Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, ο κρατικός μηχανισμός θα τεθεί σε επαγρύπνηση εν όψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί θα ενεργοποιηθούν με έκτακτα μέτρα, ενώ θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι υψηλά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σε μεγάλα κτίρια της Αθήνας θα τοποθετηθούν ελεύθεροι σκοπευτές, αναμένοντας το πέρασμα του Ερντογάν.

Ελικόπτερα και drones θα παρακολουθούν την κίνησή του από αέρος. Η Αντιτρομοκρατική θα είναι σε επιφυλακή, ενώ θα υπάρξει αυξημένη φύλαξη των τουρκικών «στόχων», όπως η τουρκική πρεσβεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Mega.

Στην τελική ευθεία των εντατικών προετοιμασιών για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία. Η συνάντηση αυτή έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον χώρο που βασίζεται στη θετική ατζέντα.

«Ο στόχος μας είναι σιγά-σιγά να χτίσουμε μια νέα εμπιστοσύνη, όσο γίνεται, με την τουρκική πλευρά, για να μπορέσουμε να έχουμε, αν μη τι άλλο, ηρεμία στα σύνορα» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε ότι «σε πρώτη φάση αυτό θέλουμε, αυτή η πολιτική έχει φέρει αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Ερντογάν έρχεται με καλές προθέσεις και θα βρει ανταπόκριση στην Ελλάδα. «Θέλω να πιστεύω ότι θα ηρεμήσει το Αιγαίο και θα μπορέσουμε να δούμε μπροστά πώς μπορούμε να συνεργαστούμε πάντοτε με τις κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά τις εθνικές μας θέσεις» υπογράμμισε ακόμα ο κ. Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από 7 υπουργούς και το διπλωματικό του σύμβουλο, Ακίφ Κιλίτς. Αναμένεται να αποφασιστεί τελευταία στιγμή αν θα παραστεί και ο αρχηγός της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν.

Από ελληνικής πλευράς σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ οι αντίστοιχοι Έλληνες ομόλογοί τους θα είναι οι υπουργοί: Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης -και οι υφυπουργοί Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης- Άμυνας, Νίκος Δένδιας, Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Μετανάστευσης, Δημητρης Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη (για το Μεταναστευτικό) Γιάννης Οικονόμου, Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Από την πλευρά της η χώρα μας πάντως διαμηνύει ότι είναι έτοιμη για τις συνομιλίες χωρίς ανασφάλειες , ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας από τις Σέρρες, όπου παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για τα 202 έτη από τον θάνατο του ήρωα των Μακεδονικών Δυνάμεων της Ελληνικής Επανάστασης, Εμμανουήλ Παππά, τονίζει την αξία των Ενόπλων Δυνάμεων: «Η Ελλάδα, στηρίζεται σήμερα στην κοινωνία της και το ισχυρό κομμάτι της κοινωνίας της είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, που της δίνουν, μαζί με μια δραστήρια εξωτερική πολιτική, να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στους ταραγμένους καιρούς μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπογράφουν τουλάχιστον 20 συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών με κορυφαία εκείνη για το Μεταναστευτικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας και σχολίασε πως ελπίζει να ξεκινήσει μία νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών.

Οπως αναφέρει το Anadolu o Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως η Τουρκία «προσπαθεί να κάνει περισσότερους φίλους και λιγότερους εχθρούς».

Σημειώνεται πως την περασμένη Τετάρτη σε εκτενή του ομιλία ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε πιο αναλυτικά τις διπλωματικές ενέργειες της Άγκυρας, αναφερόμενος ξεχωριστά στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου.

«Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή. Γιατί πάντα λέω: “Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς”. Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να του τα πούμε (σ.σ. του Έλληνα πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη) αυτά πολύ καθαρά στη διμερή μας συνάντηση, όπως έχω πει και στο παρελθόν. Γιατί όταν φωνάξετε από την Τουρκία, αυτός ο ήχος ακούγεται από το νησί της Κω. Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες όσον αφορά την ιστορία τους, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα»

Ο Ερντογάν επέρριψε και στις ΗΠΑ μέρος της ευθύνης για τις εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας: «Όταν κοιτάμε αυτό το σημείο, κάποιος, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθεί να μας στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου. Παρόλο που έχουμε πληρώσει τα F-16 δεν μας τα δίνουν, ενώ εξακολουθεί να στέλνει F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα. Επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, μάλλον δεν έχουμε λόγο να υποχωρήσουμε. Επισκεπτόμαστε τον διπλανό μας γείτονα, καθόμαστε και μιλάμε. Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που βλάπτουν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε ακριβώς ίδια τον δρόμο μας. Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχουν όμως και θέματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και να διευρύνουμε το έδαφος για συνεργασία. Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές, είμαι βέβαιος ότι θα επωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι “εγώ πάντα κερδίζω και ο άλλος χάνει”. Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους (καζάν-καζάν, win-win). Εκεί, θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής».

«Εφαρμόζουμε την πολιτική μας για την αύξηση των φίλων μας και τη μείωση των εχθρών μας. Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Το κυριότερο είναι η βούληση για την επίλυσή τους, χωρίς να μετατραπούν σε αδιέξοδο», είπε.

Πηγή: iefimerida.gr