Απόβαση των «ράμπο» στα νησιά!  Καμουφλαρισμένοι και… διαβασμένοι οι εφοριακοί

Καμουφλαρισμένοι αλλά και… διαβασμένοι πηγαίνουν οι εφοριακοί αλλά και οι επιθεωρητές εργασίας στους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς αυτήν την περίοδο, ενώ πολύτιμη είναι η συμβολή όσων «καρφώνουν» επαγγελματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις και αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη ή «μαύρη» εργασία.

Χιλιάδες επαγγελματίες συνεχίζουν να… ρισκάρουν την απόκρυψη εσόδων, χρησιμοποιώντας διάφορα κόλπα τα οποία, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο να εφαρμόσουν από το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς τότε θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις της αδήλωτης εργασίας, ενώ πολύτιμο «όπλο» από τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα αποτελέσει η επέκταση της ψηφιακής κάρτας σχεδόν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την επικράτεια.

Τα συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκονται σε… ανοικτή γραμμή με τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, σε σχέση με το πλάνο των ελέγχων, το οποίο γίνεται με ορθόδοξους αλλά και… ανορθόδοξους τρόπους.

Ελεγκτές… τουρίστες!

Το επιχειρησιακό πλάνο των ελέγχων από τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και της ΑΑΕΕ περιλαμβάνει στοχευμένα… ντου σε νησιά και τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ολόκληρο το 24ωρο και με βάση τον βαθμό… επικινδυνότητας για τη διάπραξη φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές περιοχές οι υπάλληλοι επιδεικνύουν από την αρχή την ιδιότητά τους, ώστε να γίνει γνωστή η παρουσία τους και να αναγκαστούν οι επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή να «χτυπάνε» τις αποδείξεις στις ταμειακές μηχανές. Κάπως πιο δύσκολα όμως είναι τα πράγματα στην περίπτωση των ελέγχων για τη «μαύρη» και αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία. Σε σημαντικό βαθμό, οι εφοριακοί και οι επιθεωρητές εργασίας κινούνται με βάση ανώνυμες καταγγελίες και «καρφωτές» που γίνονται από ανταγωνιστές, οι οποίοι νιώθουν ότι είναι «θύματα» αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι υπάλληλοι εμφανίζονται ανά ζεύγη, με… βερμούδες και καπέλα, ώστε να δίνουν την εικόνα τουριστών, ελέγχοντας εξ αποστάσεως αν εκδίδονται αποδείξεις και ποιοι είναι οι εργαζόμενοι που παρέχουν υπηρεσίες. Επίσης, εμφανίζονται ως… ζευγαράκια, ενώ όταν συνοδεύονται από αστυνομικούς και πρέπει να μεταβούν σε σημεία ελέγχου, δεν αποκαλύπτουν τον προορισμό, παρά μόνο ελάχιστα λεπτά πριν, ώστε να μην υπάρχει το περιθώριο συνεννόησης με γνωστούς και συγγενείς! Σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε μπαρ, οι εφοριακοί είναι περισσότεροι και πιάνουν κάθε γωνιά όπου υπάρχει ταμειακή μηχανή, ώστε να ελέγχουν πλήρως τι φεύγει και αν συνοδεύεται από απόδειξη.

Τι ελέγχεται

Οι εφοριακοί αλλά και οι ελεγκτές εργασίας ζητούν από τους ελεγχόμενους συγκεκριμένα στοιχεία της οικονομικής τους δραστηριότητας και προχωρούν σε διασταυρώσεις, μέσα από το σύστημα «ΕΛΕΓΧΟΣLive» αλλά και την «ΕΡΓΑΝΗ».

Μέσα από τα τάμπλετ που έχουν οι υπάλληλοι διασταυρώνουν σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία της επιχείρησης και τη γνησιότητα των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, επιστρατεύοντας μάλιστα φορητά scanners χειρός (QRScanners). Επιπλέον, γίνεται έλεγχος για τη διαβίβαση των δεδομένων των τιμολογίων αγοράς και των αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA, καθώς και διασταύρωση με τις φορολογικές και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Ιδιαίτερο… ξεσκόνισμα γίνεται σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποπέσει στο παρελθόν σε παραβάσεις, ενώ όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος κοινοποιούν στον επιχειρηματία σημείωμα με τα αποτελέσματά του και, εφόσον έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις, τότε επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και τα πρόστιμα βάσει της απόκρυψης εσόδων και της μη απόδοσης του αναλογούντος ΦΠΑ.

Τα κόλπα των επαγγελματιών

Τα δικά τους κόλπα έναντι της Εφορίας και της Επιθεώρησης Εργασίας «επιστρατεύουν» οι επιχειρήσεις, ιδίως στους κλάδους της εστίασης και της ψυχαγωγίας, αλλά και στο λιανικό εμπόριο, όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές, αλλά και σε άλλα εμπορικά σημεία.

Το πιο κλασικό κόλπο είναι το «πείραγμα» της συνολικής αξίας των ημερήσιων συναλλαγών ή της αξίας των επιμέρους παραστατικών, αφού αφαιρεθούν τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά. Επιπλέον, εμφανίζουν νέα σήμανση με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των «πειραγμένων» αρχείων χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμός της Εφορίας, και έτσι να μη δίνεται η δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τους ελεγκτές, αφού όλα θα φαίνονται φυσιολογικά! Ένα άλλο κόλπο έχει να κάνει με την αλλαγή της αξίας στα επιμέρους παραστατικά, ώστε να είναι σύμφωνη με τις συναλλαγές της ημέρας και να μην εντοπιστεί από την Εφορία απόκλιση έστω και ενός σεντ, γιατί τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι επαγγελματίες παρεμβαίνουν επιλεκτικά στις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να εμφανίσουν μειωμένα έσοδα, ενώ διορθώνουν τα αρχεία που δημιουργεί το συνδεδεμένο λογισμικό με τον μηχανισμό της Εφορίας για να μην παρουσιάζονται αποκλίσεις. Τέλος, παρατηρείται μαζική διόρθωση των αλγόριθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα αρχεία της επιχείρησης, ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός λαθών κατά τον έλεγχο της Εφορίας, ενώ φτάνουν στο σημείο να… εξαφανίζουν ακόμη και ημερομηνίες τροποποίησης των αρχείων που παραποιήθηκαν, για να μην αφήνουν ίχνη ως προς τον χρόνο μεταβολής των στοιχείων.

Όπως δηλώνει «πηγή» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών στο «Π», αυτά τα κόλπα θα είναι παρελθόν με τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS, καθώς πρώτα θα εκδίδεται η απόδειξη και, ακολούθως, θα γίνεται αποδεκτή η συναλλαγή μέσω κάρτας.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο