Ποιες οι δραματικές επιπτώσεις από τις πλημμύρες σε Οικονομία, Κοινωνία και Περιβάλλον

Θα μπορούσε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών που ονομάστηκε «Daniel» να είχε ονομαστεί «Ιωάννης» και να παρέπεμπε ευθέως στην «Αποκάλυψη του Ιωάννη».

Και αυτό διότι, πέρα από τη θεομηνία, αποκαλύφθηκαν και τρεις «βόμβες βυθού» που είτε θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους πολλούς μήνες, είτε θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Οικονομία, κοινωνία και κλίμα θα πρέπει σε απόλυτη προτεραιότητα να βρεθούν στο «τραπέζι» της κυβέρνησης, μια και αλλάζουν από τα θεμέλια τον προγραμματισμό της επόμενης τετραετίας, για να μην πούμε της επόμενης δεκαετίας!

Στο επίπεδο της οικονομίας, οι επιπτώσεις του «Daniel» έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται, μια και οι ανατιμήσεις (κακώς βέβαια, αφού τα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια ουδεμία σχέση έχουν με τη θεομηνία) είναι ήδη αισθητές και θα γίνουν ακόμα εντονότερες κατά τη διάρκεια του χειμώνα (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελ. 16-18). Επίσης οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, βασίστηκαν στον «κουμπαρά» που με τόσο κόπο γέμισε και τώρα θα πρέπει να αδειάσει ξανά, για να ανακουφιστούν οι πολίτες αλλά και οι επαγγελματίες ειδικά του θεσσαλικού κάμπου.

Η κοινωνία, από την πλευρά της, βρίσκεται σε απόγνωση, μια και αφενός μία μεγάλη μερίδα επαγγελματιών έχουν ολοσχερώς καταστραφεί και αφετέρου απλοί πολίτες δεν ξέρουν πώς θα αντιμετωπίσουν την «επόμενη μέρα». Πέραν όμως από αυτό, κάποιοι λανθασμένοι χειρισμοί αλλά και μια ομοβροντία fakenews έχουν στρέψει την κοινωνία απέναντι στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Με λίγα λόγια, σε μια κρίση εμπιστοσύνης.

Και τέλος το πολύπαθο κλίμα, το οποίο για χρόνια βρισκόταν πολύ χαμηλά στην ατζέντα του πλανήτη ολόκληρου, παίρνει την εκδίκησή του δείχνοντας το χειρότερό του πρόσωπο, μια και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπαίνουν πλέον για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Έτσι, οι μέχρι τώρα υποδομές για την πρόληψή τους πρέπει άμεσα και ολοκληρωτικά να αλλάξουν ώστε αυτά –όχι να αποφευχθούν, γιατί αυτό είναι αδύνατον– να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Ελλάδα κατάφερε να «κερδίσει» τη στήριξη της Ευρώπης, όμως αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορεί να γίνεται εσαεί.

Έτσι, ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί σχεδιάζουν την επόμενη μέρα αλλάζοντας την ατζέντα τόσο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ όσο και του προγραμματισμού των επόμενων μηνών.

Ευρωπαϊκό «ναι»

Σε αυτό το πλαίσιο, καθοριστική και αισιόδοξη ήταν η συνάντηση Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν, μια και η χώρα μας θα «εισπράξει» 2,25 δισ. ευρώ –με ένα πρόσθετο κονδύλι 400 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά– για την αντιμετώπιση της τεράστιας καταστροφής που άφησε πίσω του ο «Daniel».

Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από πέντε βασικές πηγές χρηματοδότησης:

·         Χρήματα από την προηγούμενη περίοδο, που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής.

·         Χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης.

·         Θα κινητοποιηθούν κεφάλαια μέσω των Ταμείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση ζημιών σε δάση και αγροτικές υποδομές.

·         Θα δοθούν πόροι ύψους 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

·         Θα υπάρξουν νέοι πόροι από το πρόγραμμα «Next Generation 2».

Το σημαντικό είναι ότι, μετά τη συνάντηση,άνοιξε ο δρόμος για την παροχή ευελιξίας στην επιλογή των έργων υποδομής που κατά προτεραιότητα θα γίνουν αφενός για την αποκατάσταση των καταστροφών και αφετέρου για τη δημιουργία μιας «θωράκισης» της χώρας για το μέλλον.

Οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα χρηματοδοτικά εργαλεία από τα οποία θα εκταμιευθούν τα κονδύλια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό της Ελλάδος, κάνοντας λόγο για «τις πιο δραματικές δασικές πυρκαγιές που έχει βιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση» και λέγοντας ότι «ουδέποτε στο παρελθόν έχει καταστραφεί μια τόσο μεγάλη έκταση από δασικές πυρκαγιές». Όσον, δε, αφορά τις πλημμύρες, χαρακτήρισε συγκλονιστικές τις εικόνες από τη Θεσσαλία:

«Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού και θέλω η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους. Η Ένωσή μας είναι μια ένωση αλληλεγγύης. Το κύριο μήνυμά μου είναι ότι η ΕΕ θα είναι επινοητική, θα είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι, θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους που μπορούν να αναπτυχθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος,επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν πολλές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους μία και μόνο φωτογραφία, από το χωριό Μεταμόρφωση, που δείχνει την περιοχή πριν και μετά τη θεομηνία, κάτι που συγκλόνισε τους πάντες.

Ο πρωθυπουργός προέβαλε τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας (κάτι το οποίο ουδείς εκ των παρευρισκομένων αμφισβήτησε), τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καλύψει πολλές άμεσες ανάγκες χωρίς να αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς της στόχους. Ζήτησε επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει τη μέγιστη δυνατή στήριξη αλλά και τη μέγιστη δυνατή ευελιξία.

 

του Ίωνα Παπαδάκη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο