Ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια -Τι προβλέπει και πώς θα καμφθούν οι αντιδράσεις

Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2024 κεντρικό θέμα είναι οι νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίτερα, οι οποίες θα παρουσιαστούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά, στο πλαίσιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση.

Στο επίκεντρο της νομοθετικής πρωτοβουλίας τίθεται η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμηση, με την πρόβλεψη να κατεδαφίζονται κατά προτεραιότητα οι πρόσφατες αυθαίρετες κατασκευές που έχουν ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2022 και προς τα πίσω. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το Δημόσιο θα μπορεί να εντοπίζει νέες αυθαίρετες κατασκευές και να προβαίνει σε κατεδάφιση πριν από την αποπεράτωση των εργασιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυρώσεις για τους παραβάτες θα είναι αυστηρότερες, με άμεση επιβολή προστίμων και εκτέλεση των κατεδαφίσεων.

Το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τη στενή παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης μέσω των αεροφωτογραφιών και της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα διασυνδεδεμένο με το σύστημα οικοδομικών αδειών, προκειμένου να εντοπίζεται σε πραγματικό χρόνο η ανέγερση νέων αυθαίρετων κτισμάτων και να ενεργοποιείται ο ελεγκτικός και κατασταλτικός μηχανισμός. Στόχος είναι με το που θα εντοπίζεται μια νέα αυθαίρετη κατασκευή, να παρεμβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την άμεση κατεδάφιση, εκτός από τα πρόστιμα που επίσης θα επιβάλλονται.

Την ίδια ώρα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στοχεύει το Μέγαρο Μαξίμου να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Στους περίπου δύο μήνες που μεσολαβούν η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξηγήσει το περιεχόμενο των ρυθμίσεων και να κάμψει, όσο το δυνατόν, τις αντιδράσεις που υπάρχουν και να μειώσει τις δεδομένες κοινοβουλευτικές απώλειες από την κυβερνητική παράταξη. Κυρίως, όμως, όπως τονίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο να εξηγήσουν στην κοινωνία τους λόγους που προχωρά στη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών η κυβέρνηση.

Την δημόσια συζήτηση θα ανοίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά την Τετάρτη, όπου ο ίδιος θα θέσει το πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας και θα ξεκαθαρίσει τι θα προβλέπει για την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όπως αναμένεται να πει θα δίνεται η δυνατότητα στην υιοθεσία αλλά δεν θα περιλαμβάνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να κάνουν χρήση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως είναι η παρένθετη μητρότητα. Ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, έστω και με τις δεδομένες αργές διαδικασίες, όπως μπορεί να κάνει και σήμερα μόνος του ένας άντρας ή μόνη της μία γυναίκα. «Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να λύσει ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα», σύμφωνα με τους εισηγητές της. Δηλαδή σε ένα ομόφυλο ζευγάρι που κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει υιοθετήσει ένα παιδί θα μπορεί να το αναγνωρίζει και ο/η σύζυγος του, ώστε αυτό να μην μείνει χωρίς φροντίδα και υποχρεωθεί να γυρίσει σε κάποιο ίδρυμα αν πάθει κάτι ο γονέας που το έχει υιοθετήσει. Το ίδιο θα ισχύσει και αν έχει αποκτήσει βιολογικά παιδί πριν από τον πολιτικό γάμο. Αρμόδια στελέχη μιλούν για «παιδοκεντρική προσέγγιση» χωρίς μαξιμαλιστική προσέγγιση που θα περιλάμβανε και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.