«Δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα», ο δρόμος του ή της νέου/ας προέδρου, παραδέχεται το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Πολιτίδης, καθώς«θα βρεθεί αντιμέτωπος/η με ένα τοξικό πολιτικό περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν οι συντηρητικές δυνάμεις, με έντονη παρουσία της Ακροδεξιάς», ενώ «θα υπάρχει πάντα το μέτρο σύγκρισης με τον Αλέξη Τσίπρα».

Ο κ. Πολιτίδης προκρίνει τον Νίκο Παππά για πρόεδρο και πιστεύει πως «όλοι θα διαφυλάξουν την ενότητα ως κόρη οφθαλμού» και στο μέλλον.

Κατά πόσο είστε αισιόδοξος πως στην εκλογή προέδρου όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα διαταραχθεί η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ;

Ναι, είμαι αισιόδοξος πως θα υπερβούμε την κρίση μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος και τις συλλογικές μας λειτουργίες.

Είναι θετικό ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των πολιτικών σχεδίων, που παρουσίασαν οι υποψήφιοι/ες πρόεδροι του κόμματος, έθεσαν ως προτεραιότητα την πολιτική ενότητα του κόμματος. Την ενότητα θα τη διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού και στο μέλλον.

Ποιον από τους υποψήφιους προέδρους στηρίζετε και γιατί;

Με όλο τον σεβασμό και τη μεγάλη εκτίμηση που έχω για όλους τους συντρόφους/σες υποψήφιους/ες, έχω τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Παππά. Ο Νίκος Παππάς απέδειξε την αξία του και ως κεντρικό πολιτικό στέλεχος του κόμματος και ως υπουργός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον προκάλεσε την οργή ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που επιχείρησε την εξόντωσή του, όμως δεν το κατάφερε. Ο Νίκος είναι μαχητής και θα μπορέσει να αντέξει στα δύσκολα, κρατώντας την ελπίδα ζωντανή, και να καθοδηγήσει το κόμμα την επόμενη περίοδο. Οι πρώτες προγραμματικές δηλώσεις του εξέπεμπαν, πέρα από το μήνυμα ενότητας, και τη διαύγεια ενός καθαρού πολιτικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση και τον αναγκαίο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο αριστερό και προοδευτικό κόμμα που θα ενσωματώνει όλες τις παραδόσεις του λαϊκού κινήματος, από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο, και θα έχει ως στόχο την ανάκτηση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα οδηγήσει στη διακυβέρνηση της χώρας.

Κατά πόσο είναι εύκολο να ανταποκριθεί στη μετα-Τσίπρα εποχή και σε μια παράταξη που έχει ταυτιστεί με τον Αλέξη Τσίπρα;

Κάνουν λάθος όσοι/ες θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανήκει πλέον σε ένα κεφάλαιο της ιστορίας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι «ζώσα ιστορία» για την Αριστερά και τη χώρα. Το τι ρόλο θα επιλέξει στο μέλλον αφορά μόνο τον ίδιο. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι μαζί μας σήμερα, όπως θα είναι και αύριο.

Όμως η μετα-Τσίπρα εποχή θα είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος, θα υπάρχει πάντα το μέτρο σύγκρισης με τον Αλέξη Τσίπρα και ο δρόμος του/της προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Κυρίως όμως θα βρεθεί αντιμέτωπος/η με ένα τοξικό πολιτικό περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν οι συντηρητικές δυνάμεις, με την έντονη παρουσία της Ακροδεξιάς σε όλες τις εκφράσεις της. Και αυτό συνιστά μία διπλή πρόκληση, προσωπική για τον/την πρόεδρο και συλλογική για το κόμμα.

Με τον Νίκο Παππά, που στηρίζετε, ποιο θα είναι το πολιτικό αφήγημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ, στα δύο μεγάλα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της οικονομίας;

Οφείλουμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με συμμαχίες να διεκδικήσουμε από την ΕΕ κανόνες ισχυρής κοινωνικής σύγκλισης, στον αντίποδα των σκληρών δημοσιονομικών κανόνων. Οι βασικοί άξονες του δικού μας σχεδίου αφορούν την προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης και τη στήριξη της εργασίας. Η ενδυνάμωση της αγροτικής οικονομίας, η δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη, η διάχυση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία και την κοινωνία και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης είναι οι προτεραιότητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ξεκάθαρη θέση επίσης εξέφρασε ο Νίκος Παππάς και για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για την προαναγγελία υποχωρήσεων, λέγοντας πως η εθνική κυριαρχία είναι έννοια αυστηρά προσδιορισμένη στο Διεθνές Δίκαιο και ότι ως χώρα δεν μπορούμε να αφήσουμε παράθυρο για λύσεις εκτός αυτού του πλαισίου.

Να σταθούμε λίγο και στην περιοχή σας, τη Δυτική Μακεδονία. Ποια ζητήματα απασχολούν την κοινωνία και κρίνετε πως πρέπει να έχουν άμεση αντιμετώπιση;

Η Δυτική Μακεδονία στροβιλίζεται εδώ και πολλά χρόνια στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης, η περιοχή μας, ειδικά μετά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, είναι αντιμέτωπη με το «δόγμα του σοκ» και ό,τι συμπεριλαμβάνει αυτή η έννοια.

Κάθετη πτώση του περιφερειακού ΑΕΠ, εκτόξευση της ανεργίας και δημογραφική συρρίκνωση. Κατά τη δεκαετία 2011-2021, η μείωση του πληθυσμού έφθασε στις 29.000, μία μεταβολή της τάξεως του 10,1%. Η Δυτική Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια χώρας στην ανεργία και πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία των νέων, ενώ έχει χάσει το περίπου 45% του ΑΕΠ.

Για όλα αυτά θα χρειαστεί μια πιο εξειδικευμένο συζήτηση, όπως και για το περιβόητο σχέδιο Μουσουρούλη για τη Δίκαιη Μετάβαση, που αποδείχθηκε άσκηση επί χάρτου. Εμείς ως κόμμα αναδείξαμε την αναγκαιότητα ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης, με όρους κοινωνικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής και ενεργειακής δικαιοσύνης.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο