«Δεν έχουμε αλλεργία στην κριτική», δηλώνει ο Δημήτρης Κούβελας, τονίζοντας πως η ΝΔ έχει επιλέξει να βαδίζει σταθερά στον δύσκολο δρόμο της συνέπειας και της σκληρής δουλειάς. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π», μας μιλάει για τα προβλήματα της συμπρωτεύουσας,επισημαίνοντας ότι σύντομα η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης.

Η ΔΕΘ και η καθιερωμένη παρουσία του πρωθυπουργού έθεσαν τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος δήλωσε ότι η συμπρωτεύουσα αλλάζει όψη. Ποια είναι τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη; 

Η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε τα προηγούμενα χρόνια ότι επιλέγει τον «δύσκολο» δρόμο της συνέπειας, της σκληρής δουλειάς και των μεγάλων έργων για τη Θεσσαλονίκη. Αφήσαμε πίσω τα ανούσια ευχολόγια που κρατούσαν την πόλη στον γύψο. Στην ύφεση απαντήσαμε με ανάπτυξη. Στη στασιμότητα με καινοτομία. Στους μουσαμάδες με εμβληματικές επενδύσεις και μεγάλα έργα υποδομών. Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής και δεν επιτρέπονται εφησυχασμοί και αυταρέσκειες. Έχουμε πολλή και σκληρή δουλειά ακόμη.

Το σύγχρονο μετρό θα αποτελέσει τη νέα σπουδαία πραγματικότητα για τη Θεσσαλονίκη μέσα στο 2024. Ένα τεράστιο συγκοινωνιακό και, κυρίως, αναπτυξιακό έργο. Από τον απαξιωμένο ΟΑΣΘ περάσαμε σε πιο δυναμικές αστικές συγκοινωνίες, αλλά έχουμε ακόμη περιθώρια βελτίωσης ώστε να είναι ποιοτικότερη η καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας και επισκεπτών της πόλης. Η ανάπτυξη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι πλέον εμφανής, με άμεσο στόχο τη διασύνδεσή του με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα απαραίτητα βελτιωτικά έργα στον έκτο προβλήτα και η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών κάνουν την πόλη σπουδαίο διαμεταφορικό και εμπορευματικό κέντρο της Ευρώπης. Η Περιφερειακή οδός πρόκειται να αναβαθμιστεί με το Flyover. Ένα έργο για την ολοκλήρωση του οποίου θα χρειαστεί να δείξουμε όλοι την απαραίτητη υπομονή κι ανοχή. Αξίζει, όμως, αν αναλογιστούμε πόσο ταχύτερες και ασφαλέστερες θα γίνουν οι οδικές μετακινήσεις μας τα επόμενα χρόνια. Το μητροπολιτικό πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά θα γίνει πόλος αναψυχής, πολιτισμού, χώρος πρασίνου. Ακόμη, το νέο ογκολογικό νοσοκομείο στα δυτικά και το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο, σε συνδυασμό με το λίφτινγκ που προγραμματίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, θα μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο υψηλών παροχών υγείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, η ανάπλαση της ΔΕΘ θα αναβαθμίσει όλο το κέντρο της πόλης!

Όσον αφορά το μετρό της Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας έχουν πειστεί πως θα λειτουργήσει σύντομα ή παραμένουν καχύποπτοι;  

Η καχυποψία είναι δικαιολογημένη, όμως η ασφάλεια των επιβατών είναι πάνω απ’ όλα! Είμαστε στα όριά μας, αλλά θα αντέξουμε μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και θα αποζημιωθούμε στο τέλος. Θα συνεχίσω να πιέζω για την επέκταση του μετρό προς τα δυτικά, καθώς είναι παραπάνω από αναγκαία.

Η πρώτη απόπειρα για το μετρό είχε γίνει όταν ακόμα ο πατέρας σας ήταν δήμαρχος. Τι θυμάστε από εκείνη την περίοδο; 

Η Θεσσαλονίκη ανέδειξε δυναμικά την ανάγκη της πόλης να αποκτήσει μετρό. Η κυβέρνηση της εποχής στάθηκε απέναντι στο μεγάλο έργο και βάλθηκε να το λοιδορήσει με διάφορους καλοθελητές. Σε πείσμα όλων των πρωταγωνιστών της μεγάλης καθυστέρησης που σημειώθηκε, η «τρύπα» του Κούβελα θα αποτελέσει σύντομα το πιο σύγχρονο μετρό στην Ευρώπη.

Θα ήθελα να μας πείτε με δυο λόγια ποιο είναι το δικό σας όραμα για τη Θεσσαλονίκη;

Στόχος μου είναι η Θεσσαλονίκη να κερδίσει το στοίχημα ως μία πόλη-«πρωταγωνίστρια» στη νέα εποχή. Γίνονται πολλά, όμως έχουμε πολλή δουλειά για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, πολλές και καλές νέες δουλειές, ιδίως για τους νέους μας! Νιώθω ικανοποίηση που έχω συμβάλει σε μικρές και μεγαλύτερες νίκες για την πόλη μου. Προσωπική μου επιδίωξη είναι, όλα τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης να «τρέξουν» τουλάχιστον με ταχύτητες Αθήνας την επόμενη περίοδο!

Έχετε γεννηθεί κι έχετε μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη. Πόσο έχει αλλάξει η πόλη τα τελευταία χρόνια και τι αναμνήσεις έχετε από αυτήν από τα παιδικά σας χρόνια;  

Μεγάλωνα στη Θεσσαλονίκη την εποχή που κυκλοφορούσαμε μικρά παιδιά άφοβα. Πηγαίναμε μόνοι μας στο δημοτικό σχολείο, ενώ τα απογεύματα μαζευόμασταν για μπάλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Θυμάμαι να λέμε τα κάλαντα πόρτα-πόρτα σε όλες τις οικοδομές στο κέντρο της πόλης, χαρίζοντας στιγμές συγκίνησης ιδίως σε ηλικιωμένους. Σήμερα, ο συνωστισμός στον δημόσιο χώρο αλλά και τα υπερβολικά πολλά αυτοκίνητα στους κεντρικούς δρόμους είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ στοχευμένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως το επόμενο διάστημα θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πάταξη της ακρίβειας. Μήπως θα έπρεπε να έχει δράσει νωρίτερα η κυβέρνηση;   

Η κύρια αιτία της ακρίβειας είναι εισαγόμενη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση γονάτισαν και τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χτύπησε έγκαιρα το καμπανάκι για ευρωπαϊκές λύσεις στην ακρίβεια και την οικονομική ύφεση, ενώ κάναμε παρεμβάσεις για να ελαφρύνουν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για σχεδόν δύο χρόνια. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μάς ακολούθησαν, έστω και με καθυστέρηση. Τα διάφορα pass προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, ιδίως στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε όλους τους θετικούς δείκτες της οικονομίας! Στόχος μας να αυξάνουμε το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών με κάθε τρόπο. Η διαρκής αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, που πετυχαίνει συστηματικά η κυβέρνηση, μας δίνει αυτήν τη δυνατότητα. Παράλληλα, η Πολιτεία οφείλει να εντείνει τους ελέγχους και να εμποδίσει όσους επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν. Ακόμη, κάποιοι που απολαμβάνουν ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους να περιοριστούν σε αυτά, δείχνοντας την αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους.

Φέτος είδαμε και πάλι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και πρωτοφανείς πλημμύρες. Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας;  

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η κλιματική κρίση εντείνεται ολοένα ταχύτερα και πιο βίαια. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι mega πυρκαγιές ξεπερνούν τους ανθρώπους, τα μέσα που διαθέτουμε και τις αντοχές διάφορων υποδομών. Η βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία δεν μπορούσε να αποφευχθεί, όπως λένε οι ειδικοί. Θα μπορούσε, όμως, να αξιοποιηθεί καλύτερα η πρόγνωση του καιρού και να περιοριστούν κάποιες συνέπειες. Πρέπει να παραδεχτούμε, όμως, ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης από την επόμενη μέρα ήταν ακαριαία. Δεν έχουμε αλλεργία στην κριτική. Κάνουμε την αυτοκριτική μας, ακούμε καλόπιστες προτάσεις και διορθώνουμε λάθη. Σίγουρα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη, δεδομένου ότι αυτός ο πόλεμος θα εντείνεται τα επόμενα χρόνια. Πάντως, το 112 είναι μια σημαντική κατάκτηση και σώζει ζωές, σε πείσμα αυτών που επιχαίρουν στο κακό. Επιμένω πως η προσπάθεια είναι εθνική και είναι ανάγκη να είμαστε ενωμένοι.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί πως για κάθε φυσική καταστροφή ρίχνετε ευθύνες στην κλιματική αλλαγή και πως για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό ρίχνετε ευθύνες στην ενεργειακή κρίση. Τι απαντάτε;  

Και τα δύο είναι υπαρκτά προβλήματα που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς.Οι φυσικές καταστροφές και οι πυρκαγιές πλήττουν ολόκληρο τον πλανήτη. Η οικονομική ύφεση είναι ιδιαίτερα αισθητή πλέον, ακόμη και στην πιο ισχυρή οικονομία της Ευρωζώνης, τη γερμανική! Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ αναλαμβάνουν πάντα την ευθύνη που μας αναλογεί. Δεν κρυβόμαστε στα δύσκολα που συμβαίνουν στη χώρα μας από το 2019.

Είστε μάχιμος δικηγόρος σχεδόν 30 χρόνια. Με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ψηφίστηκε πρόσφατα, θα συγκροτηθεί και θα λειτουργήσει η Δικαστική Αστυνομία. Τι θα προσφέρει αυτό στη Δικαιοσύνη; 

Η Δικαστική Αστυνομία θα υποβοηθήσει το έργο των δικαστών και των εισαγγελέων, αναλαμβάνοντας τόσο προανακριτικά καθήκοντα, που απαιτούν ειδικές επιστημονικές γνώσεις, ενώ παράλληλα, θα φροντίζει για την τάξη και τη φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και τις επιδόσεις εγγράφων. Σήμερα, αυτά γίνονται από την Ελληνική Αστυνομία και ιδιώτες, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρακτικών δυσχερειών ή δυσλειτουργιών και την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Έτσι, πέρα από την επιτάχυνση των διαδικασιών, υπολογίζεται ότι σταδιακά θα αποδεσμευτούν έως και 2.000 αστυνομικοί που υπηρετούν στα διάφορα δικαστικά μέγαρα και θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους, κοντά στον πολίτη.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο