οποίας θα αποτελέσει τον οδικό μας χάρτη για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα που επιτύχατε ως βουλευτής την προηγούμενη τετραετία;
Την προηγούμενη τετραετία, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, στον Έβρο έγιναν πολλά. Προσωπικά θεωρώ ότι συνέβαλα σε πολλές από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Στα θέματα ασφάλειας με την πριμοδότηση με το κριτήριο εντοπιότητας στον διαγωνισμό των συνοριοφυλάκων, όπου πολλοί Εβρίτες εντάχθηκαν στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Στα θέματα υποδομών, με την υλοποίηση της πρότασης για προαστιακό σιδηρόδρομο στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου της ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής. Στην αναβάθμιση του αεροδρομίου «Δημόκριτος», με την επίλυση χρόνιων ζητημάτων. Στα θέματα Παιδείας, με την ίδρυση Σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας στη Σαμοθράκη, την ίδρυση πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου στην Αλεξανδρούπολη και λυκειακών τάξεων Μουσικού Γυμνασίου. Επιπρόσθετα διευθετήθηκαν πολλά θέματα υποδομών σε δήμους του Έβρου, φυσικά με την αγαστή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.
Αντίστοιχα, ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα που έχετε θέσει για τον νομό την τρέχουσα περίοδο;
Το στοίχημα μου για τον νομό είναι να συνεχίσω και την επόμενη τετραετία με μεγαλύτερη ενέργεια, διάθεση και πνεύμα συνεργασίας. Υπάρχουν χρόνια ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες του Έβρου και απαιτούν από εμάς λύσεις. Ο Έβρος έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. Θα πρέπει, λοιπόν, να εστιάσουμε στην περαιτέρω ανάδειξή τους, χωρίς να υποσχόμαστε θαύματα αλλά σημαντικά άλματα που θα αλλάξουν την εικόνα του νομού και θα προσδώσουν μια δίκαιη προοπτική ανάπτυξης.
Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο