Για έναν ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο που θα προχωρήσει με ενότητα στις συνεδριακές διαδικασίες του και στην επόμενη μέρα, αγκαλιάζοντας τα χιλιάδες νέα μέλη που εντάχθηκαν στις γραμμές του το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας χθες το βράδυ στο «Kontra Channel», στον απόηχο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

«Η εισήγηση κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τα μέλη του οργάνου, ο στόχος όμως είναι να καλύπτει και τον κόσμο του κόμματος που δεν συμμετείχε στη σημερινή διαδικασία -και νομίζω ότι τον καλύπτει», είπε ερωτηθείσα για την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το κατά πόσο κάλυψε τα μέλη της ΠΣ. «Αυτό που οδηγεί το λόγο του Στέφανου Κασσελάκη είναι το τι πραγματικά αισθάνεται ο ίδιος ο κόσμος, η μεγάλη πλειοψηφία που τον κατέστησε πρόεδρο του κόμματος, αλλά και η μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει απαιτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ του παρόντος και του μέλλοντος», τόνισε. Σημείωσε ότι με την εισήγησή του «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απηύθυνε ένα κάλεσμα στα μέλη να κάνουν δική τους υπόθεση το παρόν και το μέλλον του κόμματος».

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σήμερα ένα ενιαίο κόμμα, η κ. Αυγέρη ανέφερε: «Από την πλευρά μου εκπροσωπώ τον όλο ΣΥΡΙΖΑ, έναν ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο επιδιώκει να παραμείνει ενωμένος, αλλά και έναν ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να είναι αυτόνομος κυβερνητικά». «Αυτό είναι ένα δεύτερο μήνυμα από τη σημερινή διαδικασία, στόχος είναι η πληθυντική Αριστερά, η Αριστερά της πρόσθεσης και όχι της αφαίρεσης. Και νομίζω ότι ο πρόεδρος, ο Στέφανος, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να γίνει πράξη», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι «αυτό βέβαια δεν είναι μια υπόθεση μεταξύ δύο πλευρών, δεν είναι ένα ταγκό για δύο όπως ειπώθηκε. Είναι ένας χορός που απευθύνεται σε πολλούς, ένας κυκλικός χορός. Αυτό ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τις προοδευτικές δυνάμεις».

Όσον αφορά στο χρόνο πραγματοποίησης του συνεδρίου του κόμματος, που προσδιορίστηκε από τον κ. Κασσελάκη στα τέλη Φεβρουαρίου, σχολίασε ότι «αυτό σχετίζεται με το χρόνο που απαιτείται για να γίνουν τα περιφερειακά συνέδρια, όπως προτάθηκε στη σημερινή εισήγηση του προέδρου». Είπε ότι η πραγματοποίηση συνεδρίων σε κάθε περιφέρεια της χώρας είναι και κοινωνική απαίτηση και πως «το έδειξε και η διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών». «Πρέπει να πάμε να ακούσουμε τους ανθρώπους στις περιφέρειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τεράστιες οικολογικές καταστροφές, που αντιμετωπίζουν σήμερα την έλλειψη πόρων και τις απεντάξεις από έργα εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης -την ίδια στιγμή που η ίδια κυβέρνηση αφήνει αδιάθετα κονδύλια. Να ακούσουμε τον κόσμο σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλη αποβιομηχάνιση, πλήττονται από τη φτώχεια, την ανεργία, την κρίση της στέγης», σημείωσε.

Η κ. Αυγέρη ανέφερε ότι «την ίδια στιγμή, επειδή ενδυναμώνονται εργαλεία του κόμματος, που είχαν ήδη ξεκινήσει από την περίοδο του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο isyriza, χρειάζεται λίγος χρόνος για να μπορέσει αυτός ο κόσμος να ενσωματωθεί. Μιλάμε για 40.000 καινούρια μέλη». Πρόσθεσε ότι «ο κόσμος αυτός πρέπει να έρθει στις οργανώσεις, να καταθέσει την άποψή του για το πώς θέλει το κόμμα, να συμμετάσχει σε ομάδες θεματικές. Αυτό δεν είναι ένα “μοναχικό πιάτο”, είναι μια ανοιχτή διαδικασία. Και αυτό είναι Δημοκρατία, αυτό είναι Αριστερά».

Στο ερώτημα αν οι διαφορετικές απόψεις είναι αποδεκτές από τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «σήμερα είδαμε έναν Στέφανο Κασσελάκη που επί 6 ώρες άκουγε όλες τις διαφωνίες, όλες τις ενστάσεις, έναν πρόεδρο που επιζητά τις συναινέσεις». «Οι διαφορετικές απόψεις ακούγονται ελεύθερα, βγαίνουν μάλιστα συχνά στη δημοσιότητα και αυτό σίγουρα δεν είναι χαρακτηριστικό ενός μη δημοκρατικού κόμματος», σχολίασε. Σε αντίθεση, όπως είπε, με όσα συμβαίνουν στο κυβερνών κόμμα. «Ο κ. Μητσοτάκης άφησε τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εκτοξεύουν εκβιασμούς και απειλές προς τους πολίτες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έβαλε τους υπουργούς του να κάνουν τη “βρώμικη” δουλειά και τώρα τους αδειάζει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εξηγήσει, για παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προεκλογικά δεν έκανε καλά τη δουλειά του όταν προέβαινε σε εκβιασμούς και άρα θα απομακρυνθεί από τη θέση του, ή αν απλώς εξέφραζε τις θέσεις του πρωθυπουργού».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο επικείμενης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «τη συζήτηση αυτή την άνοιξαν στελέχη που δεν έχουν κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο στο κόμμα, οποιοσδήποτε σύντροφος έχει δικαίωμα να λέει την άποψή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εκφράζει την επίσημη γραμμή». Τόνισε ότι «αυτό που σίγουρα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να συμβάλει στη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, σε πολλές περιπτώσεις, τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών» και πως «το εκλογικό αποτέλεσμα σήμανε μια ρωγμή στη μονοκρατορία Μητσοτάκη και μια μεγάλη ρωγμή στο αντι-σύριζα μέτωπο». Η κ. Αυγέρη υποστήριξε ότι «αυτό πρέπει να πιστωθεί και στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος από το βράδυ της πρώτης Κυριακής βγήκε ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους, και είπε ότι στο δεύτερο γύρο πρέπει να στηρίξουμε όλους τους προοδευτικούς υποψηφίους». Πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να απόσχει από αυτή τη διαδικασία αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία και βγήκε μπροστά» και πως «το αποτέλεσμα, ειδικά στη Θεσσαλία, και η ανατροπή που έγινε, έχει σε μεγάλο βαθμό την υπογραφή του Στέφανου Κασσελάκη».