Η Ρένια Ζαρκαδούλα, μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και υποψήφια βουλευτής στις περασμένες εθνικές εκλογές στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών, καταθέτει τις απόψεις της για τα δύο μείζονα ζητήματα της πολιτικής
επικαιρότητας: τις επικείμενες ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις αντιδράσεις που φουντώνουν για την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τον δρόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Παράλληλα, επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, κάνοντας μάλιστα λόγο για δημοσκοπική «φρενίτιδα», ενώ, σχολιάζοντας τον διάλογο που έχει ανοίξει πάνω στο θέμα πολιτικών συνεργασιών, γυρίζει την πλάτη «σε γάμους με όρους κορυφής» και λέει «ναι» σε συμμαχίες που γίνονται στη βάση της κοινωνίας.

Οι επικείμενες ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν προκαλέσει ένταση στον δημόσιο διάλογο. Πώς θα πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του όσον αφορά την ισότητα των δικαιωμάτων και τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο από το 1982 (πολιτικός γάμος, αποποινικοποίηση της μοιχείας, σύμφωνο συμβίωσης). Συνεπώς, σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαιτούν ρύθμιση και νομική διευθέτηση, θα κινηθούμε στο πλαίσιο των θέσεων που πρεσβεύουμε διαχρονικά. Επί της αρχής είμαστε θετικοί στη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια και ότι διαφυλάσσει το συμφέρον του παιδιού στην τεκνοθεσία με όρους επιστημονικούς και κοινωνιολογικούς, εν αναμονή του νομοσχεδίου.

Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων δημιουργεί αναταραχή στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το ΠΑΣΟΚ σε πρώτη φάση δεν φαίνεται αρνητικό απέναντι στην «κεντρική ιδέα». Θα μπορέσει να «σηκώσει» το πολιτικό κόστος;

Μια ίσως από τις μεγαλύτερες προσφορές του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία ήταν ότι έδωσε την ευκαιρία σε παιδιά κατώτερων κοινωνικά και οικονομικά τάξεων, σε παιδιά από την Περιφέρεια να σπουδάσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Μπορεί σε όλη την Ευρώπη να υπάρχει ελευθερία ίδρυσης μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών ΑΕΙ, όμως τα καλύτερα και τα πιο φημισμένα είναι τα δημόσια. Μέλημά μας, συνεπώς, είναι να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο με πραγματική χρηματοδότηση παιδείας και όχι με αυτή που οριακά φτάνει το 5%.

Η θέση μας να μη σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε συμμέτοχοι στην υπονόμευση του δημόσιου, στην υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στην εμπορευματοποίηση πτυχίων μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια. Σε όλα αυτά χρειάζονται αυστηροί κανόνες, αυστηρή εποπτεία και ενδελεχής διάλογος, γι’ αυτό και θα προτιμούσαμε να έχει προηγηθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16. Καλό θα ήταν βέβαια να δούμε στο σύνολο την αναβάθμιση και την αναδιάρθρωση της παιδείας από το νηπιαγωγείο μέχρι τα πανεπιστήμια. Όσο για το πολιτικό κόστος, το ΠΑΣΟΚ πάντα υπηρετούσε το συμφέρον της κοινωνίας.

Τι φταίει και δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιήσει τη ρευστότητα στο τοπίο της Κεντροαριστεράς;

Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό μια δημοσκοπική φρενίτιδα, εκτενείς αναλύσεις επί των ποσοστών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν κλείνει η ψαλίδα με το κυβερνητικό ποσοστό και διάφορα άλλα νούμερα.
Για να είμαστε αντικειμενικοί, σχολιάζοντας σε πρώτη φάση και εμείς, βάσει αριθμών το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σταθερά αύξηση στα ποσοστά του, στις τελευταίες εκλογές, αλλά και στις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι η παράταξή μας πριν από λίγα χρόνια κινδύνευσε με αφανισμό, πληρώνοντας δυσανάλογα την οικονομική κρίση, παρότι προέταξε το εθνικό συμφέρον από το κομματικό. Όμως επειδή, πέρα από τα νούμερα, οφείλουμε να μη χάνουμε το δάσος βλέποντας μόνο το δέντρο, αυτό που αφορά και ταλανίζει τους πολίτες είναι το ζήτημα της ακρίβειας, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος και το ιδιωτικό χρέος. Και για να προσέλθουν στις κάλπες, θέλουν λύσεις στα προβλήματα αυτά.

Με δίκαιες και στοχευμένες πολιτικές που έχουμε στο πρόγραμμά μας, με επίκεντρο τον μη προνομιούχο, βγαίνουμε
στην κοινωνία, βρίσκοντας τις κοινωνικές συμμαχίες που είχαμε χάσει και αγκαλιάζοντας τον κόσμο, ο οποίος νιώθει πολιτικά άστεγος. Έτσι, στις επικείμενες ευρωεκλογές θα καταγράψουμε ένα αυξημένο ποσοστό και θα είμαστε η προοδευτική εναλλακτική κυβερνητική λύση απέναντι στην αυταρχική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ.

Μήπως ήρθε η στιγμή να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός, αφήνοντας πίσω «κομματικές ταμπέλες», και να γίνει ένα κάλεσμα για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα περιλαμβάνει τις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις;

Η παράταξή μας γεννήθηκε για να υπηρετεί τους πολλούς. Να αφουγκράζεται και να εκφράζει τις αγωνίες τους. Το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων εκσυγχρόνισε την Ελλάδα και μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες. Για την ιστορία αυτή είμαστε περήφανοι και με αυτή την πολιτική παρακαταθήκη θα πορευτούμε στις ανάγκες που επιτάσσει το σήμερα.
Από την ίδρυσή του είναι ένα ανοιχτό πολιτικό κίνημα, πολυσυλλεκτικό, που συνομιλεί με όλη την κοινωνία, συνεπώς το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ένα ανοιχτό κάλεσμα με κοινωνικούς όρους προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες, όχι ποντάροντας στις συγκολλήσεις κομμάτων που, όπως είπε και ο πρόεδρός μας, είναι ατελέσφορες. Ναι στις συμμαχίες που γίνονται στη βάση της κοινωνίας, όχι σε «γάμους» με όρους κορυφής και όχι στις συναλλαγές με πρόσωπα που το μόνο που τα ενδιαφέρει είναι η πολιτική τους επιβίωση. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, έχει πολιτική ταυτότητα και ένα brand name ισχυρό, το οποίο δεν χαρίζεται.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο