Έρχεται νομοθετικό πλαίσιο για να μπει «φρένο» στην ασυδοσία των funds και των servicers, με μεγαλύτερες διαγραφές οφειλών

«Καθαρούς» λογαριασμούς με τα funds και τους servicers, στο σκέλος των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών, και πιο ελκυστικό πλαίσιο υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τα απανωτά περιστατικά εκβιασμών προς δανειολήπτες, οι οποίοι είτε έχουν πληρώσει είτε δεν μπόρεσαν να καταβάλουν μία δόση, έχουν σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο διαπιστώνει πολλές… ταρζανιές από την πλευρά των funds και όσων διαχειρίζονται απαιτήσεις. Ενδεικτικά, για την καθυστέρηση δόσης ύψους 230 ευρώ, οφειλέτης κλήθηκε να εξοφλήσει το σύνολο του ποσού της οφειλής, το οποίο ξεπερνούσε τα 30.000 ευρώ! Σε άλλη περίπτωση, δανειολήπτες έχουν εξοφλήσει την οφειλή τους και οι εταιρείες τούς ζητούν επιπλέον χρήματα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου δεν δίνονται αποδείξεις για την εξόφληση των οφειλών και μετά τα «κοράκια» ζητούν από τους οφειλέτες να πληρώσουν αυτά που δεν χρωστούν!

Δεκάδες καταγγελίες

Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η έννοια της πίστης και οι οφειλέτες να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία για ένα κομμάτι ψωμί, το υπουργείο φαίνεται αποφασισμένο να εφαρμόσει ακόμη πιο αυστηρές διατάξεις, προκειμένου να προστατευτούν οι δανειολήπτες. Μάλιστα, έχουν αποσταλεί δεκάδες καταγγελίες τόσο στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή, όσο και στα συναρμόδια υπουργεία, με κραυγαλέες περιπτώσεις κατάχρησης εις βάρος των οφειλετών. Για τον λόγο αυτόν, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμη πιο αναλυτικούς κανόνες συνεργασίας των servicers με τους οφειλέτες, οι οποίοι θα είναι ίδιοι με τους αντίστοιχους που ισχύουν για τις εισπρακτικές εταιρείες.

Τα funds και οι διαχειριστές απαιτήσεων θα πρέπει να παρέχουν αναλυτική πληροφόρηση προς τους δανειολήπτες για την αγορά του δανείου από την τράπεζα, ενώ θα τηρείται αρχείο και θα υπάρχει δίκαιη μεταχείριση ανάλογα με το είδος του δανείου (στεγαστικό, καταναλωτικό ή επιχειρηματικό). Αν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας, τότε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων προς τους παραβάτες. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μπει τέλος στην ασυδοσία που επιδεικνύουν σήμερα πολλά funds και διαχειριστές απαιτήσεων, οι οποίοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τα κενά του νόμου.

Τι αλλάζει

Με σημαντικές βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ώστε να μεγαλώσει η περίμετρος για τους υπό προστασία δανειολήπτες, η κυβέρνηση θα ορθώσει από εδώ και πέρα πιο υψηλό τείχος προστασίας, ορίζοντας με πιο ξεκάθαρο τρόπο τις υποχρεώσεις τους, αλλά και τα όρια που δεν μπορούν να υπερβούν τα funds και οι διαχειριστές απαιτήσεων.

Το μείζον ζήτημα σε πρώτη φάση είναι η βελτίωση του αλγορίθμου που λαμβάνει υπ’ όψιν τα δεδομένα του προφίλ κάθε δανειολήπτη, ενώ θα τίθενται πιο ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε αυτός να κάνει αποδεκτή τη ρύθμιση που θα του προτείνεται και να μην απορρίπτεται, όπως συμβαίνει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ειδικότερα της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, είχαν ευτυχή κατάληξη οι υποθέσεις 8.804 οφειλετών, για συνολικό ύψος οφειλών 3,26 δισ. ευρώ. Μόνο τον Σεπτέμβριο έκλεισαν με επιτυχία 856 ρυθμίσεις, που αντιστοιχούν σε δάνεια 290 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, είναι πολύ υψηλός και ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, καθώς αυτές στο τέλος Σεπτεμβρίου είχαν διαμορφωθεί σε 3.628.

Το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη ανταπόκριση από την πλευρά των οφειλετών δημιουργεί αισιοδοξία στο υπουργείο, το οποίο, βλέποντας τις… αρρυθμίες που έχουν δημιουργηθεί, θα προωθήσει ένα ακόμη πιο ευέλικτο και φιλικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των χρεών. Το νέο πλαίσιο αναμένεται να περιλαμβάνει και πρόταση προς τον δανειολήπτη για ακόμη μεγαλύτερη διαγραφή της οφειλής του, όταν η αξία του δανείου υπερβαίνει σημαντικά την αξία του ακινήτου.

Για βιώσιμη λύση

Η σχετική ρύθμιση έχει ως στόχο να «δέσει» τον οφειλέτη ώστε να καταστεί βιώσιμη η τελική λύση, ενώ οι εταιρείες διαχείρισης δανείων έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μία επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα. Πιο συγκεκριμένα, για να είναι ακόμη πιο βιώσιμη η ρύθμιση, έχουν ζητήσει την καταβολή ενισχυμένης προκαταβολής από την πλευρά του δανειολήπτη, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη μη εξυπηρέτησή της.

Εκτός των παρεμβάσεων για τον εξωδικαστικό αλλά και το πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις δανειοληπτών – servicers, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης των «κόκκινων» δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα, καθώς και τη δημιουργία νέων προϊόντων χρηματοδότησης. Τέλος, θα επεκταθεί το σχέδιο «Ηρακλής» και για τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν συσσωρευτεί σε μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ αναμένονται βελτιώσεις και για τη λειτουργία του φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση ακινήτων με ενοικίαση αυτών σε ευάλωτους δανειολήπτες και με τη συμμετοχή περισσότερων ιδιωτών.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο