Σε απελπισία, οι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται αποκλεισμένοι στη Γάζα περιμένουν τα φορτηγά με τη βοήθεια που υποσχέθηκαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Αίγυπτος, κατά την 13η ημέρα ενός φονικού πολέμου που συνεχίζεται παρά την έντονη διπλωματική δραστηριότητα.

Το Ισραήλ συνέχισε σήμερα να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που τα κομβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια που αναμένεται να περάσουν στον θύλακα όπου ζουν 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, βρίσκονται αποκλεισμένα εδώ και μέρες στην άλλη πλευρά των συνόρων του με την Αίγυπτο, στο σημείο διέλευσης της Ράφα, που είναι το μοναδικό που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Πηγαίνοντας αυτοπροσώπως χθες, Τετάρτη, στο Ισραήλ, που επλήγη από μια άνευ προηγουμένου σε φόρο αίματος μεταξύ των πολιτών επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν βεβαίωσε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, με τον οποίο είχε μόλις συναντηθεί, “δέχθηκε” να “επιτρέψει σε έως και 20 φορτηγά να διασχίσουν” τα σύνορα για να μεταφέρουν αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Σχεδόν 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί και δεν έχουν νερό, τροφή ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μετά την πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ στις 9 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία βρισκόταν ήδη υπό αποκλεισμό από ξηράς, θαλάσσης και αέρος από τότε που η Χαμάς ανέβηκε εκεί στην εξουσία, το 2007.

Στο Ισραήλ, πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ενώ ο αριθμός των ομήρων που απήγαγαν οι μαχητές της αναθεωρήθηκε σήμερα προς τα πάνω σε 203.

Στη συνοριακή διάβαση της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα, Αιγύπτιοι επισκεύαζαν σήμερα τις ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς προκειμένου να περάσουν τα φορτηγά με τη βοήθεια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το AFP, ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί εκεί σήμερα το πρωί ελπίζοντας ότι θα ξανανοίξει το μεθοριακό πέρασμα.

 

– “Είμαστε έτοιμοι” –

“Είμαστε έτοιμοι με τις τσάντες μας”, δήλωσε ο 40χρονος Μοχάμεντ, ο οποίος εργάζεται για ιταλικό ίδρυμα και περιμένει εδώ και τρεις ημέρες με την οικογένειά του να μπορέσει να περάσει τα σύνορα.

“Θέλουμε να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα φορτηγά. Υπάρχουν εκεί, νομίζω, περίπου 150”, δήλωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο σημείωσε ότι η είσοδος ενός δεύτερου κομβόι θα εξαρτηθεί επίσης από το πώς θα γίνει η διανομή του πρώτου φορτίου. Με απλά λόγια “αν η Χαμάς (την) κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει (σ.σ.: των φορτηγών) να περάσουν (…) τότε αυτό θα τελειώσει”, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, στην διάρκεια ενδιάμεσης στάσης του στη Γερμανία κατά το ταξίδι της επιστροφής του στην Ουάσινγκτον.

Η βοήθεια πρέπει να είναι “ουσιαστική”, της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, και θα πρέπει να είναι ασφαλής, δήλωσε επίσης χθες ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση έκτακτων ανθρωπιστικών καταστάσεων.

Απόψε, ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς από τον Λευκό Οίκο σε μια προσπάθεια να τους συσπειρώσει ώστε να στηρίξουν το Ισραήλ και την Ουκρανία.

Χθες είχε δηλώσει από το Τελ Αβίβ ότι η αντίπαλη πλευρά φέρει την ευθύνη για το αιματηρό πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας Άχλι Άραμπ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς επέρριπταν ο ένας στον άλλον την ευθύνη.

Το πλήγμα αυτό προκάλεσε τουλάχιστον 471 θανάτους μεταξύ εκτοπισμένων από την σύγκρουση που είχαν βρει καταφύγιο στον περίβολο του νοσοκομείου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχει η Χαμάς. Ίσως πολύ λιγότερους, δήλωσε ωστόσο ευρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών που ρωτήθηκε από το AFP.

“Δεν υπάρχουν 200 ή 500 θάνατοι, αλλά μάλλον μερικές δεκάδες, ίσως μεταξύ 10 και 50”, δήλωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Τζόναθαν Κόνρικους, αμφισβήτησε επίσης τον αριθμό των 471 νεκρών που ανακοίνωσε η Χαμάς. “Πού είναι όλα τα πτώματα;”, είπε.

Οι φωτογραφίες και βίντεο του AFP δείχνουν δεκάδες πτώματα τυλιγμένα με σημαίες, σε σάκους για πτώματα ή καλυμμένα με κουβέρτες.

“Βάσει των πληροφοριών που είχαμε μέχρι τώρα, φαίνεται ότι (το πλήγμα στο νοσοκομείο Άχλι Άραμπ) ήταν αποτέλεσμα ρουκέτας που ξέφυγε από τον έλεγχο και ερρίφθη από τρομοκρατική οργάνωση στη Γάζα”, δήλωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος βεβαίωσε ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία που προέρχονται από το Πεντάγωνο.

 

Αποδείξεις

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διαθέτει “αποδείξεις” για το ότι ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή οργάνωση, για το πλήγμα στο νοσοκομείο.

Στηριζόμενος σε φωτογραφίες, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ότι “δεν πρόκειται για ισραηλινή βόμβα διότι δεν υπάρχει κρατήρας στις φωτογραφίες”.

Σύμφωνα με τον Ισλαμικό Τζιχάντ, συμμαχική οργάνωση της Χαμάς, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, βόμβα που ερρίφθη από αεροσκάφος του ισραηλινού στρατού προκάλεσε την τραγωδία στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στον αραβικό κόσμο εκφράζοντας την οργή τους για την τραγωδία αυτή, την οποία αυτοί απέδωσαν στο Ισραήλ, παρά τη διάψευσή του.

Σημαντικές διαδηλώσεις έγιναν στο Αμμάν, την Τύνιδα, την Βηρυττό, τη Δαμασκό κι άλλες πρωτεύουσες, όπως η Μανάμα, μετά το πλήγμα αυτό που πυροδότησε αιτήματα για τη διοργάνωση “Ημέρας Οργής” στον αραβικό κόσμο.

Την ίδια ώρα πολλές χώρες κινητοποιήθηκαν για να αποφευχθεί μια περιφερειακή διάχυση της κρίσης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μετέβη σήμερα στο Ισραήλ, πρώτο σταθμό περιφερειακής περιοδείας του, για να απευθύνει έκκληση να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του πολέμου.

Από το Πεκίνο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Αιγύπτιο πρωθυπουργό ότι η χώρα του επιθυμεί “να εργαστεί με την Αίγυπτο” καθώς η Κίνα θέλει να “φέρει περισσότερη βεβαιότητα και σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο”.

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν επίσης τον ερχομό στο Κάιρο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν εδώ και μέρες για τον κίνδυνο “ανθρωπιστικής καταστροφής” στη Γάζα.

Η ένταση παραμένει επίσης μεγάλη στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την σιιτική λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ, όπως και στην Δυτική Όχθη, όπου 64 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 18 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.