Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, Γραμματέας του Τομέα Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην βουλευτής Β’Πειραιά, είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά όχι μόνο τα ζητήματα της Περιφέρειάς του, αλλά και τα θέματα της ναυτιλίας γενικότερα.Μιλάει με σκληρή γλώσσα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς που δεν απέτρεψαν την εκτόξευση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα μέτρα που θα είχαν βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Τομέας Ναυτιλίας, του οποίου είστε επικεφαλής, ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το θέμα με τις απλησίαστες τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Πώς κρίνετε την αντίδραση της κυβέρνησης και τι μπορούσε να γίνει που δεν έγινε;

Το τεράστιο πρόβλημα που ανέδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με τις αυξημένες τιμές στα ακτοπλοϊκά, είναι η απόδειξη του τέλματος στο οποίο έχει φτάσει το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ.

Από τον Ιούλιο του 2022 είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για το τι «μέλλει γενέσθαι». Αποτελεί, συνεπώς, εμπαιγμό να δηλώνουν εν χορώ οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί ότι λόγω προεκλογικής περιόδου δεν αντιλήφθηκαν τις πανάκριβες τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που πλήρωναν οι πολίτες.Η πολυδιαφημισμένη, δε, παρέμβαση της κυβέρνησης προς τους ακτοπλόους περιορίστηκε σε κάποια εκπτωτικά πακέτα για συγκεκριμένες κατηγορίες ταξιδιωτών και ενώ έχει ήδη προπωληθεί ο μεγαλύτερος αριθμός εισιτηρίων.

Την ώρα που ένα ταξίδι στα νησιά μας μοιάζει για ακόμη μία χρονιά απαγορευτικό για μια μέση τετραμελή οικογένεια, ποιες είναι οι ρεαλιστικές προτάσεις που μπορεί να αμβλύνουν το πρόβλημα, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά;

Το ΠΑΣΟΚ, να θυμίσω, που ως κυβέρνηση το 2011 μείωσε τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων καταργώντας τις εισφορές υπέρ τρίτων, καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια στον χαμηλό συντελεστή του 6% και να προσδιοριστούν οι συντελεστές των στοιχείων του κόστους των μεταφορών, καθώς και τα επίπεδα συνδεσιμότητας και ανεκτού ναύλου για τα νησιά.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το 2001, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, είχε συσταθεί η Ρυθμιστική Αρχή Θαλάσσιων Ενδομεταφορών, με αντικείμενο την προληπτική παρακολούθηση της αγοράς. Η εν λόγω αρχή καταργήθηκε επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και έκτοτε απουσιάζει η συλλογή αξιόπιστων δεδομένων, για να ασκηθεί ουσιαστική και προς όφελος των ταξιδιωτών πολιτική. Θα πρέπει να επανασυσταθεί.

Το κόμμα σας εμφανίζεται να είναι θετικό σε συναινέσεις. Πού βρίσκονται,όμως, οι «κόκκινες γραμμές»;

Όντως, το κόμμα μας ήταν πάντα θετικό σε συναινέσεις που αφορούσαν νομοσχέδια τα οποία έδιναν λύση σε πάγια αιτήματα των Ελλήνων πολιτών ή σε νομοσχέδια που θωράκιζαν τη χώρα αμυντικά. Να το πω με μια φράση: Δεν φοβόμαστε να υπερψηφίζουμε ό,τι κρίνουμε θετικό. Το έχουμε αποδείξει εξάλλου και στο παρελθόν πολλές φορές, βάζοντας τη χώρα πάνω από το πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Οι «κόκκινες γραμμές» του σήμερα είναι απέναντι στον λαϊκισμό αλλά και τον ελιτισμό. Απέναντι στο άδικο.

Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε σκληρά με οποιονδήποτε προσπαθήσει να υπερβεί αυτές τις «κόκκινες γραμμές».

Πώς θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο και εναλλακτικό πόλο αντιπολίτευσης απέναντι σε μια ΝΔ η οποία προέρχεται από μια σαρωτική νίκη;

Καταρχάς, δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η ΝΔ προέρχεται από μια σαρωτική νίκη. Η ΝΔ αύξησε μεν τα ποσοστά της, από 39,85 %σε 40,56%,έχασε δε σε απόλυτο αριθμό ψηφοδελτίων 146.296 ψηφοδέλτια (από 2.251.618 ψηφοδέλτια το 2019 σε 2.115.322 ψηφοδέλτια στις εκλογές του Ιουλίου του 2023). Η νίκη της ΝΔ οφείλεται στη στρατηγική ήττα και την πολιτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, προσεγγίζοντας με αξιόπιστο προοδευτικό λόγο όλα εκείνα τα στρώματα της κοινωνίας που δεν πήγαν να ψηφίσουν ή που ψήφισαν κάτι άλλο λόγω φόβου, πολύ σύντομα θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα.

Ως ένας νέος ηλικιακά άνθρωπος, έχοντας περάσει από το ελληνικό πανεπιστήμιο, θεωρείτε ότι ήρθε η ώρα για να ανοίξει ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; 

Υπό προϋποθέσεις μπορούμε να πούμε «ναι» στην αλλαγή του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Ποιες είναι όμως αυτές οι προϋποθέσεις;

Να ενισχύσουμε σημαντικά τα δημόσια πανεπιστήμια, να τα απελευθερώσουμε από τον πελατειασμό, να μη θεσμοθετήσουμε πάλι με γνώμονα τις στοχεύσεις συμφερόντων και πανεπιστημιακών κατεστημένων.

Για να απελευθερωθεί, αποκεντρωθεί και ενδυναμωθεί πραγματικά το δημόσιο πανεπιστήμιο. Για να καταφέρουμε να ρυθμίσουμε επιτέλους τον χώρο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θεωρητικά και μόνο δεν υπάρχουν, γιατί έτσι λέει το Σύνταγμα.

Γνωρίζετε, κ. Αντωνόπουλε, ότι καταφέραμε να είμαστε η χώρα με τα περισσότερα ιδιωτικά διδακτήρια στην Ευρώπη, χωρίς έλεγχο, χωρίς αξιολόγηση και με κερδοσκοπικούς σκοπούς τα περισσότερα εξ αυτών;

Ακόμη και στη «Μέκκα του καπιταλισμού», την Αμερική, ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι ελάχιστα και ασήμαντα, αφού Χάρβαρντ, Πρίνστον, Γέηλ κ.ά. δεν είναι ιδιωτικά, αλλά μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

Θα είναι μεγάλο λάθος, λοιπόν, αν δεν διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο ενίσχυσης της δημόσιας Παιδείας.

Ναι λοιπόν, να υπάρξει η δυνατότητα και στη χώρα μας μη κρατικών πανεπιστημίων. Αλλά όχι η θεσμοθέτηση μιας ακόμη ασύδοτης αγοράς, που θα κερδοσκοπεί πάνω στα όνειρα και τις ελπίδες των Ελλήνων πολιτών.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο