Ένας από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς για ξένους αγοραστές  ακινήτων έχει μεταβληθεί η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ένας στους δύο ξένους αγοραστές ακινήτων την επιλέγουν με σκοπό την επένδυση, ενώ ένας στους πέντε προχωρά σε αγορά για ιδιοκατοίκηση.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από τη σχετική έρευνα της RE/MAX Ελλάς, του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίδιας έρευνας, που καταγράφουν το προφίλ των ξένων αγοραστών στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η εθνικότητα και η ηλικία τους, η αξία και το είδος των ακινήτων που επιλέγουν.

Ανάμεσα στις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών στην Ελλάδα κατατάσσεται το Ισραήλ, κατακτώντας την πρώτη θέση, και ακολουθούν η Κίνα και η Γερμανία στη δεύτερη και την τρίτη θέση, αντίστοιχα. Η πεντάδα ολοκληρώνεται με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Αγορές καταγράφηκαν και από άλλες χώρες, με επικρατέστερες –από εκείνες της ΕΕ– την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες εκτός ΕΕ.

Ο «χάρτης»

Μεγάλη ζήτηση υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία, ενώ στη Νότια οι περισσότερες αγορές ήταν από το Ισραήλ, την Κίνα, τη Γερμανία και τον Λιβάνο. Σε Ιόνιο και Κρήτη, έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από Άγγλους, Γερμανούς, Ολλανδούς, Γάλλους και Ισραηλινούς.

Στην Αττική, η τάση φαίνεται να διαφοροποιήθηκε συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, φέρνοντας την Κίνα στην πρώτη θέση, το Ισραήλ στη δεύτερη, ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες και από χώρες της Μέσης Ανατολής (ΗΑΕ, Λίβανος, Ιράν, Συρία) αλλά και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX Ελλάς, στο ηλικιακό προφίλ των ξένων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα ξεχωρίζουν δύο ομάδες: Η πρώτη, με τα μεγαλύτερα ποσοστά, αφορά το ηλικιακό εύρος 41-50 ετών σε ποσοστό 37% και η δεύτερη, σε ποσοστό 36%, όσους είναι ηλικίας 51-60 ετών. Ξένοι αγοραστές ακινήτων άνω των 61 ετών εκπροσωπούν το 16% του συνόλου, ενώ οι κάτω των 40 ετών ήταν μόλις 11 στους 100.

Τι πληρώνουν

Σύμφωνα με την αναλυτική καταγραφή των ακινήτων που προτίμησαν οι ξένοι αγοραστές, στα 33 από τα 100 ακίνητα η αξία τους κυμαινόταν κάτω από τα 100.000 ευρώ. Το 28% αφορά αξίες ακινήτων μεταξύ 200.001 και 300.000 ευρώ, ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμάνθηκε και η κατηγορία ακινήτων από 100.001 έως 200.000 ευρώ (27%). Τα ακριβότερα ακίνητα αξίας άνω των 300.001 ευρώ προτιμήθηκαν σε μικρότερο βαθμό, εκπροσωπώντας το 12% επί του συνόλου.

Βάσει των στοιχείων της συγκεκριμένης έρευνας, τα διαμερίσματα αποτέλεσαν την πιο δημοφιλή επιλογή για τους ξένους αγοραστές σε ποσοστό 46%, με αμέσως επόμενη τις μονοκατοικίες σε ποσοστό 24%. Οι μεζονέτες συγκεντρώνουν το 10%, τα αγροτεμάχια το 8%, τα οικόπεδα το 7% ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα δεν φαίνεται να προτιμήθηκαν ιδιαίτερα, καθώς αφορούν μόλις το 5% του συνόλου των αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν.

Τα ακίνητα στην Ελλάδα αποτελούν και ασφαλείς επενδυτικές επιλογές για τους ξένους αγοραστές. Μία στις δύο αγορές ακινήτων γίνεται με σκοπό την επένδυση (49%), ποσοστό 22%, ενώ ακολουθεί η ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό 20%.

«Έκρηξη» στην κτηματαγορά

«Έκρηξη» στην κτηματαγορά αναμένεται τον Οκτώβριο, καθώς η κυβέρνηση δρομολογεί όλες τις παρεμβάσεις που περιμένουν εδώ και καιρό οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το νέο πακέτο που επηρεάζει, άμεσα και έμμεσα, τα ακίνητα περιλαμβάνει τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες σε περιοχές όπου οι δήμοι έχουν υποβάλει ενστάσεις και την επέκταση των τιμών σε περισσότερες από 2.167 περιοχές της χώρας, που παραμένουν εκτός συστήματος. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα «μοιράσει» τίτλους ιδιοκτησίας σε καταπατημένες εκτάσεις και ακίνητα, ενώ θα θέσει σε πλήρη εφαρμογή τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτων, ανοίγοντας πλήρως τον δρόμο για μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές.

Χρονολογικά τα μέτρα ξεκινούν στις αρχές φθινοπώρου, με τις αιτήσεις για την απόδοση των καταπατημένων στους σημερινούς ιδιοκτήτες. Τον Νοέμβριο θα λειτουργήσει υποχρεωτικά ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτων, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα δρομολογηθούν και οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες για να πιάσουν τους φόρους του 2024!

Από την «κρησάρα» της αρμόδιας επιτροπής που έχει ορίσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περνούν αυτήν την περίοδο οι ενστάσεις που κατέθεσαν σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας, ζητώντας τη μείωση των αντικειμενικών αξιών (που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022). Όσο περνάει μάλιστα ο χρόνος, ανοίγει και η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι τιμές πώλησης κινούνται έως και δύο φορές πάνω από τις αντικειμενικές αξίες. Αυτό περιπλέκει τις εισηγήσεις των εκτιμητών, που πρέπει να αναπροσαρμόζουν τα δεδομένα.

Οι μισοί σχεδόν δήμοι της χώρας, και συγκεκριμένα το 44%, ζήτησαν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ή ακόμα και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2018. Μόνο ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας.

 

του Φώτη Ελιμιώτη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο