«Η εκλογική ήττα και η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα έφεραν στην επιφάνεια διαφορές που ήταν υπαρκτές στο κόμμα», καθώς «ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις για το πρόγραμμα, τις πολιτικές θέσεις και τον χαρακτήρα του κόμματος δεν στάθηκαν ικανές να διαμορφώσουν στέρεες συνθέσεις»,εκμυστηρεύεται στο «Π» ο πρώην υπουργός Φώτης Κουβέλης.

Κρίνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κόμμα της σύγχρονης ανανεωτικής Αριστεράς», ενώ θεωρεί ότι «ο ιδεολογικός και πολιτικός αυτοπροσδιορισμός του είναι υπόθεση του Συνεδρίου του». Μέχρι τότε, «οι αντιπαραθέσεις και η οξύτητά τους πρέπει να πέσουν από όλες τις πλευρές», καθώς μια ενδεχόμενη διάσπαση προσφέρει «υπηρεσία στη δεξιά παράταξη της ΝΔ».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά γενική ομολογία, επικρατεί ένα «πολεμικό» κλίμα. Φταίνε οι αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, ο νέος πρόεδρος ή μήπως ήταν χρόνιες πολιτικές διαφορές που κρύβονταν κάτω από το χαλί;

Είναι γεγονός ότι ιδιαίτερα η εκλογική ήττα του 2023 και η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν στην επιφάνεια διαφορές που ήταν υπαρκτές στο κόμμα. Οι μεγάλες πλειοψηφίες με τις οποίες παίρνονταν στα αρμόδια όργανα οι αποφάσεις του κόμματος, ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις, για το πρόγραμμά του, τις γενικές πολιτικές του θέσεις, τον χαρακτήρα σε σχέση και με τη διεύρυνσή του, αποδείχθηκε ότι δεν στάθηκαν ικανές να διαμορφώσουν στέρεες συνθέσεις, κυρίως στο επίπεδο των στελεχών του.Οι διαφορές αυτές προβλήθηκαν και αναδείχθηκαν με ιδιαίτερη ένταση μετά την εκλογή του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, σε σχέση πλέον και με τον ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εσείς, με τη μακρόχρονη εμπειρία στην Αριστερά, θεωρείτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή να διευρυνθεί προς το κοινωνικό κέντρο, έστω κι αν μετεξελιχθεί σε ένα καθαρά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κατά τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κόμμα της σύγχρονης ανανεωτικής Αριστεράς, απευθυνόμενο στις κοινωνικές δυνάμεις που αναφέρονται στο κοινωνικό και πολιτικό τόξο της ριζοσπαστικής Αριστεράς έως τις δυνάμεις του προοδευτικού Κέντρου. Αυτό πρέπει να υπηρετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας τον εγκλωβισμό που θα τον απομακρύνει από τις ευρείες προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει επιλογή μετεξέλιξής του σ’ ένα «σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κατά τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα». Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα αριστερά κόμματα της Ευρώπης και πρέπει να αντεπιτεθεί πολιτικά, παρά το βάρος της εκλογικής του ήττας.

Με τις αποφάσεις του και την πολιτική του πράξη μπορεί να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής, στα αιτήματα της κοινωνίας, και να εκφράσει πολιτικά όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που υφίστανται τις βαρύτατες συνέπειες της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Μπορεί και πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει σταθερά ως πολιτική δύναμη της κυβερνώσας Αριστεράς.

Ο νέος πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, κρίνετε πως μπορεί να συνθέσει και να εξισορροπήσει τις διάφορες ιδεολογικές και πολιτικές τάσεις ή θα υπάρξει διάσπαση;

Οι συλλογικές αποφάσεις για το πρόγραμμα, τις θέσεις, τον ιδεολογικό-πολιτικό χαρακτήρα και την ανασυγκρότηση του κόμματος είναι εκείνες που θα ορίσουν το περιεχόμενό του και τη θετική δέσμευση όλων μας για την πορεία του.

Το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος είναι εκείνο που καλείται να συνθέσει, και στη σύνθεση αυτή οφείλει να μετέχει και ο νέος πρόεδρος. Ο ιδεολογικός και πολιτικός αυτοπροσδιορισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόθεση του Συνεδρίου του.Απεύχομαι τη διάσπαση.Μια ενδεχόμενη διάσπαση δεν ωφελεί τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε την Αριστερά. Δεν ωφελεί κανέναν, ούτε σε τελευταία ανάλυση την κοινωνία. Αντιθέτως, υπηρεσία στη δεξιά παράταξη της ΝΔ προσφέρει.

Μήπως μια επίσπευση του Συνεδρίου, που ο κ. Κασσελάκης έχει προσδιορίσει για τις 23-25 Φεβρουαρίου, μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα νέο ξεκίνημα ως αξιωματική αντιπολίτευση μιας κυβερνώσας Αριστεράς; 

Η πρόταση για τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι πρόταση, κατά πλειοψηφία, της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Θα ευχόμουν να είναι συντομότερος ο χρόνος.Γνωρίζω όμως τις χρονικές δυσκολίες μιας συντόμευσης των προσυνεδριακών διαδικασιών που θα μας οδηγήσουν στο Συνέδριο. Προέχει ο αναγκαίος και με πληρότητα προσυνεδριακός διάλογος μεταξύ των μελών του κόμματος.

Από σήμερα όμως και μέχρι το Συνέδριο, οι αντιπαραθέσεις και η οξύτητά τους πρέπει να πέσουν από όλες τις πλευρές.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο