Με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, συναντήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι «οι αλλεπάλληλες κρίσεις έχουν οδηγήσει τον κλάδο των ΜμΕ σε ασφυξία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «εκμεταλλευόμενη την πανδημική και την ενεργειακή κρίση, υλοποιεί το ”μεγάλο σχέδιο” εκκαθάρισης της αγοράς». Τόνισε ότι «η γενναία στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με την ενεργοποίηση και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο μη αποκλεισμός τους από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τον τραπεζικό δανεισμό, η ρύθμιση των χρεών τους, θα διατηρήσουν ζωντανή την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, τα έσοδα του κράτους». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμμαχία ΜμΕ και εργαζομένων θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, θα ενισχύσει την οικονομία και την κοινωνία και σημείωσε ότι «μόνο οι προοδευτικές πολιτικές μπορούν να δώσουν λύση και να προλάβουν μία νέα κρίση».

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η πλευρά του κ. Παππά, στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα, «με τα κρισιμότερα εξ αυτών να είναι η έλλειψη ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη γενναία στήριξη των ΜμΕ και την ισότιμη πρόσβασή τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και η επιτακτική ανάγκη μιας συνολικής ρύθμισης των οφειλών των ΜμΕ», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόβλημα της ακρίβειας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Γ. Χατζηθεοδοσίου, από τους περίπου 290.000 οφειλέτες (κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις), έχουν υπαχθεί στις υφιστάμενες ρυθμίσεις μόλις 25.000 ως 26.000, δηλαδή κάτω από το 10%. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, «ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σημείωσε ότι τα πρώτα 12,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης δόθηκαν μόνο σε 387 επιχειρήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τους κοινοτικούς πόρους είπε ότι μόνο το 3,8% των ΜμΕ έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και το 6,5% από το ΕΣΠΑ». Ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση του ιδιωτικού χρέους.