Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός, δεν είναι από τους πολιτικούς που «μασάνε τα λόγια τους». Την ώρα που όλοι ψάχνουν γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κεφαλαιοποιεί την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο έμπειρος Κρητικός απαντά με νόημα πως «η πολιτική δεν είναι σταθερά ποσά για να τα αθροίσεις», υπογραμμίζοντας πως το κόμμα του «δεν πρόκειται να κανιβαλίσει άλλους χώρους».

Επίσης, μιλά για το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθούν, ενώ εκτιμά πως η αλλαγή στην αρχιτεκτονική του πολιτικού τοπίου θα επιφέρει και ανατροπές στη σημερινή εικόνα του πολιτικού σκηνικού.

Ποια είναι τα στοιχεία που λείπουν από τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη ρευστότητα που επικρατεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς;

Η πολιτική δεν είναι σταθερά ποσά για να τα αθροίσεις. Επομένως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κανιβαλίσει άλλους χώρους, όπως υπονοεί η ερώτησή σας. Επομένως δεν χρειάζεται στρατηγική για να εκμεταλλευτεί τη ρευστότητα, αυτός θα ήταν ένας κοντόφθαλμος στόχος που θα άφηνε τον πυρήνα των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας «απείραχτο». Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να δημιουργήσει ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα, το οποίο θα αγωνίζεται και θα υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα όσων βάλλονται. Με αυτό τον στόχο χαράσσουμε τη στρατηγική μας και νομίζω ότι ήδη έχουμε δώσει σημάδια γραφής. Είμαστε ο πολιτικός χώρος που έκανε αλλεπάλληλες περιοδείες στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και τις εκπροσωπεί δυναμικά στη Βουλή. Είμαστε ο πολιτικός χώρος που εκφράζει αρχές και όχι ευκαιριακά εκλογικά συμφέροντα. Σας θυμίζω πως όταν μιλήσαμε για τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου προεκλογικά, όλοι έπεσαν να μας φάνε. Σήμερα, που οι μάσκες πέφτουν, φαίνεται ποια είναι η εναλλακτική, αφήνουμε ανενόχλητους τους μεγάλους, επιβάλλουμε έναν εξοντωτικό κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και βασίζουμε τα έσοδα στους άδικους έμμεσους φόρους όπως ο ΦΠΑ. Στρατηγική λοιπόν το ΠΑΣΟΚ έχει και είναι στρατηγική κοινωνικών πλειοψηφιών, όχι δημοσκοπικών αθροισμάτων.

Θεωρείτε ότι μια συνεργασία με τη Νέα Αριστερά μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα έτσι ώστε να υπάρξει μια πιο ενιαία εικόνα στο παζλ της αντιπολίτευσης; Και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

Το ΠΑΣΟΚ έχει μια σταθερή θέση. Οι συμμαχίες δεν καθορίζονται σε επίπεδο ηγεσιών πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά από κοινούς αγώνες, αγωνίες και στοχεύσεις στην κοινωνία. Η εμπειρία μάλιστα στον Δήμο της Αθήνας αποδεικνύει ότι αυτό είναι ένα πετυχημένο μοντέλο.

Γιατί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένουν κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού;

Γιατί μέχρι σήμερα υπήρχε μια ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φάνταζε ως αξιόπιστη εναλλακτική. Αυτό τελειώνει στις ευρωεκλογές, όπου θα επιβεβαιωθεί η ντε φάκτο θέση του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή η αλλαγή στην αρχιτεκτονική του πολιτικού μας συστήματος, σε συνδυασμό με τον συγκρουσιακό προγραμματικό λόγο του Κινήματός μας, τις εναλλακτικές που προσφέρουμε σε αυτό το κυρίαρχο μοντέλο που δεν ικανοποιεί κανέναν και με τον καθημερινό αγώνα χιλιάδων πολιτών, μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα, είμαι βέβαιος ότι θα βάλει τέλος στην κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πώς αποτιμάτε την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν και ποιες είναι οι επιφυλάξεις σας για την επόμενη μέρα;

Η συνάντηση κυμάνθηκε στα τυπικά δίχως μεγάλες εκπλήξεις. Αυτό το οποίο με προβληματίζει στη στρατηγική της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του ελληνοτουρκικού ζητήματος ως απομονωμένου από την υπόλοιπη διεθνή συγκυρία. Για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στον όποιο ελληνοτουρκικό διάλογο χρειαζόμαστε διεθνείς συμμαχίες. Ο προφανής γεωπολιτικός χώρος που θα αναζητήσουμε αυτές τις συμμαχίες είναι η ΕΕ. Κι όμως, δεν μπαίνει στη συζήτηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αναβάθμισε τον ρόλο της Τουρκίας, καθώς είναι απαραίτητος ενδιάμεσος σταθμός για το αζερικό φυσικό αέριο. Επομένως, είναι πιο δύσκολο να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Δεν το λέω αυτό στο πλαίσιο κάποιου ενδοτισμού, κάθε άλλο. Ισχυρίζομαι πως αν είσαι προσηλωμένος σε έναν στόχο και η πραγματικότητα σου φέρνει εμπόδια, δεν μπορείς να λες «αν η πραγματικότητα διαφωνεί μαζί μου, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Αν αυτή είναι η τακτική σου, είναι δεδομένο ότι θα χάσεις. Αντίθετα, πρέπει να αναγνωρίσεις το πρόβλημα και να βρεις λύση. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε το ζήτημα της Τουρκίας με την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία θα επενδύσουν στις ενεργειακές κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και μεσοπρόσθεσμα να καταφέρουμε τρία πράγματα. Πρώτον, την απαγκίστρωση των προνομιακών μας συνομιλητών από την Τουρκία. Δεύτερον, την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας και πιθανώς την ανάδειξή της σε «μπαταρία» της Ευρώπης. Τρίτον, τη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο