«Θα προκαλέσουν σοκ οι βιβλικές καταστροφές που θα αποκαλύψει η απόσυρση των υδάτων», δηλώνει στο «Π» ο βουλευτής Λάρισας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης.

Υπενθυμίζει πως, λόγω του «Ιανού», η Περιφέρεια Θεσσαλίας πήρε «232 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις και έργα», που«το σύνολό τους ανατέθηκε με απευθείας αναθέσεις, λόγω του κατεπείγοντος» και τώρα «η Εισαγγελία διερευνά τη διαχείριση των κονδυλίων, την πλημμελή εκτέλεση ή μη εκτέλεση έργων». Θεωρεί, δε, πως «η βιβλική καταστροφή της Θεσσαλίας διαψεύδει τον περιφερειάρχη».

Η Θεσσαλία επλήγη από μια πραγματικά σφοδρή θεομηνία. Ζείτε σε αυτήν την περιοχή, γνωρίζετε τους κατοίκους της, τα προβλήματά τους και την οικονομία της. Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Μπορείτε να κάνετε έναν υπολογισμό αυτών των ζημιών; 

Ως πολίτης της Λάρισας, γέννημα θρέμμα του αγροτικού κάμπου, της Θεσσαλίας, είμαι βαθιά συγκλονισμένος μπροστά στη μεγαλύτερη καταστροφή του τόπου μας και των ανθρώπων του.Οι Λαρισαίοι είμαστε ενωμένοι, αλληλέγγυοι και ο ένας δίπλα στον άλλον δίνουμε μια καθημερινή και άνιση μάχη.Πρέπει, όμως, να πω ότι το αρνητικό αποτύπωμα που θα αποκαλυφθεί με την απόσυρση των υδάτων από τις τεράστιες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου θα προκαλέσει σοκ. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, καθώς οι καταστροφές των νοικοκυριών, των υποδομών και δικτύων, των αγροτικών εκτάσεων, των πάσης φύσεως αγροτικών προϊόντων, των πάσης φύσεως επιχειρήσεων έχουν τον χαρακτήρα βιβλικής καταστροφής.

Οι όροι «αποκατάσταση», «συντήρηση», «αποζημίωση», «στήριξη» είναι πενιχροί και δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης.Η Θεσσαλία έχει ανάγκη αναγέννησης, επανοικοδόμησης, επαναθεμελίωσης, σε όλα τα επίπεδα.

Τι θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, τι δεν έγινε και ποιος ευθύνεται που δεν αποτράπηκε η καταστροφή; Αν επιχειρούσαμε έναν καταμερισμό ευθυνών, ποιος κρίνετε ότι ευθύνεται περισσότερο, η κυβέρνηση, η οικεία Περιφέρεια, οι Δήμοι;

Είναι γεγονός ότι, μέσα σε αυτή την ανείπωτα τραγική κατάσταση, αναδύονται έντονη οργή και θυμός, που «πλημμυρίζουν» τη Θεσσαλία. Η κεντρική διοίκηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας όφειλαν να είχαν ενεργήσει, για να αποτραπεί η τραγωδία τέτοιας κλίμακας.

Ο «Ιανός», τρία χρόνια πριν, και οι καταστροφές που προκάλεσε ήταν η αιτία που η Περιφέρεια Θεσσαλίας έλαβε για την αποκατάσταση υποδομών δικτύων και αντιπλημμυρικών έργων, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων,232 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις και έργα. Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν, σύμφωνα πάντα με τις τότε κυβερνητικές ανακοινώσεις, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας και Τρικάλων, συνολικού ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 35 εκατ. προορίζονταν για την ΠΕ Καρδίτσας. Τα δε υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών είχαν δώσει 3,6 εκατομμύρια ευρώ για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες στα αρδευτικά δίκτυα και στις συναφείς υποδομές.

Ο δε περιφερειάρχης Θεσσαλίας, στη δίνη της τραγωδίας, ευαγγελίζεται ότι ολοκλήρωσε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, πλην όμως τα στοιχεία τον διαψεύδουν.Από το σύνολο των έργων, κανένα δεν έχει φτάσει στη φάση της οριστικής παραλαβής, ενώ όσα έχουν ολοκληρωθεί δεν είναι αντιπλημμυρικά, αλλά έργα ασφαλτικά, έργα βιτρίνας.

Οι λόγοι καθυστέρησης που επικαλέστηκε ο περιφερειάρχης περί γραφειοκρατίας στη διαδικασία των διαγωνισμών είναι αμφίβολο εάν ισχύουν, διότι το σύνολο των έργων ανατέθηκε με απευθείας αναθέσεις, λόγω του κατεπείγοντος.

Έχω ήδη υποβάλει επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε ο υπουργός να δώσει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

Ποια είναι τα ποσά που είχαν πιστωθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους δήμους, για την αποκατάσταση υποδομών, δικτύων και αντιπλημμυρικών έργων, ειδικότερα για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας ανά Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλίας, ποια έργα δημοπρατήθηκαν, με ποια κριτήρια αναγκαιότητας και με ποια διαδικασία ανάθεσης, δηλαδή με απευθείας αναθέσεις ή δημόσιους διαγωνισμούς, ποια από αυτά παραδόθηκαν με οριστική παραλαβή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ποια βρίσκονται σε εκκρεμότητα και, εντέλει, με ποιον τρόπο η Περιφέρεια Θεσσαλίας ελεγχόταν από την κεντρική διοίκηση για την ταχεία και μακρόπνοη περάτωση των έργων;

Τώρα τι πρέπει να γίνει για να ξανάρθει η κανονικότητα στις πληγείσες περιοχές; 

Ήδη ανέφερα, ότι η Θεσσαλία βιώνει μια βιβλική και πολύπλευρη καταστροφή.Καταρχάς πρέπει να διαχωρίσουμε την κανονικότητα σε δύο στάδια. Το πρώτο είναι η άμεση στέγαση, η άμεση εξασφάλιση των ουσιωδών βιοτικών αναγκών όλων των πολιτών και των νοικοκυριών, ώστε σύντονα να ανακτήσουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Σε επόμενο στάδιο, η κανονικότητα για τη Θεσσαλία θα επανέλθει, όταν η τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με πληθυσμό 688.255 κατοίκους και με συμμετοχή στο συνολικό ΑΕΠ της τάξεως του 5,5% (άνω των 10 δισ. ευρώ) ξαναγίνει ο μεγαλύτερος τροφοδότης της χώρας και ο πυλώνας της εθνικής και τοπικής οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα έπραττε αν ήταν στην κυβέρνηση για να ανακουφίσει, στο μέτρο του δυνατού, τους πληγέντες;

Η Θεσσαλία, για να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης και ασφαλής τόπος διαβίωσης των πολιτών, χρειάζεται κονδύλια τα οποία όμως απαιτούν ορθή, χρηστή και συνετή διαχείριση.

Ας μην ξεχνάμε ότι μετά τον «Ιανό» δόθηκαν 250 εκατομμύρια ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, και σήμερα ζούμε αυτή την κατάσταση, ενώ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διερευνά τη διαχείριση των κονδυλίων της τελευταίας τριετίας, την πλημμελή εκτέλεση έργων, τη μη εκτέλεση των αναγκαίων έργων και τις ευθύνες όσων πολιτικών, τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας, συνέβαλαν στο μέγεθος της καταστροφής.

Για να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων φαινομένων, χρειάζεται η Θεσσαλία να αποκτήσει τη δική της φωνή και παρέμβαση, σε επίπεδο κεντρικής πλέον διοίκησης.Η ανασύσταση της Θεσσαλίας απαιτεί επιτακτικά να έχουμε τη δική μας φωνή και κεντρικό ρόλο στις πολιτικές και οικονομικές διεργασίες.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο