Η Ένωση βρίσκεται μπροστά σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων και δέκα μήνες πριν τις Ευρωεκλογές η ανησυχία για το μέλλον της είναι έντονη

«Καμπανάκι» κινδύνου ηχεί στις κεντρώες και φιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης πως, αν δεν κατανοήσουν και –κυρίως– δεν ανταποκριθούν στη δυσαρέσκεια των πολιτών της Γηραιάς Ηπείρου, το «καράβι» θα πάρει επικίνδυνη κλίση προς τη λαϊκιστική Ακροδεξιά, τόσο ενόψει των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο το 2024, όσο και σε κρίσιμες αποφάσεις για θέματα όπως η επέκταση της ΕΕ προς ανατολάς, το εμπόριο με την Κίνα και η περιφρούρηση του κράτους δικαίου στις χώρες-μέλη.

Όλα δείχνουν πως η Ισπανία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές και, αν τελικά συγκατοικήσει το δίδυμο Λαϊκό Κόμμα – Vox στην επόμενη κυβέρνησή της σπάζοντας ένα πολιτικό ταμπού μισού αιώνα κατά των νεοφασιστικών κομμάτων στην εξουσία, θα μπει δίπλα στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που έχει τη στήριξη του 20% των Γερμανών, στα 7 υπουργεία που έχουν οι ακροδεξιοί στη Φινλανδία, στην Τζόρζια Μελόνι που είναι ήδη πρωθυπουργός της Ιταλίας, στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας που όλα δείχνουν ότι θα γίνει και αυτό κυβέρνηση στην Αυστρία, ενώ στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν με σύνθημα «Πάρτε πίσω τον έλεγχο» ίσως τελικά γίνει πιο απειλητική από ποτέ.

Ιταλία

Οι Ευρωπαίοι μιλούν ήδη για το φαινόμενο Μελόνι, αναφερόμενοι στο γεγονός ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός όχι μόνο δεν απομονώθηκε από τους υπόλοιπους, αλλά «αγκαλιάστηκε» και, καθώς οι ηγέτες της Ένωσης αντιμετώπιζαν το ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευσης, η ακροδεξιά πολιτικός διαπίστωσε ότι άνοιγε μια πόρτα ευκαιρίας. Βρήκε έτσι σιωπηρή υποστήριξη στην προσπάθεια να επικεντρωθεί περισσότερο η ευρωπαϊκή πολιτική στην αποτροπή της μετανάστευσης δίνοντας στην κυβέρνησή της μεγαλύτερο περιθώριο για να στείλει πίσω τους αιτούντες άσυλο που απορρίφθηκαν. Πολλοί είναι λοιπόν στη Γηραιά Ήπειρο που θέλουν να την μιμηθούν.

Γερμανία

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) καταγράφει με 19% το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει πιστωθεί σε δημοκοπήσεις, επίδοση στην οποία παίζουν καταλυτικό ρόλο ο πληθωρισμός και η ακρίβεια –όταν το 29% των Γερμανών δηλώνει ότι φέτος δεν θα κάνει διακοπές, επικαλούμενο κυρίως την οικονομική του κατάσταση–, αλλά και ανησυχίες για τη μετανάστευση και τη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα. Το δικό της λιθαράκι βάζει η δυσαρέσκεια για το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς μόνο ένας στους πέντε Γερμανούς δηλώνει ικανοποιημένος από τις σφοδρές εσωτερικές διαμάχες στον συνασπισμό του Όλαφ Σολτς. Υπό αυτό το πρίσμα ετοιμάζει την εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές του 2024 με την υπόσχεση να… διαλύσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κάνοντας λόγο για μια «νέα λίγκα ευρωπαϊκών εθνών», ενώ για πρώτη φορά σκοπεύει να προτείνει υποψήφιο καγκελάριο για τις εκλογές του 2025.

Φινλανδία

Η μελλοντική πολιτική της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αντικείμενο σκληρού συμβιβασμού μεταξύ του φιλοευρωπαϊκού Εθνικού Συνασπισμού και του εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών, που με επτά χαρτοφυλάκια φαίνεται να έχει ελαφρώς το πάνω χέρι. Η κυβέρνηση του Πέτερι Όρπο είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει πρόσθετες επενδύσεις της ΕΕ, όπου τις θεωρεί σημαντικές, αλλά ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει να παραμείνουν «πρωτίστως εντός του προϋπολογισμού». Ακόμη και αν το Ελσίνκι λέει ότι στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων της ΕΕ, θεωρεί ότι η χρήση της ειδικής πλειοψηφίας είναι δυνατή μόνο σε «περιορισμένους τομείς εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας». Με βάση αυτές τις ευθυγραμμίσεις δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ότι τα ζητήματα της ΕΕ θα αποτελέσουν αγκάθι για τη νέα κυβέρνηση.

Αυστρία

Μόλις τέσσερα χρόνια μετά από το σκάνδαλο «Ίμπιζα-γκέιτ» που σηματοδότησε το τέλος της τότε συγκυβέρνησης με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, η αυστριακή Ακροδεξιά όχι μόνο έχει επανακάμψει, αλλά προηγείται στις δημοσκοπήσεις και το πιθανότερο είναι ότι θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση με το ÖVP, η συγκυβέρνηση του οποίου με τους Πράσινους δεν «τραβά». Ο φιλικός στο Κρεμλίνο και πιο ηχηρός επικριτής της προσπάθειας της Αυστρίας να ενταχθεί στο εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ασπίδα του Ευρωπαϊκού Ουρανού», Χέρμπερτ Κικλ, με το ακροδεξιό FPÖ συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 28%. Αν και οι βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2024, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επισπευσθούν και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας προβάρει ήδη νέο κοστούμι εξουσίας.

Γαλλία

Η γαλλική Ακροδεξιά επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη λαϊκή αγανάκτηση που πυροδότησαν οι δημοκρατικές «ακροβασίες» του προέδρου Μακρόν, με την επιβολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης διά παράκαμψης του Κοινοβουλίου. H Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν κάνει ό,τι μπορεί για να βγει κερδισμένη και από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν με αφορμή τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν το 39% των Γάλλων να εγκρίνει τη στάση της περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου πολιτικού. Σημείο των καιρών στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας αποτελεί και η είδηση πως στην έγκριτη εφημερίδα «Le Journal du Dimanche», η νέα ιδιοκτησία ανέθεσε τη διεύθυνση σε γνωστό ακροδεξιό δημοσιογράφο, τόσο ενάντια στην επιθυμία των συντακτών όσο και στις αξίες που σταθερά πρεσβεύει η μοναδική κυριακάτικη έκδοση εφημερίδας της χώρας με εβδομαδιαίες πωλήσεις 140.000 φύλλων.

Του Γιώργου Μυλωνά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»