«Σήμερα έχουμε την πρώτη συνεδρίαση στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Έχουμε να πούμε τόσα πολλά καλά πράγματα. Είναι ένα νομοσχέδιο που λύνει εκατό διαφορετικά χρόνια προβλήματα. Πρώτον, το θέμα των εργαζόμενων συνταξιούχων και της παρακράτησης του 30% που το είχα ανακοινώσει σχεδόν από την πρώτη εβδομάδα της θητείας μου. Δεύτερον, το θέμα της δυνατότητας των δικαιούχων συντάξεως αναπηρίας να εργάζονται, χωρίς καμία κράτηση και χωρίς κανένα όριο. Τρίτον, στο νομοσχέδιο υπάρχει μία διάταξη όπου εξομοιώνουμε το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες με ό,τι ίσχυε στο δημόσιο, δηλαδή θα παίρνουν εννέα μήνες επίδομα μητρότητας γυναίκες που σε ορισμένα ταμεία δεν έπαιρναν καθόλου. Π.χ. στον ΕΔΟΕΑΠ δεν έπαιρναν καθόλου, έπαιρναν μόνο επίδομα λοχείας. Τώρα τους δίνουμε εννέα μήνες επίδομα μητρότητας και μάλιστα το έχουμε βάλει αναδρομικά από τις 24 Σεπτεμβρίου. Άρα, πιάνουμε και πολλές γυναίκες που γέννησαν τους προηγούμενους μήνες. Αυτή είναι μια πολιτική έμπρακτη υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτή είναι μια πολιτική έμπρακτη υπέρ των αγροτών. Αυτή είναι μια πολιτική έμπρακτη για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος».

Αυτό είπε για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, στον ΑΝΤ1.

«Μέσα στο νομοσχέδιο έχει πάρα πολλά άλλα μικρά πράγματα, από τους πρατηριούχους που τους λύνουμε το θέμα του εφάπαξ που τους ταλάνιζε επί 20 χρόνια, μέχρι τους αποφυλακισμένους. Όταν κάποιος εξέτιε την ποινή του και έβγαινε, του δίναμε ένα επίδομα για να ενταχθεί στην κοινωνία. Αυτό όμως το επίδομα, μέχρι να ψηφιστεί αυτός ο νόμος, προσμετράει στο εισόδημά του και άρα αν ήταν κάτω από τα όρια του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έχανε όλα τα επιδόματα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος λόγω του επιδόματος. Με το νόμο που ψηφίζουμε για τους ανθρώπους αυτούς, δεν θα προσμετράται το επίδομα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να μην χάνουν τα υπόλοιπα επιδόματα, ώστε να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στην κοινωνία».

Για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

«Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν είναι σε αυτό το νομοσχέδιο. Έχω ανακοινώσει ότι έχω συστήσει ομάδα εργασίας στο Υπουργείο. Θέλουμε στο επόμενό μας νομοσχέδιο να υπάρχει λύση ως προς αυτό το θέμα. Σήμερα αν είσαι ένα ευρώ κάτω από το όριο, πληρώνεις μηδέν και αν είσαι για ένα ευρώ πιο πάνω από το όριο, την πληρώνεις ολόκληρη. Θέλουμε να το πάμε σκαλοπάτι – σκαλοπάτι».

Για το θέμα των τριετιών:

«Οι τριετίες είναι απολύτως υποχρεωτικές, είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους. Ισχύει από 1/1/24 και άμεσα θα δουν κάποιοι άνθρωποι αύξηση στο μισθό τους. Βέβαια, τον πρώτο χρόνο δεν θα είναι πολλοί, θα είναι καμιά εκατοστή χιλιάδες. Προϊόντος του χρόνου όμως, στην τριετία θα φτάσει περίπου τις 600-700 χιλιάδες και μόλις κλείσει η τριετία θα τους πιάσει όλους».

«Αυτό εφαρμόζεται από την Εργάνη. Η μισθοδοσία του κάθε εργαζόμενου είναι στην Εργάνη και φαίνεται η προϋπηρεσία του, άρα όλα θα είναι ηλεκτρονικά. Αν κάποια επιχείρηση δεν το εφαρμόζει και κάνει καταγγελία ο εργαζόμενος, θα το δούμε στο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτομάτως θα πάει η Επιθεώρηση Εργασίας και θα επιβάλει πρόστιμα. Η τριετία μπαίνει στον κατώτατο, αλλά συμπαρασύρει και ό,τι συνδέεται με τον κατώτατο».

Για το μέτρο της κατάργησης της παρακράτησης στους συνταξιούχους:

«Έχουμε βάλει όριο τις 12 εθνικές συντάξεις, την εθνική σύνταξη δηλαδή, ακριβώς για να μην πληρώσει κανένας παραπάνω από ό,τι πλήρωνε. Έχουμε βάλει κόφτη, υπάρχει ταβάνι. Παρά ταύτα, το μέτρο της κατάργησης της παρακράτησης στους συνταξιούχους είναι ένα μέτρο που στο 92% των περιπτώσεων δίνει πολύ μεγάλη αύξηση εισοδήματος, έως και 2.000 ευρώ το χρόνο. Υπάρχει πράγματι ένα κομμάτι που παίρνει πολύ μεγάλους μισθούς, σε αυτούς βάλαμε τον κόφτη γιατί δεν θέλουμε να αδικήσουμε ούτε αυτούς. Αλλά το μέτρο μας δεν πηγαίνει σε αυτόν που παίρνει 4,5, 5 και 6 χιλιάρικα μισθό, το μέτρο πηγαίνει στον συνταξιούχο των 800 και των 1.000 ευρώ να πάρει 2.000 παραπάνω το χρόνο».

Για τον στόχο της Κυβέρνησης να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 1.500 ευρώ:

«Ο στόχος της Κυβερνήσεως παραμένει 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2027. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα είμαστε πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό θα γίνει όχι με το ζόρι αλλά με τη συνεχή προσέλκυση επενδύσεων και το έλλειμα στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης που ισχύει στον καπιταλισμό. Οδηγεί ήδη και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ρυθμό, τα χρόνια που έρχονται, σε αύξηση της αξίας της μισθωτής εργασίας σε μία επιχείρηση».

Για τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού και τα μέτρα της Κυβέρνησης:

«Πρώτα απ’ όλα να ευχηθώ περαστικά στον αστυνομικό, να τα καταφέρει. Ένας νέος άνθρωπος 30 χρονών δίνει μία μεγάλη μάχη για τη ζωή του. Τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας, εν ώρα προσφοράς στην κοινωνία από μία οργανωμένη συμμορία».

«Η Κυβέρνηση δεν φοβάται. Προφανώς το να διαταράξεις την ομαλή λειτουργία των πρωταθλημάτων και των αθλημάτων θα προκαλέσει ζημία και σε ανθρώπους που δεν φταίνε. Όμως πλέον πιστεύω ότι, μετά το γεγονός αυτό που είναι σφόδρα σοκαριστικό, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και ότι πια το πράγμα έχει ξεφύγει».

Για την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας:

«Η επίσκεψη κατά τη γνώμη μου πήγε εξαιρετικά καλά, ήταν μεγάλη επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά και του Υπουργείου Εξωτερικών. Ήταν πολύ καλά οργανωμένη. Ο κύριος Πρωθυπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Ερντογάν. Για την Κύπρο ξεκαθάρισε ότι δεν συζητάμε τίποτα παρά μόνο την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Για το Αιγαίο δεν συζητάμε τίποτα παρά μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Για τη Θράκη ότι η μειονότητα δεν είναι τουρκική είναι μουσουλμανική. Και αφού τα είπε όλα αυτά ο Μητσοτάκης, ο Ερντογάν χειροκρότησε. Όποιος περιμένει να βρει στον Μητσοτάκη έναν ενδοτικό πρωθυπουργό, ο οποίος θα ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές προς χάριν διπλωματίας, κάνει λάθος».

«Ο λόγος της στροφής Ερντογάν, πέραν των διεθνών πιέσεων που έχει για διάφορα άλλα θέματα, κατά τη γνώμη μου οφείλεται στο ότι αυτή την τετραετία που πέρασε η Ελλάδα ισχυροποιήθηκε πάρα πολύ στρατιωτικά, και με τα Rafale και με τα Viper και με τις φρεγάτες που έρχονται, αλλά κυρίως με τις στρατηγικές συμμαχίες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτά ο Ερντογάν τα μέτρησε και όπως του έγραψε μια εφημερίδα στην Τουρκία «από εκεί που έλεγες ότι θα πας νύχτα πήγες μέρα, σαν καλό παιδί». Αυτό έγινε. Η Τουρκία έχει αλλάξει πολιτική, όχι η Ελλάδα».

Για τις δηλώσεις Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά:

«Ο κύριος Καραμανλής είναι πρώην Πρωθυπουργός, πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έχει την ιστορία του και τις απόψεις του. Έχει κάποιες απόψεις πολύ αυστηρές στα εθνικά θέματα διαχρονικά. Τον τιμώ για αυτό. Διαχρονικά ο Καραμανλής ασχολείται με την εξωτερική πολιτική και βάζει όρια και κόκκινες γραμμές. Αλίμονο αν ένας πρώην Πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τον Αντώνη Σαμαρά».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link: