Στις αρχές του 2023, η EDPR υπέγραψε το πρώτο της PPA (μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ) στην Ελλάδα, με την εταιρεία Μυτιληναίος, μια παγκόσμια βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία. Αυτή η συμφωνία επιτρέπει στην EDPRenewables –κορυφαία εταιρεία στην ανάπτυξη ΑΠΕ παγκοσμίως–να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου αιολικών, ισχύος 78 MW.Ο Διονύσης Ανδρωνάς, γενικός διευθυντής της EDPR Ελλάδος (η μητρική εταιρεία έχει έδρα την Ισπανία), παρουσιάζει τα σχέδια της εταιρείας,μέσα από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΕΔΕΥΕΠ παρουσίασε το Σχέδιο Εθνικού Προγράμματος για την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια. Βλέπετε να υπάρχει προοπτική στην Ελλάδα για τα offshore και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η OceanWinds, που αποτελεί 50/50 κοινοπραξία της EDPRenewables με την ENGIE, έχει συνάψει συνεργασία με την TernaEnergy για την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Με ικανοποίηση επικροτούμε το πρόσφατα επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), καθώς ανοίγει τον δρόμο για ένα συνεπές ρυθμιστικό πλαίσιο, δείχνοντας ότι η χώρα επιδιώκει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για να αξιοποιήσει το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της.

Ωστόσο, μετά το ΕΣΕΚ πρέπει να υπάρξει και η κατάστρωση ενός σχεδίου που θα περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διαγωνισμών, κανονισμούς υποβολής προσφορών, πρόσβαση στο δίκτυο και μηχανισμούς αποζημίωσης, ώστε να ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο γύρω από την υπεράκτια αιολική ενέργεια – αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι φορείς ανάπτυξης να ξεκινήσουν μακροπρόθεσμες επενδυτικές διαδικασίες και να προσφέρουν στην αλυσίδα αξίας συγκεκριμένες ευκαιρίες για το μέλλον.

Τα χερσαία αιολικά έχουν σκοντάψει –σε πολλές των περιπτώσεων– σε αντιδράσεις κατοίκων,δήμων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Μήπως έχουν γίνει και λάθη στην πολιτική προώθησης των ΑΠΕ;

Η EDPR διακρίνεται για τη δέσμευσή της απέναντι στις εκάστοτε τοπικές κοινότητες όπου υλοποιεί τα έργα της.

Η ανάπτυξη και προώθηση των έργων ΑΠΕ είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, στην οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – οι τοπικές κοινότητες, η κυβέρνηση και οι οργανισμοί. Διαθέτουμε αποδεδειγμένο ιστορικό ανάπτυξης έργων ΑΠΕ σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η EDPR αναφέρει ότι «τα ηλιακά έργα συνεισφέρουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην παραγωγή καθαρής ενέργειας της εταιρείας». Αυτό σημαίνει ότι είναι προτιμότερη η ηλιακή από την αιολική;

Καθοριστικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση είναι η δημιουργία ενός αποδοτικού και αξιόπιστου ενεργειακού μείγματος. Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει την ανάληψη έργων που αφορούν διάφορες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών, ηλιακών, υδροηλεκτρικών, υπεράκτιων αιολικών και άλλων. Η EDPR δεσμεύεται να προωθήσει πρωτοβουλίες για έργα καθαρής ενέργειας, που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται.

Στο επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο της EDPR, η χερσαία αιολική και η ηλιακή ενέργεια κοινής ωφέλειας θα συνιστούν το 40% του επενδυτικού σχεδίου των 20 δισεκατομμυρίων για τις ΑΠΕ. Αυτό θα συνδυαστεί με νέες τεχνολογίες όπως η ηλιακή κατανεμημένη παραγωγή, η αποθήκευση και το υδρογόνο. Μέχρι το 2026, το τεχνολογικό μείγμα προβλέπεται να περιλαμβάνει 29% ηλιακή ενέργεια μεγάλης κλίμακας, 8% ηλιακή κατανεμημένη ενέργεια, 59% χερσαία αιολική ενέργεια, 2% υπεράκτια αιολική ενέργεια, ενώ το υπόλοιπο μείγμα θα διαφοροποιηθεί με έργα υδρογόνου και αποθήκευσης.

Θεωρείτε ότι το υδρογόνο μπορεί να είναι το «καύσιμο του μέλλοντος», μια εναλλακτική απέναντι στα ορυκτά καύσιμα και επιταχυντής στην προσπάθεια για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050; 

Το πράσινο υδρογόνο αναδεικνύεται σε μια τεχνολογία-κλειδί για την απαλλαγή από τον άνθρακα, σε τομείς όπως η αεροπορία, η ναυτιλία και οι βαρέων οχημάτων οδικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, όπου η ηλεκτροκίνηση αντιμετωπίζει προκλήσεις. Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές του, τονίζουμε τη σημασία της ταυτόχρονης ανάπτυξης ολόκληρης της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου με τη συμμετοχή διάφορων ενδιαφερόμενων φορέων (παραγωγοί ενέργειας, υδρογόνου, πάροχοι αποθήκευσης και μεταφοράς και τελικοί χρήστες). Μια τέτοια συνεργασία συμβάλλει στην αποκλιμάκωση του ρίσκου των έργων και στη βέλτιστη αξιοποίηση των συμπληρωματικών δυνατοτήτων για την προώθηση του πράσινου υδρογόνου.

Η τεχνολογία αποθήκευσης πότε θα είναι απολύτως ώριμη, ώστε από αναγκαιότητα να γίνει πραγματικότητα;

Η EDPRenewables αναγνωρίζει τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας αποθήκευσης στην προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λαμβάνει δραστικά μέτρα για να μετατρέψει αυτές τις δυνατότητες σε πραγματικότητα. Οι τρέχουσες προσπάθειές μας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης παγκοσμίως, και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και την Ευρώπη. ΗEDPRenewables πέτυχε πρόσφατα ένα ορόσημο εξασφαλίζοντας το πρώτο αυτόνομο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και εγκαινιάζοντας το πρώτο της έργο ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης στην έρημο της Αριζόνα, στις ΗΠΑ.

Η ενσωμάτωση συστημάτων αποθήκευσης πρόκειται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μελλοντικού τοπίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της διαλείψεως. Επιπλέον, η τεχνολογία αποθήκευσης θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της ενσωμάτωσης επιπλέον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ.

Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας σας για την Ελλάδα; Υπάρχει ηλεκτρικός χώροςγια τα σχέδιά σας και ποιες είναι οι παθογένειες που πρέπει να ξεπεραστούν;

Η EDPRenewables είναι αποφασισμένη να καταστεί ηγετικός παίκτης στην ελληνική ενεργειακή αγορά, με στόχο να βοηθήσει τη χώρα μας να επιτύχει τα σχέδιά της για το ΕΣΕΚ. Η EDPR διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που απαρτίζεται από αιολικά, ηλιακά και έργα αποθήκευσης. Συγκεκριμένα, το πρώτο μας αιολικό έργο ισχύος 45 MW ξεκίνησε τη λειτουργία του στο τέλος του 2021, ενώ πάνω από 100 MW βρίσκονται επί του παρόντος υπό κατασκευή και επιπλέον 78 MW εισέρχονται στη φάση της κατασκευής.

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η συμφόρηση του ηλεκτρικού δικτύου αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους περιορισμούς. Η υπέρβαση αυτού του εμποδίου απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών για την επιτάχυνση της υλοποίησης νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για παράδειγμα, η EDPR είναι πρωτοπόρος εταιρεία στην υλοποίηση υβριδικών έργων, ενσωματώνοντας απρόσκοπτα δύο ή περισσότερες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνδέονται στον ίδιο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεγιστοποιώντας έτσι τη χρήση καθαρής ενέργειας.

Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά βήματα για να ξεπεραστούν ορισμένα σημεία συμφόρησης, αλλά υπάρχουν επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η συνεργασία με τις τοπικές αρχές και η λήψη αποφασιστικών μέτρων, όσον αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την πρόσβαση στο δίκτυο, αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για την ανάπτυξη σαφέστερων διαδικασιών και ενός σταθερού περιβάλλοντος. Η EDPR παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην υποστήριξη αυτής της προσπάθειας, συμβάλλοντας με την εμπειρία και την επιτυχημένη πορεία της.

Παρουσίασε 28 αγορές διεθνώς

Διονύσης Ανδρωνάς, γενικός διευθυντής της EDPR Ελλάδος για την EDPRenewables, κορυφαία εταιρεία στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως: Με παρουσία σε 28 αγορές(Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, περιοχή Ασίας-Ειρηνικού), η EDPR διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 15,1 GW. Και σκοπεύει να επενδύσει 20 δισ. ευρώ έως το 2026 σε έργα που θα επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση παγκοσμίως. Η EDPR εισήλθε στην Ελλάδα το 2018 μέσω της εξαγοράς του αιολικού πάρκου Λιβάδι, 45 MW κοντά στην πόλη της Μαλεσίνας, στην Κεντρική Ελλάδα. Το «Λιβάδι» ξεκίνησε το 2021 και έκτοτε η παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση περισσότερων από 23.500 νοικοκυριών ετησίως.Παράλληλα επιτυγχάνεται η αποφυγή εκπομπών CO2 περίπου 56.000 τόνων ετησίως. Επί του παρόντος, η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 100 MW υπό κατασκευή στη χώρα.

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο