Η Κατερίνα Σπυριδάκη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Λασιθίου, μια νέα και δυναμική γυναίκα με καλές σπουδές και εργασιακή εμπειρία, στην πρώτη της συνέντευξη ως βουλευτής αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων, όπου πήρε το «βάπτισμα του πυρός», παίρνει θέση για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 16 και απαντά με λόγια του Σοφοκλή για το μέλλον της νέας Βουλής και την προοπτική του κόμματός της.

Ποια είναι τα συμπεράσματα που καταλήξατε ακούγοντας για πρώτη φορά ως βουλευτής τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ; 

Θα ξεκινήσω από το «πρώτη φορά ως βουλευτής» και το κάνω αυτό για να επισημάνω ότι πριν παρακολουθήσεις κάτι πρώτη φορά, έχεις κάποιες προσδοκίες. Οι δικές μου προσδοκίες ήταν ότι θα ακούσω προγραμματικές δηλώσεις. Ουσιαστικά,όμως, ακούσαμε περισσότερο θέσεις πρόθεσης παρά ένα ολοκληρωμένο και καλά επεξεργασμένο σχέδιο για το αύριο της χώρας. Το συμπέρασμα που κρατάω είναι η συνέχεια της ίδιας επικοινωνιακής τακτικής από πλευράς της κυβέρνησης. Μια επικοινωνιακή τακτική που προσπαθεί να την εμφανίσει σαν κόμμα του Κέντρου, αφήνοντας διασπασμένες δυνάμεις Δεξιά και Αριστερά. Στην ουσία,όμως, δεν ακούσαμε τίποτα και καμιά παρέμβαση που να αφήνει ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα, που να μειώνει τις ανισότητες, να δημιουργεί ασφάλεια στη μεσαία τάξη και να ανοίγει δρόμο για προοπτική ουσιαστικής ευημερίας. Δεν ακούσαμε τίποτα για μια κοινωνική πολιτική που να δίνει λύση στα καθημερινά προβλήματα των νοικοκυριών, στα κόκκινα δάνεια, στην ακρίβεια. Μια κοινωνική πολιτική που να απαντάει στις δυσκολίες των συνταξιούχων και όσων αναμένουν χρόνια τη σύνταξή τους. Μια πολιτική που να ενισχύει το σύστημα Υγείας, που καθημερινά στενάζει στα υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Μια κοινωνική πολιτική με επίκεντρο την Παιδεία, που να διαμορφώνει πολίτες δημοκρατικούς και χρήσιμους, παρέχοντάς τους εκπαίδευση σύγχρονη και υψηλού επιπέδου. Δεν απαντήθηκε το πώς θα μεταβούμε δημοκρατικά σε μια πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν απαντήθηκαν θέματα για ένα ισχυρό κράτος δικαίου, θέματα απονομής δικαιοσύνης, όπως το θέμα των υποκλοπών. Δεν απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα και επί της ουσίας καμία ερώτηση πολιτικού αρχηγού. Έγιναν απλά εξαγγελίες,που όταν τις ακούν πολίτες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, θα μπορούσαν να πουν ότι πιθανόν να υπήρχε και πεδίο σύγκλισης. Και εδώ έρχονται τα ερωτηματικά που μας διαφοροποιούν, για το πώς και με ποιο κόστος οι εξαγγελίες αυτές θα εφαρμοστούν. Γιατί εμάς μας αφορά η μείωση των ανισοτήτων, η δίκαιη μετάβαση σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, ένα κράτος δικαίου, αξιοκρατίας και διαφάνειας για κάθε πολίτη.

Θεωρείτε ότι έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ; 

Παρακολουθώντας τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης, έχει ξυπνήσει μέσα μου ¬ούσα και μηχανικός¬ το ερώτημα γιατί σε όλους τους τομείς οι παρεμβάσεις αφορούν το ρετιρέ και όχι τα θεμέλια. Όταν τα θεμέλια δεν είναι στιβαρά, το οικοδόμημα θα πέσει… Αν ο στόχος μας είναι ένα καλό σύστημα εκπαίδευσης, μια καλή δημόσια Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, τότε δεν πρέπει να παγιδεύουμε τη συζήτηση μόνο στην ανώτατη εκπαίδευση και στο άρθρο 16. Η παιδεία ξεκινά από την προσχολική αγωγή και φτάνει έως τις μεταδιδακτορικές σπουδές και την έρευνα. Για να μπορούμε να μιλάμε για αναθεώρηση του άρθρου 16, πρέπει πρώτα να έχουμε δομήσει τα θεμέλια που αφορούν τη θωράκιση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Να εξασφαλίσουμε ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια καλύπτοντας την ανάγκη πραγματικής χρηματοδότησης του δημοσίου πανεπιστημίου και στην έρευνα και στο διδακτικό προσωπικό και στις υποδομές του. Και αφού εξασφαλίσουμε την άρτια εκπαίδευση χωρίς ταξικούς και οικονομικούς περιορισμούς, θα πρέπει να μιλήσουμε για αναθεώρηση του άρθρου 16 και για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να έχουμε ένα σύγχρονο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης.

Θεωρείτε ότι τα προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσουν ευνοϊκά για το ΠΑΣΟΚ; 

Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν διαρκή στόχο: Πώς θα γίνει καλύτερο, πώς θα αποτυπώνονται οι ανάγκες τις κοινωνίας σε πολιτικές που να καταπολεμούν τις ανισότητες, να διασφαλίζουν διαφάνεια και αξιοκρατία, να δημιουργούν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και βάσεις για ανάπτυξη, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να ζει με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δική του εσωτερική περιδίνηση και οφείλουμε όλοι να το σεβαστούμε. Η δική μας πορεία να δυναμώσουμε τη φωνή μας ως αντιπολίτευση που θα εκφράζει, θα εμπνέει και θα στηρίζει κάθε προοδευτικό δημοκράτη πολίτη είναι ανεξάρτητη από εξωκομματικούς παράγοντες και αποτελεί μια πράξη ευθύνης και σεβασμού προς τις αρχές μας, την ιδεολογία μας, τους πρωτεργάτες του κόμματός μας και την ίδια την κοινωνία.

Με την πολιτική κυριαρχία που έχει κατακτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για «Βουλή-βαβέλ» φοβάστε ότι μπορεί να χαθεί το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει το κόμμα σας; 

Μέσα στην πολυφωνία κάποιες φορές επικρατεί φασαρία, κάποιες φορές ακούγονται πολλές διαφορετικές απόψεις… Όταν γνωρίζεις ποιος είσαι, τι θέλεις να προσφέρεις και όταν είσαι κομμάτι αυτού που εκπροσωπείς, η δική σου φωνή είναι σταθερή και ουσιαστική, ακόμα και μέσα σε πολυφωνία. Το ΠΑΣΟΚ είναι κομμάτι της κοινωνίας και η κοινωνία κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας με ουσιαστική αντιπολίτευση, απαλλαγμένη από εγωισμούς και με πολιτική προοδευτική και δημοκρατική, που πάντα έχει ως απάντηση σε όλα τα ερωτήματα τις ανάγκες του πολίτη. Καταπολέμηση ανισοτήτων, αξιοκρατία, διαφάνεια, ανάπτυξη. Το μήνυμα αυτό είναι πολύ σαφές για να χαθεί μέσα στην πολυφωνία! Θα κλείσω με λόγια του Σοφοκλή: «Πολλά είναι τα αξιοθαύμαστα και φοβερά, αλλά τίποτε δεν είναι τρομερότερο από τον άνθρωπο». Από τον άνθρωπο γεννάται η ανάγκη, στον άνθρωπο απαντάει η πολιτική μας.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο