«Η νέα ηγεσία δεν είχε πρόθεση διαλόγου, αλλά επιβολής των δικών της θέσεων», δηλώνει η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου, άρα «η συνύπαρξη ήταν πλέον αδύνατη».

Θεωρεί πως «τα υψηλόβαθμα στελέχη που αποχωρούν δεν είναι αυτά που, όπως κάποιοι λένε, υπονόμευαν τον Τσίπρα, αλλά αυτά που ο Τσίπρας είχε δίπλα του» και πιστεύει πως «η Αριστερά πρέπει να μιλήσει με ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις», «με προοδευτικό πρόσημο και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά», απέναντι «στις πολιτικές Μητσοτάκη».

Είστε στην ομάδα πρώην βουλευτών, μελών της ΚΕ και κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙ- ΖΑ που αποχωρήσατε. Γιατί αυτή η φυγή; Δεν μπορούσε να υπάρξει διάλογος, ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση;

Για να υπάρξει διάλογος, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να έχουν τη διάθεση. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε ότι η νέα ηγεσία δεν είχε την πρόθεση διαλόγου, αλλά επιβολής των δικών της θέσεων, τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, ο κ. Κασσελάκης υιοθέτησε προσωπική ατζέντα, που δεν συμβάδιζε με τις πολιτικές θέσεις του υπάρχοντος ΣΥΡΙΖΑ, και κατήργησε ή αμφισβήτησε τη λειτουργία των οργάνων του κόμματος. Όσο χρόνο και εάν δώσαμε στη συνέχεια, για να «διορθωθούν» οι παραφωνίες, αυτό δεν έγινε. Μετά την Κεντρική Επιτροπή του Νοέμβρη και την κατάπτυστη ομιλία του προέδρου, πρωτοφανή για την Αριστερά, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο συνεννόησης. Οι δηλώσεις του για συνεργασία και χείρα φιλίας προς όλα τα στελέχη ήταν καθαρά προσχηματικές.

Είναι αλήθεια, βέβαια, πως βεβιασμένες δηλώσεις στελεχών εναντίον του νέου προέδρου, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής, αλλά και αμέσως μετά το οριστικό αποτέλεσμα, μας έκαναν να χάσουμε το δίκιο μας. Αλλά, ανεξαρτήτως αυτού, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, θεωρώ ότι κάναμε αυτό που έπρεπε, η συνύπαρξη ήταν πλέον αδύνατη.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας για έναν δυναμικό ΣΥΡΙΖΑ, που θα μετεξελιχθεί και πάλι σε κυβερνώσα Αριστερά;

Αυτό που λείπει σήμερα από το Κοινοβούλιο είναι μια προοδευτική, σύγχρονη αριστερή αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει αυτά τα χαρακτηριστικά, διά του προέδρου του έχει κάνει στροφή προς τα δεξιά, λέγοντας σε πολλές περιπτώσεις παρόμοια πράγματα με τη ΝΔ. Ακόμη και τα πρόσωπα που απαρτίζουν σήμερα την ηγετική ομάδα έχουν σαφώς πιο συντηρητικές θέσεις και λόγο από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά. Αυτό το κενό, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, καλείται να καλύψει η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που δημιουργείται. Έχει πολύ καταρτισμένα και έμπειρα στελέχη, με μεγάλη πορεία στην Αριστερά, στα κινήματα, αλλά και στη διακυβέρνηση της χώρας.

Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να εκφράσουν με σαφή και δημιουργικό τρόπο μια κυβερνητική αντιπρόταση απέναντι στις πολιτικές του Μητσοτάκη, με προοδευτικό πρόσημο και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά.

Θεωρείτε πιθανές και νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κάθε μέρα υπάρχουν νέες αποχωρήσεις. Το χειρότερο όμως όλων, για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως τα μέλη τα οποία φεύγουν είναι τα πιο ενεργά, αυτά που κρατούσαν ζωντανές τις οργανώσεις, που συμμετείχαν στα σωματεία, στις κινητοποιήσεις, που οργάνωναν εκδηλώσεις και δράσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα υψηλόβαθμα στελέχη που αποχωρούν. Δεν είναι αυτά που, όπως κάποιοι λένε, υπονόμευαν τον Τσίπρα, αλλά αυτά που ο Τσίπρας είχε δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια!

Ποιος ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα; Αποκλείετε μια επανεμφάνισή του και με ποιες προϋποθέσεις;

Είμαι της άποψης ότι όλα τα πράγματα πρέπει να κάνουν τον κύκλο τους και αυτός ο κύκλος κάποια στιγμή να κλείνει, για να μην επαναλαμβάνεται η ιστορία σαν φάρσα.

Σαφώς, νέοι κύκλοι πρέπει να ανοίγουν και είναι θεμιτό να ανοίγουν. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει και την εμπειρία και την πολιτική συγκρότηση για να αποφασίσει ποιος θα είναι αυτός ο νέος κύκλος που θα ανοίξει, εάν το επιθυμεί, και ποια η κατάλληλη χρονική στιγμή.

Με ποιο αφήγημα πρέπει να εμφανιστεί στην ελληνική κοινωνία το νέο πολιτικό εγχείρημα με την όποια νέα του μορφή;

Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, κυριαρχεί η ρητορική της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς. Οι κοινωνίες συντηρητικοποιούνται με πολύ γοργούς ρυθμούς και οι δεξιές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές φαντάζουν σαν τη μία και μοναδική λύση για να λειτουργήσουν τα κράτη.

Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει εναλλακτική προοδευτική διαδρομή σε αυτόν τον μονόδρομο που έχει δημιουργήσει ο καπιταλισμός. Μιλώντας για εναλλακτική διαδρομή, δεν εννοούμε απλώς μια άλλη διαχείριση των πραγμάτων, αλλά μια άλλη φιλοσοφία και πολιτική. Η Αριστερά πρέπει να μιλήσει με ξεκάθαρες θέσεις και
προτάσεις για τα εργασιακά δικαιώματα και την εργοδοτική αυθαιρεσία, για το κοινωνικό κράτος, για τη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους/ες/α και τη δημόσια δωρεάν υγεία, το δικαίωμα στη στέγη, αλλά και την εμφυλη βία, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, την πράσινη μετάβαση
και όλα τα σύγχρονα ζητήματα της εποχής μας.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με τεκμηριωμένες και σαφείς θέσεις και με κατανοητό και σύγχρονο λόγο.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο