Η Νάγια Γρηγοράκου, βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που ζητά το κόμμα της για τη διερεύνηση των αιτιών που η Θεσσαλία δεν είχε την κατάλληλη αντιπλημμυρική θωράκιση, τονίζοντας πως «το ότι κάποιες Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής στο παρελθόν ήταν στην ουσία άγονες, δεν σημαίνει πως αυτό θα συμβαίνει αέναα και στο μέλλον».

Πέρα από την καθημερινότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης, η κα Γρηγοράκου ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών και η οπτική της για το «τι πάει στραβά» σε αυτόν τον τόπο δίνει μια άλλη διάσταση, ενώ μιλά για«τα ανέξοδα “ναι σε όλα” ή “όχι σε όλα”».

Θεωρείτε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση των αιτιών της ελλιπούς θωράκισης της Θεσσαλίας, μπορεί να προσφέρει πειστικές απαντήσεις ή θα είναι μια ακόμη Εξεταστική Επιτροπή χωρίς αποτέλεσμα;  

Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας βιώνουν μια καταστροφή βιβλικών διαστάσεων και δεν υπάρχει Έλληνας και Ελληνίδα που να μη ρωτά γιατί όλες αυτές οι περιοχές ήταν τόσο απροετοίμαστες στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Σε αυτό το πλαίσιο,η σύσταση Εξεταστικής και η αναζήτηση των πάσης φύσεως ευθυνών είναι επιτακτική ανάγκη. Το ότι στο παρελθόν πολλές Εξεταστικές Επιτροπές είχαν μετατραπεί σε πεδία άγονων πολιτικών αντιπαραθέσεων, ή σε παραστάσεις δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων άνευ ουσίας, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να σταματήσουμε να αξιοποιούμε αυτό το πολύτιμο κοινοβουλευτικό εργαλείο. Αντιθέτως, πιστεύω ακράδαντα πως, όσο πιο πολύ εξασκούμαστε σε αυτά τα θεσμικά εργαλεία, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στο να τα αξιοποιούμε ουσιαστικά με όρους σοβαρότητας και διαφάνειας.

Σε αυτές τις τόσο ακραίες συνθήκες που έχουμε ζήσει από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, πού εντοπίζετε τις πολιτικές ευθύνες;  

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει πως πρέπει να αποδεχτούμε ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και αναπόφευκτες καταστροφές. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι για να αποσιωπήσει τις δικές της ευθύνες. Παράλληλα, συμβάλλει στη δημιουργία μιας εξαιρετικά επικίνδυνης, μοιρολατρικής αντίληψης στην κοινωνία σχετικά με την κλιματική κρίση, που καθόλου δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις του φαινομένου.

Το κλειδί είναι η πρόληψη, που δεν μπορεί πλέον να ξεκινά όταν μπαίνει το καλοκαίρι, αλλά πρέπει να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία, προκειμένου όλοι να ξέρουν πού πρέπει να βρίσκονται και τι να κάνουν την κρίσιμη στιγμή. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τις φωτιές να σβήνουν στη θάλασσα και να αρκούμαστε στην εκκένωση των απειλούμενων περιοχών.

Σε ό,τι αφορά την κακοκαιρία «Daniel», οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι σαφείς. Το κράτος ήταν απροετοίμαστο. Υπήρξε παραδειγματική καθυστέρηση ενεργοποίησης του Στρατού, ενώ η ποιότητα των αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν μετά τον «Ιανό» ελέγχεται. Δεν είναι τυχαίο πως η χώρα μας είναι κατά συρροή απολογούμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τέτοια θέματα.

Την ώρα που η χώρα «μετράει πληγές», η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει. Υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση; 

Εδώ και δύο χρόνια παρακολουθούμε την ακρίβεια να εξαφανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, ειδικά των πιο ευάλωτων. Η κυβέρνηση αρκείται από τη μία στο να παρακολουθεί αμέτοχη το «πάρτι» των κερδοσκόπων και από την άλλη να μιλά για μία εισαγόμενη κρίση. Μια κρίση που έχει επιλέξει να την «αντιμετωπίσει» κυρίως επικοινωνιακά, με διαφόρων ειδών pass που συντηρούν τον πληθωρισμό και άρα το πρόβλημα. Σήμερα, ο μέσος καταναλωτής αδυνατεί να αντεπεξέλθει καθώς οι τιμές καλπάζουν στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στα ενοίκια, ενώ παράλληλα έχουμε υψηλότερα επιτόκια και αυξημένους φόρους κατανάλωσης. Και πολύ φοβάμαι πως, μετά την καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου, η ακρίβεια ειδικά στα τρόφιμα θα εκτιναχτεί.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει έγκαιρα συγκεκριμένες προτάσεις για ειδικά μέτρα όσο διαρκεί η ακρίβεια και για την αντιμετώπισή της, και πραγματικά ελπίζω η κυβέρνηση να τα υιοθετήσει προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες.

Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η φορολόγηση των υπερκερδών από το άνοιγμα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων (πράγμα που έχουν ήδη κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία) και οι ουσιαστικοί έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας είναι μερικές από τις προτάσεις μας.

Ως ένας νέος άνθρωπος που κάνει τα πρώτα του βήματα στην πολιτική αλλά και ως βουλευτής Περιφέρειας, τι πάει στραβά τόσα χρόνια «εκτός των τειχών» και πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; 

Νομίζω πως η γενιά μου μπαίνει στην πολιτική σε μια διαφορετική εποχή. Η οικονομική κρίση που περάσαμε έχει αλλάξει τα δεδομένα ή μας επιβάλλει να αλλάξουμε τα δεδομένα. Και αυτό που πρέπει να αλλάξουμε, αυτό που «πάει στραβά», είναι αυτή η απουσία κουλτούρας συνεννόησης και συναίνεσης ακόμη και για τα βασικά. Τα ανέξοδα «ναι σε όλα» ή «όχι σε όλα», που εξυπηρετούν μόνο το στενό κομματικό ακροατήριο των κοινοβουλευτικών κομμάτων,καθηλώνουν τη χώρα και αναβάλλουν τις αναγκαίες λύσεις. Σήμερα, η σύγχρονη πραγματικότητα απαιτεί έναν ρεαλιστικό πολιτικό λόγο, εφαρμόσιμες λύσεις και προτάσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα και σκληρή δουλειά. Αυτή είναι η πρόσκληση και το στοίχημα της γενιάς μου.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο