Το νέο δικαστικό μέγαρο Πειραιά, ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα για την πόλη, το οποίο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο.

Το έργο παρουσίασε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand και της Hub 204, η οποία συνυπέγραψε στις 13 Νοεμβρίου με το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) το οριστικό συμβόλαιο για την ανέγερση και αγορά του νέου δικαστικού μεγάρου Πειραιά.

Το νέο δικαστικό μέγαρο Πειραιά θα είναι το πρώτο «πράσινο», μηδενικών εκπομπών, δημόσιο κτήριο στη χώρα. Το ακίνητο βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και έχει έκταση 12.350,14 τ.μ..

Στο οικόπεδο αυτό θα ανεγερθεί νέο κτήριο γραφείων συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά.

Στο νέο δικαστικό μέγαρο θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο. Θα στεγάζει 310 δικαστικούς και 565 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ η πρόβλεψή του είναι για έως 1.200 θέσεις εργασίας.

Θα διαθέτει ηλεκτροδοτούμενες θέσεις στάθμευσης για φόρτιση αυτοκινήτων και θέσεις ΑΜΕΑ, ενώ θα βρίσκεται περίπου 500μ από τη γραμμή του Μετρό και του ΗΣΑΠ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, πιστοποιημένο με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης βιοκλιματικών κτηρίων LEED. Τα κτήρια θα χαρακτηρίζονται από ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτηρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το προς ανέγερση κτήριο θα περιβάλλεται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου, που θα αναβαθμίσουν αισθητά όλη τη συγκεκριμένη περιοχή του Πειραιά, η οποία τελεί σε διαδικασία ανάπλασης.

Σύμφωνα με τον δήμο, η δημιουργία του αποτελούσε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα και μια σημαντική εκκρεμότητα δεκαετιών για την πόλη που πλέον επιλύεται, «δικαιώνοντας τη σημερινή δημοτική Αρχή, η οποία μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά αλλά και τους υπόλοιπους φορείς της πόλης, έδωσαν “μάχη” επί 9 χρόνια για τη μετεγκατάσταση όλων των δικαστικών υπηρεσιών σε ένα ενιαίο, κεντρικό κτήριο».