Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, καταθέτει τα συμπεράσματά του από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ. Θεωρεί ότι από τις τοποθετήσεις απουσίαζε η αυτοκριτική και, όπως λέει, «επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα μέσω αποσπασματικών εξαγγελιών».

Αποφεύγει να πάρει θέση για το «φαινόμενο Κασσελάκη», αλλά επισημαίνει με νόημα πως είναι «αναζωογονητικό για την ίδια τη Δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα ότι τα τρία μεγαλύτερα κόμματα υιοθέτησαν το “συμμετοχικό κεκτημένο” που εφάρμοσε για πρώτη το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου». Απαντά χωρίς περιστροφές για τις διαρροές στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και για το εάν έχει χαμηλώσει ο πήχης των προσδοκιών ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη;  

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είδαμε έναν πρωθυπουργό που δεν κυβερνά τέσσερα και πλέον χρόνια, αλλά μερικούς μήνες. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για την εντελώς ανεπαρκή διαχείριση των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα μέσω αποσπασματικών εξαγγελιών. Από αυτές ξεχωρίζω δύο: Αφενός, την υπαγωγή της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Είναι πρόσφατες οι δηλώσεις περί «πολιτικοποίησης» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και αμφισβήτησης των επιστημονικών στοιχείων για τις καμένες εκτάσεις στον Έβρο. Και αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει την ανεξαρτησία ενός επιστημονικού φορέα, την ποδηγετεί με αποτέλεσμα στην τελευταία του ανακοίνωση να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ακούσει τις απόψεις του. Αφετέρου, η ίδρυση Οργανισμού Υδάτων Θεσσαλίας. Είναι γνωστό ότι ήδη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λειτουργεί Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων. Ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει μία ακόμη δομή, η οποία θα χρειαστεί χρόνο για να θεσμοθετηθεί και να λειτουργήσει με το κατάλληλο προσωπικό, ενώ οι ανάγκες της Θεσσαλίας είναι επείγουσες. Εμείς, αντίθετα, προτείνουμε τη συγκρότηση Task Force για τη Θεσσαλία κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα αξιοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ με την απαιτούμενη διαφάνεια και ταχύτητα, ώστε να αποφευχθούν εκ νέου φαινόμενα πελατειασμού.

Σε τέτοιες ακραίες συνθήκες που έχουμε ζήσει από το καλοκαίρι, μέχρι πού εντοπίζετε τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης; 

Οι πολιτικές ευθύνες βαραίνουν ξεκάθαρα εκείνους που διαχειρίστηκαν τις φυσικές καταστροφές σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, όπου η ΝΔ δεν τόλμησε να τις αναλάβει, ομολογώντας ουσιαστικά ότι ο πολίτης είναι απροστάτευτος στις φυσικές καταστροφές. Όμως το κύριο βάρος των πολιτικών ευθυνών πέφτει στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είδε τον πολυδιαφημισμένο του νόμο για την πολιτική προστασία να καθίσταται γράμμα κενό, όπου ο ανύπαρκτος συντονισμός ήρθε να συμπληρώσει τις πάγιες ελλείψεις στον σχεδιασμό, στη στελέχωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τον αναγκαίο εξοπλισμό. Μα πάνω από όλα αποκαλύφθηκαν δύο ακόμη καίριες ευθύνες: Η αποφυγή της διαφάνειας σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων, αλλά και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, όπου για ακόμη μία φορά ο ένας έριχνε το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον.

Στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές, παρατηρήθηκαν διαρροές στελεχών προς αντίπαλους συνδυασμούς και κυρίως προς τη ΝΔ. Ταυτόχρονα διακρίνουμε μια τακτική χαμηλών τόνων. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χαμηλώσει και οι προσδοκίες;  

Ακόμη και τα προηγούμενα «δύσκολα» χρόνια, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να διατηρήσει την επιρροή του στις τοπικές κοινωνίες, επιδεικνύοντας θαυμαστή ανθεκτικότητα και κοινωνική γείωση. Πιστεύουμε βαθιά στον ακηδεμόνευτο χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην αποκέντρωση των εξουσιών. Πιστεύουμε όμως και στην κρίση των πολιτών. Όταν κάποιος παίρνει την απόφαση να εκτεθεί, πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί τις συνέπειες των επιλογών του, να δεχθεί την αξιολόγηση των μέχρι τώρα πολιτικών του πεπραγμένων από τους ίδιους τους πολίτες. Από κει και πέρα, το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη της 8ης Οκτωβρίου με όλες του τις δυνάμεις. Και κάτι τελευταίο: Μην υποτιμούμε την ανάγκη πολιτικής αξιοπιστίας. Για μας στο ΠΑΣΟΚ είναι πρωτίστως ένα αξιακό στοίχημα.

Πώς σχολιάζετε τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκακιέρα και τι εμπόδια μπορεί να φέρει στην υλοποίηση της στρατηγικής που έχει χαράξει το ΠΑΣΟΚ; 

Το ΠΑΣΟΚ, με την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του τον Φεβρουάριο του 2004 από ένα εκατομμύριο μέλη, άλλαξε εντελώς –και οριστικά– την όλη λογική λειτουργίας των κομμάτων, ανοίγοντάς τα στην κοινωνία, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον πολίτη να συμμετέχει αδιαμεσολάβητα σε μία δημοκρατική διαδικασία που τον αφορά. Το μοντέλο αυτό ανάδειξης ηγεσίας υιοθέτησαν σταδιακά η ΝΔ (2009) και ο ΣΥΡΙΖΑ (2022). Είναι άκρως αναζωογονητικό για την ίδια τη Δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα, ότι τα τρία μεγαλύτερα κόμματα υιοθέτησαν το «συμμετοχικό κεκτημένο», το οποίο πια είναι πραγματικότητα. Από κει και πέρα, από θέση αρχής δεν σχολιάζω τα εσωτερικά των άλλων κομμάτων, ούτε επιμέρους πρόσωπα. Με την εκλογή της νέας ηγεσίας στις 24 Σεπτεμβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να βγάλουμε ως ΠΑΣΟΚ τα συμπεράσματά μας.

 

 Συνέντευξη  στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο