«Οι πολίτες επιλέγουν τους αυτοδιοικητικούς, εάν είναι τα έργα τους ορατά και μετρήσιμα», δηλώνει στο «Π» ο βουλευτής Διονύσης Χατζηδάκης, τονίζοντας πως στην Αυτοδιοίκηση τα προβλήματα πρέπει να λύνονται εδώ και τώρα.

Ο ίδιος επί 17 χρόνια υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και σε αυτές τις εκλογές έλαβε την εντολή από τον πρωθυπουργό να επιλέξει (ως Γραμματέας Αυτοδιοίκησης) τους κατάλληλους ανθρώπους για τις κατάλληλες θέσεις.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, δίνοντας «χρίσματα» στους υποψηφίους, πολιτικοποίησε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τι απαντάτε;

Πολιτικοποιήσαμε τις 13 περιφέρειες και 3 μεγάλους δήμους, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Αντιλαμβάνεστε, βέβαια, ότι μας κατηγορούν για κάτι που πάντα συνέβαινε και για κάτι που και οι ίδιοι κάνουν. Η λογική της πολιτικοποίησης των περιφερειών, πάντως, έχει να κάνει με την ανάγκη της καλύτερης συνεργασίας των περιφερειαρχών με την Κεντρική Κυβέρνηση.Ο σκοπός είναι να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι πολιτικές της κυβέρνησης σε όλες τις περιφέρειες και σε καθεμία ξεχωριστά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της, για να επιτευχθούν, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ο εκσυγχρονισμός και η πρόοδος της χώρας μας.

Τι συμπεράσματα βγάζετε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές; 

Το συμπέρασμα είναι ότι μετά τις εθνικές εκλογές και αυτοδιοικητικά, τόσο στον α’ όσο και στον β’ βαθμό, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πολύ ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών.

Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση ήταν να αλλάξει τον νόμο της απλής αναλογικής στους δήμους, που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση την επόμενη πενταετία;

Η Αυτοδιοίκηση πλέον θα λειτουργεί για τα 5 επόμενα χρόνια και θα μπορεί να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο της. Να σημειώσω εδώ ότι είναι ευτύχημα που μπορέσαμε και σώσαμε σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την προηγούμενη τετραετία από τις δυσλειτουργίες που δημιούργησε το σύστημα της «απλής αναλογικής» του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό χάρη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας και των πρώην υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και Μάκη Βορίδη. Νομοθέτησαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις τότε. Με τον νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση της ενισχυμένης αναλογικής,που φέραμε ως κυβέρνηση και ψηφίσαμε, ο δήμαρχος εκλέγεται για 5 χρόνια με 43%, έχει τον έλεγχο των 3/5 του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά συνέπεια την ευθύνη των πεπραγμένων του. Πλέον θα κρίνεται από την αποτελεσματικότητά του, την εργατικότητά του, την επιμέλειά του. Ήταν επιτακτική ανάγκη, να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά, στο μπάχαλο, στην ακυβερνησία στους δήμους, στο καθεστώς ομηρίας των δημάρχων και στο φαινόμενο της κομματικής διαπλοκής. Τα ίδια βεβαίως ισχύουν και για τις περιφέρειες.

Είστε ο άνθρωπος που ο πρωθυπουργός επιστράτευσε από την πρώτη στιγμή στον αγώνα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ποια ήταν η στρατηγική που ακολουθήσατε;

Ως γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τους Γενικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Σμυρλή, Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Παύλο Μαρινάκη, Γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη, Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού Αθανάσιο Νέζη και την Ομάδα Εκλογικού Αγώνα, είχαμε πρώτιστη προτεραιότητα να επιλέξουμε τους κατάλληλους ανθρώπους για τις κατάλληλες θέσεις.Αυτή ήταν και η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί, για όλους εμάς, το κύριο μέλημα είναι με τους κατάλληλους ανθρώπους η Αυτοδιοίκηση να μπορεί να επιτελεί το έργο της, δηλαδή να ρυθμίζει, να διευκολύνει και να βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, για να προοδεύουν ο τόπος και η χώρα.

 Βρίσκεστε σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή;

To μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες είναι το θέμα της ακρίβειας στην αγορά, στα καύσιμα, στα προϊόντα, στην ενοικίαση ακινήτων.

Δημιουργήθηκε και διογκώθηκε το πρόβλημα, λόγω κυρίως της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και του συνεχιζόμενου πολέμου, αμέσως μάλιστα μετά τη δίνη της πανδημίας.Προσπάθησε η κυβέρνηση να στηρίξει την αγορά και ιδιαίτερα τους ευάλωτους οικονομικά πολίτες με διάφορα στοχευμένα μέτρα.Στον Νότιο Τομέα, για παράδειγμα, διέθεσε πάνω από 270 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καταστημάτων εστίασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Εκτιμώ ότι, σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, το κατάφερε.Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα μας προξενήσει η εξέλιξη της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Σε αυτά όλα προστίθεται η κλιματική αλλαγή με τα έντονα καιρικά φαινόμενα,που δυστυχώς έχουν κάνει πια την εμφάνισή τους και στη χώρα μας. Αυτά έχουν ήδη σημαντικές και δραματικές συνέπειες στη ζωή όλων μας.Με λίγα λόγια, τα προβλήματα που κυριαρχούν στους πολίτες είναι αυτά της ακρίβειας και της ψυχικής υγείας.

Γνωρίζω καλά πως τον τελευταίο καιρό έχετε «οργώσει» την επικράτεια κι έχετε κάνει πολλά χιλιόμετρα ενόψει των εκλογών. Από πού αντλείτε τη δύναμη για αυτόν τον «μαραθώνιο»; 

Γιατί αυτό που κάνω το πιστεύω.Γιατί,επίσης, με συλλογικότητα υποστηρίξαμε ανθρώπους που διακρίθηκαν και διακρίνονται για την αξιοσύνη τους, τις γνώσεις τους, την ανθρωπιά τους, αλλά και δοκιμασμένους και αποτελεσματικούς στο έργο τους αυτοδιοικητικούς.

 Με ποια κριτήρια ψηφίζουν οι πολίτες τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες;

Να ξέρετε ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν και επιλέγουν τους αυτοδιοικητικούς,εάν είναι τα έργα τους ορατά και μετρήσιμα αφενός και αφετέρου εάν λύνουν τα ατομικά και συλλογικά προβλήματα,χωρίς να τους κοροϊδεύουν με τη συνήθη απάντηση «άσε και θα δούμε». Πρέπει τα προβλήματα να λύνονται εδώ και τώρα. Να απαντάμε στους δημότες, ότι αυτό λύνεται ή αυτό δεν λύνεται. Δηλαδή το «ναι» να είναι «ναι» και το «όχι» να είναι «όχι».

Αρκετοί σάς αποκαλούν «άρχοντα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πόσα χρόνια την έχετε υπηρετήσει;

Δεν είμαι άρχοντας και ο τίτλος «άρχοντας» δεν με εκφράζει. Πάντοτε προσπαθούσα και προσπαθώ να κινηθώ με λογική και ευαισθησία προς τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους.Τέσσερις τετραετίες, 17 χρόνια συνολικά, σε περιόδους που ήταν πολύ πολιτικοποιημένα τα θέματα της Αυτοδιοίκησης.Από αυτά τα 17 χρόνια, τα 12 ήταν με αντίθετες κυβερνήσεις και δεν θα ξεχάσω το ότι ο κ. Τσίπρας με είχε αποκαλέσει «βλαχοδήμαρχο».

Έχετε μετρήσει σε πόσες εκλογές έχετε συμμετάσχει στην πολιτική σας διαδρομή;

Πέντε φορές σε αυτοδιοικητικές εκλογές και δύο φορές σε εθνικές, ως βουλευτής. Πάντα με επιτυχίες, χωρίς ποτέ να κάνω επαιτεία ψήφων, αλλά πιστεύοντας ότι ασχολούμαι με τα κοινά για να προσφέρω και όχι για κοινωνική καταξίωση και πλουτισμό. Το μόνο περιουσιακό μου στοιχείο είναι ένα αυτοκίνητο 20 χρόνων και η σύνταξή μου. Δεν έχω ούτε σπίτια, ούτε εξοχικά, ούτε πλεούμενα, γιατί δεν τα χρειάζομαι. Θέλω μόνο την υγεία μου και η οικογένειά μου να είναι σεβαστή και καταξιωμένη στη συνείδηση του κόσμου.

 Ποια εκλογική αναμέτρηση έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη σας;Και ποια εκλογική μάχη ήταν η δυσκολότερη;

Όταν κατέβηκα, για πρώτη φορά, για δήμαρχος στο Παλαιό Φάληρο.Τότε δεν γνώριζα κανέναν κομματικό σε τοπικό επίπεδο.Τους είχα όλους απέναντί μου και μάλιστα με χαρακτήριζαν ως «αλεξιπτωτιστή» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.Μετά που εκλέχτηκα, όλοι ήθελαν να είναι και ήταν συνεργάτες μου, γιατί διαπίστωσαν ότι ήμουν ο πιο κατάλληλος για να διοικήσω τον δήμο.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο