«Η πολιτική συνύπαρξη προϋποθέτει την αποδοχή του δημοκρατικά εκλεγέντος προέδρου», αποφαίνεται η πρώην βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου, αναφερόμενη στους συντρόφους της που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραδέχεται πως ζητούμενο για τον κ. Κασσελάκη παραμένει «να ανατάξει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Θεωρεί «μεγάλη ήττα των προοδευτικών δυνάμεων» το ότι«κατακερματισμένες αδυνατούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών», ενώ αποδέχεται «συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, εφόσον προάγουν τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας». Επιπλέον, βλέπει να «αχνοφαίνονται σχέσεις συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».

Βρίσκεστε στον σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Γιατί; Πιστεύετε πως θα ανατάξει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ήμουν ανάμεσα στους 30 που συνυπέγραψαν για να είναι ο Στέφανος Κασσελάκης υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Το αν θα ανατάξει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ζητούμενο. Αυτή είναι και η προσδοκία των χιλιάδων μελών που τον ψήφισαν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα αναστραφεί και πάλι το πολιτικό κλίμα;

Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία αυτό το διάστημα στις δημοσκοπήσεις, αφού φυσιολογικά αποτυπώνουν την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα εδώ και δύο μήνες. Βρισκόμαστε σε μια περιδίνηση εσωστρέφειας, με δηλώσεις και αντεγκλήσεις σε δημόσια θέα μεταξύ στελεχών του κόμματος, εξαιτίας της αμφισβήτησης του νέου προέδρου, που έφθασε ακόμα να αγγίξει και τον Αλέξη Τσίπρα!

Πιστεύω ότι το κλίμα θα αντιστραφεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι διαφωνούντες με την κυβερνητική προοπτική του κόμματος αποχώρησαν και το κόμμα έχει μοναδικό στόχο την απεύθυνσή του στην κοινωνία. Η πραγματοποίηση επιλεγμένων περιφερειακών συνεδρίων για να συνδιαμορφώσουμε με την κοινωνία το πρόγραμμα και τις θέσεις μας, που θα ψηφιστούν στο Συνέδριο, θα δώσει μία καθαρή προοδευτική εναλλακτική πρόταση εξουσίας στην ελληνική κοινωνία, που θα δίνει λύσεις, απολύτως εφικτές, απέναντι στη φτωχοποίησή και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων της από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πολλοί σύντροφοί σας αποχώρησαν και πολλοί άλλοι βρίσκονται σε πορεία εξόδου. Δεν θα ήταν καλύτερος ένας συμβιβασμός πολιτικής συνύπαρξης;

Το ταγκό θέλει δύο. Προσωπικές φιλοδοξίες και εγωισμοί πρέπει να πηγαίνουν στην άκρη. Η πολιτική συνύπαρξη προϋποθέτει την αποδοχή του δημοκρατικά εκλεγέντος προέδρου, αλλά και την αποδοχή της αρχής της πλειοψηφίας. Το κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια να αντιπολιτεύεται τον Μητσοτάκη και, την ίδια στιγμή, να βιώνει πόλεμο χαρακωμάτων εκ των έσω. Όσο επώδυνος λοιπόν μπορεί να είναι ένας χωρισμός, αφού κάποια στελέχη δεν μπορούν να συμβιώσουν με τη νέα ηγεσία, τόσο λυτρωτικός.

Ποιο πολιτικό στίγμα πρέπει να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναγίνει πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό, και δη ενόψει ευρωεκλογών; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που προτάσσει την συμπερίληψη, επιδιώκοντας τη βελτίωση του επιπέδου ζωής όλων των πολιτών, χωρίς ταμπέλες και στερεότυπα. Αυτό αποτελεί θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας μας, από τη λειτουργία απονομής της Δικαιοσύνης, που νοσεί, στα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, την προβληματική δημοσιογραφική κάλυψη, μέχρι το πώς κατανέμονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια και φορολογούνται οι πολίτες. «Διαφάνεια παντού», πρέπει να γίνει το νέο στίγμα μας!

Τα θέματα της ακρίβειας και οι λύσεις που υπάρχουν, αλλά δεν ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να αναδειχθούν. Η στήριξη των ΜμΕ, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και κλείνουν προς όφελος των πολυεθνικών. Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της Παιδείας και της Υγείας, όπου οι παροχές και οι υπηρεσίες της συνεχώς υποβαθμίζονται. Τα θέμα της στέγασης των νέων, αλλά και κίνητρα για την επιστροφή των νέων επιστημόνων, που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας πρέπει να μπει δυνατά στη δημόσια συζήτηση.

Στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, κρίνετε πως πρέπει να διαμορφωθούν σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των όμορων χώρων, απέναντι στην κυβερνώσα παράταξη;

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, η Κεντροαριστερά βλέπει τα ποσοστά της να είναι μικρότερα της Δεξιάς! Αυτό αποτελεί μεγάλη ήττα των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, όπου κατακερματισμένες αδυνατούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δυστυχώς, η θεωρία του ενάμισι κόμματος, όπου μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία βρίσκει απέναντί της μία αναιμική αντιπολίτευση, αποτελεί, προς ώρας, γεγονός.Οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ άρχισαν να αχνοφαίνονταιστις δημοτικές εκλογές, με την ανάδειξη του Χάρη Δούκα στον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας, αλλά και μέσα στη Βουλή, στο κοινό αίτημα Εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών. Πραγματικά, μέσα και έξω από τη Βουλή, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για τη συνεργασία των δύο κομμάτων.

Σε περίπτωση που οι πρώην σύντροφοί σας δημιουργήσουν νέο κόμμα, θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη συνεργασία στο DNA του. Μην ξεχνάμε ότι έφερε την απλή αναλογική, που προϋποθέτει τη συνεργασία κομμάτων, ασχέτως εάν προσέκρουσε στη μέγγενη προσωπικών φιλοδοξιών και δεν ευοδώθηκε. Σε κάθε περίπτωση, οι συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων είναι πάντα αποδεκτές,εφόσον προάγουν τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο