Ο Guardian χαρακτηρίζει  την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ως επίθεση γοητείας με στόχο την οικοδόμηση γεφυρών στο πλαίσιο μιας προσέγγισης “win-win” .

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Σαν πυγμάχος σε ρινγκ ο Ερντογάν στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα

Η Έλενα Σμιθ ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα δεν παραλείπει να θυμίσει τις εντάσεις που επισκίασαν το προηγούμενο ταξίδι του Ερντογάν στην Αθήνα: «την τελευταία φορά που ο Τούρκος ηγέτης επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα – ακριβώς πριν από έξι χρόνια – αυτό που είχε χαρακτηριστεί ιστορικό ταξίδι εξελίχθηκε σε ένα φραστικό πόλεμο με τον Ερντογάν να αφήνει στην άκρη τις διπλωματικές αβρότητες και να περνά στην επίθεση.

Μόλις μια ώρα αφότου κατέβηκε από το αεροσκάφος [ο Ερντογάν] αμφισβήτησε τη συνθήκη που οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ των δύο γειτόνων, ήγειρε το ακανθώδες θέμα της διαιρεμένης Κύπρου, εξέφρασε την οργή του για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και επέκρινε τους Έλληνες για τη μεταχείριση οθωμανικών χώρων, κληρονομιά της οθωμανικής εξουσίας 400 ετών. «Ακόμη δεν το έχουμε ξεχάσει», δήλωσε διπλωμάτης στον Guardian. «Έκανε λες και ήταν πυγμάχος σε ρινγκ, έριχνε γροθιές από την αρχή μέχρι το τέλος».

«Οι διμερείς σχέσεις έκτοτε χειροτέρεψαν με τους δύο αντιπάλους εντός του ΝΑΤΟ να φθάνουν ακόμη και στα πρόθυρα πολέμου για τους διαφιλονικούμενους υποθαλάσσιους ενεργειακούς πόρους. Η Αθήνα κατηγορεί τον γείτονά της ότι χρησιμοποιεί ως όπλο το μεταναστευτικό και η Άγκυρα αμφισβητεί την ιδιοκτησία των απομακρυσμένων ελληνικών νησιών», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Ερντογάν θα αφήσει σήμερα στην άκρη την πυγμαχία

«Στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης – που αναμένεται να κρατήσει το πολύ έξι ώρες – ο διασήμως απρόβλεπτος ηγέτης θα αφήσει την πυγμαχία κατα μέρος», λέει ο Guardian με τον Ερντογάν να εξαπολύει μια «επίθεση γοητείας», που αποσκοπεί όχι μόνο στην οικοδόμηση γεφυρών, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα ειρήνη σε μια περίοδο που ο πόλεμος στη Γάζα δημιουργεί προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση win-win», είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής Cop28 για το κλίμα που διεξήχθη στο Ντουμπάι.

«Εκεί θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις και για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής».