Στον χώρο φιλοξενίας στην Πάφο, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ, μεταφέρθηκαν περίπου 100 υπήκοοι ξένων χωρών, κυρίως Αμερικανοί, με δύο λεωφορεία από το λιμάνι της Λεμεσού, όπου κατέφθασαν με κρουαζιερόπλοιο από την Χάιφα.

Στο λιμάνι Λεμεσού κατέπλευσε τα ξημερώματα το κρουαζιερόπλοιο Rhapsody of the Seas, μεταφέροντας από το Ισραήλ 159 ξένους υπηκόους, στην πλειοψηφία τους Αμερικανούς ωστόσο κάποιοι εξ αυτών αναχώρησαν για τις χώρες τους, έχοντας εξασφαλίσει θέσεις σε πτήσεις αεροπορικών εταιρειών, ενώ οι υπόλοιποι 100 περίπου μεταφέρθηκαν γύρω στις 11:00 στην Πάφο.

Οι σχετικές προετοιμασίες για την προσωρινή διαμονή και σίτισή τους έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις της στο αεροδρόμιο Πάφου η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Χαρά Λαζάρου ανέφερε στους δημοσιογράφους πως είχαν άφιξη ατόμων από το Ισραήλ και πως η Πολιτική Άμυνα σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών οργανώθηκαν για τη διακίνηση των αφιχθέντων ατόμων, για τη διατροφή και τη διαμονή τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κυρία Λαζάρου ανέφερε πως «προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό για να φτάσουν σώοι και ασφαλείς πίσω στις χώρες τους όλοι οι αφιχθέντες από το Ισραήλ και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της κάθε χώρας και τις αρχές των λιμανιών και των αεροδρομίων».

Εν τω μεταξύ, «Η επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι που μας ανησυχεί» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης ενώ ανέφερε ότι θα μεταφέρει και μηνύματα από ηγέτες της περιοχής στους Ευρωπαίους εταίρους κατά τη σημερινή έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Ο ίδιος, έχει αναφέρει ότι διατηρούνται άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη «και ό,τι μπορούμε να πράξουμε πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερες προσφυγικές ροές, κάτι που θα αναφέρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Φυσικά εάν προκύψει ανάγκη θα δούμε την κατάσταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν ένα θέμα που συζήτησα και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο οποίος ανησυχεί για την ίδια την Αίγυπτο. Είναι μια χώρα με 7 εκατομμύρια μετανάστες και μάλιστα μια χώρα πρότυπο. Δεν βλέπουμε να φεύγει κανείς από την Αίγυπτο», ανέφερε.